Gündem Plaka sorgulama nasıl yapılır?

Plaka sorgulama nasıl yapılır?

26.12.2017 - 14:53 | Son Güncellenme:

İkinci el araç satın alacak kişiler için, plaka sorgulama önemlidir. Araç plaka sorgulama ile aracın genel durumu hakkında bilgi edinilebilir. Araçta meydana gelebilecek sorunların da önüne geçilir. Plaka sorgulama nasıl yapılır? Sorgulama sonucunda hangi bilgilere ulaşılır?

Plaka sorgulama nasıl yapılır

Plaka sorgulama için kullanıcılar, dört farklı seçenek kullanabilir. Bu sorgulama seçenekleri; e-Devlet, SMS, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesidir. Kullanıcılar tarafından en fazla işlem yapılan seçenek, e-Devlet’tir. Araç plakası sorgulanarak; aracın çalıntı olup olmadığı ya da kasko durumu gibi bilgilere erişim sağlanabilir.

Haberin Devamı

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Araç plaka sorgulaması, tüm operatör kullanıcıları tarafından gerçekleştirilebilir. Sorgulama ücreti, 7 Türk Lirası’dır. Aracın trafiğe çıkış tarihi, son sahiplik süresi, kaskolu kaskosuz gün sayısı bilgileri için ‘’DETAY boşluk PARCA’’ yazılır ve 5664’e SMS gönderilir. Araçta değişen parça olup olmadığını sorgulamak için, ‘’PARCA PLAKA’’ yazılır ve 5664’e gönderilir. Örnek olarak; PARCA 34AB1234
Aracın plakası değiştirilmiş olsa bile sorgulama ile hasar bilgisi görülebilir. Bu bilgiler dışında trafik sorgulama ve poliçe sorgulama gibi işlemler de yapılabilir.

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Haberin Devamı

e-Devlet ile araç plaka sorgulama için, turkiye.gov.tr internet sitesine girilir. Kullanıcılar giriş için; e-Devlet şifresi, e-İmza, T.C. kimlik kartı, internet bankacılığı ve mobil imza seçeneklerini kullanabilirler. e-Devlet’e girildikten sonra e-Hizmetler bölümünden Emniyet Genel Müdürlüğü menüsü açılır. Menüden ‘’Araç Plaka Sorgulama’’ bağlantısı ile sorgulama işlemi yapılabilir.
Sorgulama işlemi sonucunda; aracın rengi, modeli, markası, sahip belge tarihi ve tescil birimi bilgilerine ulaşılabilir. Bunlar dışında hak mahrumiyeti bilgisi ve aracın çalıntı olup olmadığı da görüntülenebilir.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile araç plaka sorgulaması; sbm.gov.tr internet sitesinden yapılır. İnternet sitesine giriş yapıldıktan sonra, ‘’Sorgulamalar ve Online İşlemler’’ bağlantısından araç plakası ve T.C. kimlik numarası ile sorgulama yapılabilir.

EGM İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden sorgulama için, egm.gov.tr internet sitesi açılır. ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bağlantısı üzerinden ad, soyad ve T.C. kimlik numarasıyla araç plakası sorgulanabilir. Sorgulama sonucunda araç hakkında bilgi edinilebilir.