Gündem Metamfetamin mideyi bile deliyor

Metamfetamin mideyi bile deliyor

06.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yaş ortalaması 14 - 17 arasında değişen ve yüzde 80’i erkek olan bağımlılarda, metamfetamin zehrine bağlı en sık görülen şikâyetler kardiyovasküler, nörolojik ve gastrointestinal semptomlar!

Metamfetamin mideyi bile deliyor

Mert İnan / İSTANBUL - Zehir tacirlerinin hedefindeki Türkiye, Avrupa genelinde metamfetamine bağlı ölümlerde ilk 5 ülke içerisinde yeralıyor.

Haberin Devamı

Yaşanan bu soruna yönelik pandeminin ilk döneminde Ankara Şehir Hastanesi Çocuk Acil Servisi’ne başvuran ve metamfetamin zehri pozitif saptanan 18 yaş altı hastaların yaşadıkları sorunlara yönelik yapılan mikro ölçekli araştırmadan çarpıcı bulgular elde edildi.

Sonu koma ve ölüm

Yaş ortalaması 14-17 arasında değişen ve yüzde 80’i erkek olan bağımlılarda, metamfetamin zehrine bağlı en sık görülen şikayetler kardiyovasküler, nörolojik ve gastrointestinal semptomlar olarak sıralandı. Araştırmada dört hastada eşzamanlı alkol kullanımı, bir hastada çoklu uyuşturucu kullanımı saptanırken, karın ağrısı olan bir hastada mide delinmesi, göğüs ağrısı olan bir hastanın ise akciğerinde solunum sorunları yaşadığı anlaşıldı.

Haberin Devamı

Ankara Şehir Hastanesi’nde yedi uzman doktor tarafından gerçekleştirilen araştırmada, metamfetamin zehirlenmesi saptanan 10 hastada ayrıca taşikardi, hipertansiyon, halüsinasyon ve bayılma şikâyetleri tespit edildi. 10 kişiden 8’inin zehirlenme bulgularına rağmen madde kullanmadığı yalanını öne sürdüğü aktarılan araştırmada, Türkiye’de çocuklarda madde kullanımına ilişkin klinik çalışmaların yeterli olmadığına değinildi. Araştırmada metamfetamin zehirlenmelerinin, kardiyak aritmi, felç, beyin kanaması, iskemik enfarktüs, böbrek sorunlarıyla koma ve ölüme yol açabileceğine dikkat çekildi.