21.09.2010 - 11:31 | Son Güncellenme:
Cavit YILDIRIM/YATAĞAN (Muğla) (DHA)
MUĞLA'nın Yatağan İlçesi Milli Eğitim Müdürü iken şube müdürü yapılan, ardından da Anadolu Lisesine dönüştürülen bir lisenin adının değiştirilmesiyle ilgili olarak basına bilgi sızdırdığı iddiasıyla Gaziantep'e öğretmen olarak atanan Hayrettin Şaşmaz, ‘yolsuzluk’ iddialarında bulundu. Muğla il genelinde yemek lobisi oluşturulduğu, ihalelerin ilansız yapılarak kamunun zarar uğratıldığını, bunun da tek sorumlusunun İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Aksan olduğunu ileri süren Hayrettin Şaşmaz savcılığa suç duyurusunda bulundu. Baskı görüp, tehdit edildiğini öne süren Şaşmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'yu göreve çağırdı. İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Aksan ise konuyla ilgili açıklama yapmadı.
16 yıllık eğitimci Hayrettin Şaşmaz, 17 Eylül 2010 tarihinde Muğla Cumhuriyet Savcılığı'na verdiği şikayet dilekçesinde, ilginç iddialara yer verdi. Yatağan Milli Eğitim Şube Müdürü Şeref Batur'un soruşturma yapan bakanlık müfettişlerine verdiği ifadede, Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Aksan'ın, taşımalı sistemdeki öğrencilerin yemek ihaleleriyle ilgili olarak okul müdürlerine, ‘Muğla firmaları korunacak, başkalarını almayacaksınız’ dediğini belirten Şaşmaz, dilekçesinde şunları kaydetti:
“Bu nedenle Şube Müdürü Şeref Batur, Konya'ya öğretmen olarak sürüldü. İnsanlar, baskı tehdit altında. Aksan, 15 yıldır Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde ‘suç imparatorluğu’ kurdu. Teftiş Kurulu dosyalarına el konulursa ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün eğitim ve sürücü kurslarından derneğe para toplama işleri savcılığınızca incelenirse, gerçekler ortaya çıkar. Yemek alım ihalelerinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nu çiğnenerek, ilansız ihaleler yapılmakta. İvedilik kılıfına uydurularak, bu ihaleler istenilen firmaya verilmekte. Bütün fesat, kanundaki 21-F maddesini içeren ‘ivedilik’ koşulunun uygulanmasında gizli.”
‘SİZE BURADAN EKMEK YOK’
Bunun en bariz örneğinin, 10 Ağustos 2010'daki yemek ihalesinde görülebileceğini kaydeden Şaşmaz iddialarını şöyle sürdürdü:
“Yatağan İlçe Milli Eğitim Müdürü Şennur Şahbudak ve diğer müdürler, Aksan'dan korkmakta, ne derse kanunsuz da olsa yapmakta. Şu an Yatağan'daki yemek ihalesi, Kaymakamlık tarafından soruşturulmakta. Yemek ihalesini yüksek fiyat vermesine rağmen Aksan'ın arkadaşı olan ve daha önce de bana saldırıda bulunan Mustafa Mazı'nın sahibi olduğu Sultan Yemek Firması aldı. Aksan, Merkezi Aydın'da bulunan ERPA Yemek Firması'nın yetkilisini, ‘Size buradan ekmek yok aslanım’ diyerek odasından kovmuştur. Ayrıca, firma bu yılki yemek ihalesiyle ilgili olarak faks çekmesine rağmen, ‘Kusura bakmayın size davetiye göndermeyi unuttuk’ denilerek dalga geçilmiştir. Firmanın sahibi Fatih Eryalçın savcılığınızla dinlenirse gerçek ortaya çıkacaktır.”
‘2 MİLYON LİRA FAZLA ÖDEME’
Şaşmaz, Yatağan Lisesi'nin isminin değiştirilmesiyle ilgili basına bilgi sızdırdığı gerekçesiyle Gaziantep'e öğretmen olarak atanmasını ise kendisinin uzaklaştırmak için yapıldığını iddia edip, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'yu görev çağırdı.
Geçen Mart ayında ise Şaşmaz'ın taşımalı eğitim kapsamında okullarda yemek yiyen öğrencilere devamsızlık, rapor, nakil hatta ölüm gibi sebeplerle okula gelmedikleri halde yemek yemiş gibi puantajlar hazırlanarak, yemek firmalarına son üç yılda yaklaşık 2 Milyon TL fazladan ödeme yapıldığı gerekçesiyle ihbarda bulunduğu iddia edilmişti.
Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Aksan ise Şaşmaz'ın iddialarıyla ilgili açıklama yapmadı.