Gündem Pekin büyükelçiliğine stratejik atama

Pekin büyükelçiliğine stratejik atama

05.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyadaki güç dengelerinin çok kutuplu bir nitelik kazanmaya başlaması ve ABD ile Çin arasında giderek büyüyen gerilim, Türkiye’nin Pekin büyükelçiliğine atama tercihlerine de yansıdı.

Pekin büyükelçiliğine stratejik atama

AYDIN HASAN Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği’ne daha önce MİT’te Dış İstihbarat’tan sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapmış İsmail Hakkı Musa atandı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi olarak 1 Aralık 2017 tarihinde bu yana Abdülkadir Emin Önen görev yapıyordu. 2011 yılındaki seçimde AK Parti’den Şanlıurfa Milletvekili seçilen Önen, 2011-2015 arasında Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı görevini yürütmüştü. Önen, 2005 yılında özel bir şirketin Çin’de Genel Müdürlüğü’nü yapmış, yine Çin’de 2005 - 2007 yılları arasında ithalat ve ihracat alanında faaliyet gösteren bir şirket kurmuştu. Çin’in ticari ve ekonomik yapısını bilen Önen, 2017’de Dışişleri Bakanlığı dışından Pekin’e büyükelçi olarak atanmıştı. Önen, dün Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı ile 5 yılı aşkın bir süredir görev yaptığı Pekin’den merkeze alındı. Boşalan Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği’ne, Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü İsmail Hakkı Musa atandı.

Haberin Devamı

Pekin büyükelçiliğine stratejik atama

MİT’te görev yaptı

Musa, 2012 yılında MİT müsteşar yardımcılığına atandı. Musa, MİT’te Teknik İstihbarat ve Dış İstihbarat’tan sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptı. Musa, MİT’teki görevi sırasında MİT Stratejik Analiz Başkanlığı’nı kurdu. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın seçimlerde aday olmak için istifa etmesi üzerine 10 Şubat 2015 tarihinde MİT Müsteşarlığı’na vekaleten atandı.