GündemPargalı hiç öyle öldürülür mü?

Pargalı hiç öyle öldürülür mü?

17.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Muhteşem Yüzyıl’da İbrahim Paşa’nın ölümü tartışma yarattı. ‘Pargalı’nın Ölümü’nün yazarı ‘Cellatlar öyle giyinmiyor ama bu bir dizi belgesel değil’ dedi

Pargalı hiç öyle öldürülür mü

Muhteşem Yüzyıl’ın dün akşam yayınlanan bölümünde Kanuni’nin Pargalı’yı boğdurması, bölüm daha yayınlanmadan tartışma yaratmıştı. Bağdat Seferi’nde de yanlış stratejiler izleyip hem padişahın hem de diğer devlet adamlarının eleştirilerini alan Pargalı bununla beraber kendisine rakip gördüğü Defterdar İskender Paşa’yı haksız yere idam ettirmiş ve padişahın gözünden düşmüştü. Yaşanılanlar üzerine Kanuni Sultan Süleyman’ın sağ kolu Pargalı İbrahim Paşa’yı boğdurttu. Dizinin dün yayınlanan bölümünde 1536 yılının 14-15 Mart gecesi iftardan sonra dört dilsiz cellat tarafından Pargalı İbrahim Paşa’nın boğularak öldürülmesi işlendi. Bu bölümle ilgili “Pargalı’nın Ölümü” kitabının yazarı, tarihçi Aykut Can, Osmanlı tarihi ve dizide işlenen tarih arasındaki farkı Milliyet’e anlattı.

Haberin Devamı


Cellat siyah giymez
Muhteşem Yüzyıl’ın tarihten esinlenerek hazırlanan bir dizi olmasına rağmen belgesel olmadığını hatırlatan Can, bire bir tarihe uygunluk beklemenin yanlış olduğunu söyledi. Can, dizideki cellatlarla ilgili “İbrahim Paşa’nın boğdurulma sahnesinde siyah giyinmiş ve yüzleri kapanmış dört cellat görüyoruz. Osmanlı cellatlarını resmeden minyatür ve gravürlere, mesela Hünernâme adlı eserdeki Şehzade Mustafa’nın idamını gösteren minyatüre bakarsak, cellatların siyah giyinmediği, yüzlerini kapatmadığı görülür” dedi.

Rivayetler üzerine kurgulanıyor
Pargalı İbrahim Paşa’nın idamında bazı sahnelerin kesin delilleri olmayan rivayetler üzerine kurgulandığını belirten Can, rivayetlerle kurgulanan sahneyi şöyle anlattı: “Padişahın paşayı kendi nefsinden dahi koruduğunun sözünü vermesi dizide işlenmiş. İbrahim Paşa’nın artan gurur ve kibiri Kanuni’yi, paşayı idam etmeye zorluyor. Bu noktada verdiği sözden dönmemek için Ebussuud Efendi’ye danışıyor, fetva istiyor. Yalnız Ebussuud Efendi’ye danıştığına dair elimizde delil yok.”
Can, “Yine de toplumun bunun bir belgesel olmadığı gerçeğini idrak etmesi, tarihe olan merakını kitaplardan gidermesi gerekir” dedi. Dizide İbrahim Paşa’yı ölüme götüren sürecin iyi işlendiğini de ekleyen Can, “Pargalı İbrahim Paşa’nın zamanla artan bir gururu ve kibiri var. Dizi de bu durum iyi işlenmiştir” dedi.