Gündem Neler okunmalı

Neler okunmalı

30.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Büyük Taarruz’a ilişkin uzmanlar tarafından hazırlanan önemli eserler, destansı mücadelenin tüm detaylarına ışık tutuyor.

Neler okunmalı

Bu eserlerin başında Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Gazi Mustafa Kemal Atatürk isimli kitabı önemli çalışmalardan. Prof.Dr.Ortaylı, kapsamlı eserinde, “Tarihin akışını değiştiren, ona mührünü vuran veya büyük tehlikelere mâni olan liderlere her memlekette rastlamak mümkün değildir. Atatürk dünya tarihinin nadiren gördüğü bir dehadır. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra, hiçbir mağlup milletin direniş göstermediği zamanda siviller ve askerlerle dünyaya meydan okumuştur” ifadelerini kullanıyor.

Haberin Devamı

Emsalsiz Lider

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz’un, 10 yılı aşkındır üzerinde çalıştığı “Başkomutan: Emsalsiz Lider” isimli 574 sayfalık kitabı, Atatürk’ün askeri kariyeri ekseninde hangi kritik dönemde, hangi hayati kararları, nasıl aldığının yanı sıra; Büyük Önder’in düşünce yapısını detaylarıyla ortaya koyuyor. Kitapta 10 yıllık savaş döneminin gelişmeleri ana hatlarıyla analiz edilirken, asker ve tarih meraklılarının yanı sıra, liderlik araştırması yapanlara, stratejiye ilgi duyanlara, lider ve yönetici adaylarına önemli bilgiler sunuyor.  

Ata’nın eseri

Sia Kitap’tan çıkan “Dumlupınar Nutku ve 30 Ağustos Zaferi” isimli eser Mustafa Kemal Atatürk ’ün anlatımları, sözleri ve stratejisini bizzat kendi ağzından aktarırken, Büyük Kurtarıcı’nın imzasını taşıyor.

Haberin Devamı

Dr.Selim Erdoğan’ın Büyük Taarruz ‘Dağlarda Tek Tek Ateşler Yanıyordu’ başlıklı kitabı da Büyük Taarruz’a ilişkin en önemli eserlerin başında geliyor. Kitapta Sakarya’dan sonra Milli Mücadele›nin tarihi üzerine yerli ve yabancı kaynakları mukayeseli olarak kullanıyor. Coğrafya ve stratejiyi mükemmel bir şekilde işleyen Dr.Erdoğan, eserinde ilk defa bazı çarpıcı gerçekleri ortaya çıkartıyor.

Her iki muharebede de şehitliklerin tam listesi olmamasına karşın, Erdoğan; Harp Tarihi Dairesi’nin gayretiyle muharebe alanlarında ve civarda araştırarak bulduğu şehitlikleri ortaya koyuyor. 

Şiirsel anlatım

Habib Bektaş’ın kaleme aldığı “Zafere Yürüyüş: 30 Ağustos” isimli eseri de Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ni konu alan kitaplardan. Bektaş, Atatürk ve kahraman Mehmetçikler’in destanını şiirsel bir dille anlatırken, okuru alıp o günlere götürüyor.

Özakman'ın unutulmaz eseri

Öte yandan merhum Yazar Turgut Özakman’ın Şu Çılgın Türkler kitabı da İstiklal Savaşı süreci kapsamında Büyük Taarruz’u da ele alan önemli eserler arasında bulunuyor.