Gündem Mevlid kandili ne zaman?

Mevlid kandili ne zaman?

26.11.2017 - 11:06 | Son Güncellenme:

Mevlid Kandili ne zaman? Müslümanlar için en hayırlı gecelerden birisi olan Mevlid Kandili bu sene hangi tarihte? Mevlid Kandili gecesinde nasıl ibadet edilir? Mevlid Kandili duası...

Mevlid kandili ne zaman

Mevlid Kandili, peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in doğduğu gecedir. Kandil gecesinde dualar edilir, namazlar kılınır ve Kuranı Kerim okunur. Miladi takvime göre 20 Nisan 571 tarihine denk gelen Mevlid Kandili, bu yıl 29 Kasım’ı 30 Kasım perşembe gününe bağlayan gece idarak edilecek.

Haberin Devamı

MEVLİD KANDİLİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)’in doğum gününü ifade eden mübarek gece Mevlid Kandili olarak kabul edilmektedir. Mevlid Kandili bu yıl 29 Kasım 2017 Çarşamba gününe denk gelmektedir.


MEVLİD KANDİLİ NEDİR?

Mevlid Kandili, peygamber efendimizin doğduğu Hicri Rebiülevvel ayının on ikinci gecesidir. Emevile ve Abbasiler dönemlerinde kutlama örneğine rastlanmayan bu gece için ilk kutlama, hicretten yaklaşık üç yüz elli yıl sonra Mısır’da Şii Fatımi Devleti döneminde yapılmıştır.

Mevlid kelime anlamı olarak doğum zamanı anlamına gelir. Kuran-ı Kerim’de yer almaz. Hz. Muhammed’in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Şiiler Rebiülevvel ayının 17’nci geceyi 18’inci güne bağlayan gece, Sünniler ise 11’inci geceyi 12’nci güne bağlayan günü Mevlid gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki hafta da Kutlu Doğum Haftası olarak ilan edilmiştir.

Osmanlı padişahı 3. Selim’den itibaren kutlamalarda kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.

Haberin Devamı

MEVLİD KANDİLİ’NDE NELER YAPILIR?

Mevlid Kandili’nde yapılacak özel bir ibadet bulunmaz. Bu gecede;

- Kuran-ı Kerim okunur, okuyan kişiler dinlenir
- Peygamber efendimiz Hz. Muhammed için salatü selamlar getirilir ve şefaati ümit edilerek ümmetinden olma bilinci yenilenir
- Kandil gecesinin gündüzünde oruç tutmaya çalışılır
- Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları camide cemaat ile birlikte kılınır
- Bol bol zikirde bulunulur
- Kişiler kendileri ve Mümin kardeşleri için hayır duaları ederler

Mevlid Kandili’nde tesbih namazı da kılınabilir. Tesbih namazının kılınışında ilk olarak namaza niyet edilir. Ardından Allahü Ekber denilir ve namaza başlanır. Namaz 4 rekattır. Her rekatta 75 defa, toplamda 300 defa tesbih duası okunur.
Tesbih duası; ‘’Sübhânellâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vellâhü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azıym." Duanın okunuş sıralaması;
-Sübhaneke sonrasında 15 defa
-Besmele, Fatiha ve zamm-ı sure ardından 10 defa
-Rükuda 10 defa
-Rükudan kalkınca ayakta 10 defa
-Birinci secdede 10 defa
-İkinci secde arasında celsede 10 defa
-İkinci secde de 10 defa

MEVLİD KANDİLİ DUASI

Allâh'ım!

Efendimiz Hz. Muhammed (sav)in Sen'den istediği her türlü hayrı Sen'den istiyor, yine Peygamber Efendimizin sana sığındığı her türlü şerden de sana sığınıyoruz

Ey ihsanları sonsuz olan Allahım

Düşe-kalka olsa da hep Efendimiz'in izinde yürüme gayretindeyiz. Nolur bizi bir kere daha sevindir. Sevindir ki; bağının taptaze fidanlarıyla adını âleme tam duyuracak demdeyiz. Bu dünya ışığa hasret gidiyor. Bizler o kırık azimlerimiz ve o çatlamış ümitlerimizle, yolların hakkını veremesek de hep yollardayız. Sadece hislerimizle de olsa, aradığımız hep senin habibin; Nolur gönüllerimiz bir kere daha onunla dolsun, ufuklarımızı saran şu upuzun geceler yerlerini gündüzlere bıraksın ve viladeti bizim hakiki bayramımız olsun..

Ey yapılan dualara cevap veren Allâhım Sana itaat edilir Sen karşılığını veririsin; Sana isyan edilir, sen bağışlar ve affedersin, darda kalanlara icabet edersin, zararı sıkıntıyı ortadan kaldırırsın. Hastalara şifa, dertlilere deva verirsin. Günahları bağışlar, tövbeleri kabul edersin. Sen bizlerin dualarını kabul buyur ya Rabbi!

Yazarlar