Gündem Profesör Rona Aybay yaşamını yitirdi

Profesör Rona Aybay yaşamını yitirdi

07.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İnsan hakları konusunda Türkiye’nin en yetkin hukukçularından biri olan Prof. Dr. Aybay 87 yaşında yaşama veda etti. 

Profesör Rona Aybay yaşamını yitirdi

İSTANBUL Milliyet / Aybay, İznik Yeşil Camii’nde bugün düzenlenecek töreninin ardından son yolculuğuna uğurlanacak. Türkiye Barolar Birliği’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi önceki dönem (2006-2011) başkanlarından, değerli bilim insanı Av. Prof. Dr. Rona Aybay’ı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

İHD kurucularından

1935’te İstanbul’da doğan Aybay, 1959’da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra aynı okulda doktorasını tamamladı. Aybay, 1964 yılında Columbia Üniversitesi’nde mukayeseli hukuk masterini tamamladı. 1973’te doçent, 1980’de profesör oldu. Aybay, ODTÜ’de Kamu Yönetimi bölüm başkanlığı, ODTÜ İdari İlimler Fakültesi dekanlığı ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi dekan yardımcılığı görevlerini üstlendi. Avrupa Konseyi Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Savaşım Komisyonu ile Bosna-Hersek’teki insan hakları ihlallerini incelemekle görevli AGİT komisyonu üyeliklerinde, Bosna-Hersek İnsan Hakları Mahkemesi’nin kurulduğu 1996’dan kapandığı 2003’e kadar Avrupa Konseyi tarafından seçilmiş uluslararası yargıçlık görevlerinde de bulundu.

Haberin Devamı

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) kurucularından olan Aybay, 12 Eylül 1980’deki askeri darbeden sonra üniversiteden uzaklaştırıldı ancak yedi yıl sonra Danıştay kararıyla görevine geri döndü. İstanbul Barosuna bağlı serbest avukatlık da yapan Aybay, baroda başkan yardımcısı olarak da görev aldı.

Yazarlar