Gündem Mescid-i Aksa’da olaysız cuma

Mescid-i Aksa’da olaysız cuma

12.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin, tüm dünyanın tepkisini çeken büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararıyla başlayan ve her cuma namazı sonrası zirveye çıkan protesto gösterilerinin aksine, dün ilk kez olaysız bir cuma yaşandı.

Mescid-i Aksa’da olaysız cuma

Mescid-i Aksa’da olaysız cuma
ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Kudüs’e taşınan büyükelçilik binasının açılışına bir kaç gün kala Mescid-i Aksa’da son cuma olaysız geçti. Mescid-i Aksa’ya akın eden binlerce Müslüman cuma namazını kıldıktan sonra sessizce dağıldı.

Haberin Devamı

Beyaz Saray, Trump’ın talimatıyla İsrail Büyükelçilik binasını Tel Aviv’den Kudüs’e taşımaya karar verdi. Yeni büyükelçilik binasının açılışının 14 Mayıs Pazartesi günü yapılması beklenirken, açılış için hazırlıklar çoktan başladı. Şehirdeki cadde ve sokaklara yerleştirilen adres levhaları, Trump posterleri ve dostluk mesajları; açılış öncesi kentteki atmosferi yansıtıyor. Öte yandan açılışa sayılı günler kala Müslümanlar da Mescid-i Aksa’ya akın ediyor. İsrail, olay çıkma ihtimaline karşılık geniş güvenlik önlemleri aldı.

Kısa süreli arbede

Güvenlik güçleri Mescid-i Aksa’ya giden yollarda kimlik kontrolü yaparken dün Kubbet-us Sahra önünde bir grup Filistinli genç “Yaşasın özgür Filistin” sloganları atmaya başladı. Kısa süreli yaşanan arbedenin ardından güvenlik güçlerinin müdahalesine gerek kalmadan grup dağıldı.

Haberin Devamı

Yarım yüz yılı aşkın bir süredir, her cuma gününe gergin giren Kudüs için belki de tarihin en önemli haftalarından biri yaşanıyor. İsrail’in 70’nci kuruluş yıldönümü olması, ABD’nin İsrail Büyükelçilik binasının Kudüs’e taşıması nedeniyle Ramazan ayından önceki son cumaya tanıklık ettik. Her cuma olduğu gibi bu cuma da sabahın erken saatlerinden itibaren kentte yaşam oldukça gergin geçti. Güneş kenti yeni yeni aydınlatırken, Mescid-i Aksa ve çevresi adeta güvenlik çemberine alındı. Kutsal mekanın etrafında dolaşan atlı polisler, zaman zaman havada beliren helikopterler ve ellerini bir an olsun tetikten ayırmayan kadın güvenlik güçleri; günün hiçte kolay geçmeyeceğini haber veriyor gibi görünse de, beklenen olaylar yaşanmadı.

‘Dinimi yaşayamadım’

Müslüman Filistinliler de, cuma sabahı erken saatlerden itibaren çocukları ve bir kaç parça yiyecekleriyle Mescid-i Aksa’ya akın etmeye başladı. Bu durum, beklendiği gibi olay çıkmayacağının bir işareti olsa da, geçmiş tecrübelerine dayanarak hareket etmeyi tercih eden İsrail, işi şansa bırakmayarak güvenlik güçlerini çevrede hazır bekletti.

Filistinli bir adam, yüzündeki hüzünlü ifadeyle, yaşının 65’i geçtiğini belirterek şunları söyledi: “İşte görüyorsunuz, biz bunu her gün yaşıyoruz. Kendi dinini özgürce yaşayamadan bu dünyadan göçüp gitmek zorunda kalmak insana koyuyor.” Sohbet ilerleyince adının Muhammed Ebu Halit olduğunu söyleyen Filistinli, ABD’nin Kudüs’e büyükelçilik binasını taşımasının kendisini ilgilendirmediğini vurgularken, “Müslümanları sevmiyorlarsa canımızı almadan bizden kurtulamazlar. Biz bu toprakların gerçek sahibiyiz, kovsalar da ölmeden terk etmeyiz” dedi.

Mescid-i Aksa’da olaysız cuma

Haberin Devamı

Son cuma olaysız geçerken kentteki gergin havaya rağmen yaşlı Müslüman kadınların bir günlüğüne açtıkları meyve sebze tezgahları büyük ilgi gördü.

Türkler akın akın

Aksa Camii bahçesine 50’şerli, 100’erli gruplar halinde akın akın Türklerin geldiğini görüyoruz. Tur şirketi yöneticilerinden öğrendiğimize göre bölge son bir kaç yılda Türkiye’deki turizm acentelerinin gözdesi olmuş. Karşılaştığımız bir grup, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Türkiye genelinde düzenlediği, “Kahramanlık Destanı” adlı makale yarışmasında birinci olanlardan oluştuğunu öğreniyoruz. Kafilenin tamamının 180 kişiden oluştuğunu belirten tur yetkilisi yaklaşan Ramazan ayının Mescid-i Aksa ziyaretlerinin artmasında büyük etkisi olduğunu anlattı.

Mescid-i Aksa’da olaysız cuma

Haberin Devamı

‘Gazze’ye gidemiyoruz’

Türkiye’den gelen turların Kudüs ve çevresinde tur hizmeti verebildiğini belirten yetkili, “Türkler Gazze’ye gitmek istiyor ama götüremiyoruz. Ortalama her Türk bunu bir kez olsun bizden talep ediyor ancak biz onları en fazla Ramallah’a götürüyoruz. Yasak olmasa bile, işimizi şansa bırakmıyoruz. Türklerin can güvenliği bizim için önemli. Yasak kalktığında inşallah Gazze’ye de tur düzenleyeceğiz” dedi.

Sosyal medyada paylaştı

Ziyaretçiler Mescid-i Aksa bahçesinde kağıda yazdıkları isimlerin fotoğraflarını çekerek, sosyal medyada paylaşırken, Türkiye’den gelen genç bir kız da önceden kağıtlara yazdığı arkadaşlarının isimlerinin sırasıyla fotoğrafını çekti ve sosyal medya üzerinden Türkiye’deki arkadaşlarına iletti. Böylece inanç turizminin, gelişen teknoloji ile geldiği noktaya da şahitlik ettik.

Haberin Devamı

‘Dost Trump’

Cadde ve sokaklar, ABD Başkanı Trump’a methiyeler ve dostluk mesajı içeren pankartlarla dolu. Başkan Trump’un İsrail ve Yahudi dostu olduğunun belirtildiği pankartlarda, “Trump a friend of Zion” ve “Trump make İsrael great” ifadeleri dikkat çekiyor. Trump için bu ifadelerin az bile olduğunu dile getiren İsrailli Salamon Habib, “Yarım yüzyılda İsrail’in başaramadığını Trump başardı, ona yürekten minnettarız” dedi.