Gündem Salda Gölü son dakika | Salda Gölü nerede, hangi ilimizde? Salda Gölü son hali

Salda Gölü son dakika | Salda Gölü nerede, hangi ilimizde? Salda Gölü son hali

19.02.2021 - 10:28 | Son Güncellenme:

Salda Gölü nerede? Salda Gölü'nün son durumu ile ilgili çıkan haberler herkesi korkuttu. Son yıllarda Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri haline gelen Salda Gölü'ndeki çekilmeye yağan yağmur ve kar yeterli olmadı. Peki, Salda Gölü son dakika durumu nasıl? Salda Gölü nerede, hangi ilimizde? İşte Salda Gölü'nün son durumu.

Salda Gölü son dakika | Salda Gölü nerede, hangi ilimizde Salda Gölü son hali

Son dönemin en çok tercih edilen turistik bölgelerinden olan Salda Gölü ile ilgili çıkan haberler vatandaşları korkuttu. Gölde meydana gelen çekilmeye yağan yağmur ve karlar yeterli olmadı. Salda Gölünde adacıklar ortaya çıktı. Peki, bunun sebebi ne? Salda Gölü nerede? İşte merak edilenler...

Haberin Devamı

SALDA GÖLÜ NEREDE?

Salda Gölü Burdur'un Yeşilova ilçesinde yer alıyor. Türkiye'nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü'ne birçok etken zarar vermekte.

SALDA GÖLÜ SON DAKİKA

Bembeyaz kumsalı ve turkuaz renkli suyuyla son birkaç yıldır Türkiye'nin en önemli cazibe merkezleri arasında yer alan ve geçen yıl pandemiye rağmen 1 milyonun üzerinde ziyaretçiyi ağırlayan Salda Gölü'nde, yağışların mevsim normallerinin altında olması nedeniyle suyunda çekilme meydana geldi. Salda Gölü'nün Beyaz Adalar ve Halk Plajı bölümünde suların 20-30 metre çekilmesinin ardından küçük adacıklar ortaya çıktı. Geçen günlerdeki yağmur ve kar yağışı da Salda Gölü'ne çare olmadı. Gölün Beyaz Adalar ve Halk Plajı kısmındaki çekilme görenlerin içini burktu. Yaz aylarında vatandaşların serinlemek için suya girdiği bölümlerde oluşan adacıklar şimdi yürünebilecek hale geldi.

Haberin Devamı

Jeoloji Mühendisleri Odası Burdur Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksek Jeoloji Mühendisi Servet Cevni, Salda Gölü'nün de Burdur Gölü'nün akıbetine uğrayabileceğini söyledi. Salda Gölü ile ilgili olumlu şeyler de olduğunu da söyleyen Cevni, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından Beyaz Adalar bölümünde plajın kullanılması, göle girilmesinin yasaklanması konusunda duyuruda bulunuldu. Biz bunu olumlu olarak görüyoruz. Aynı zamanda Burdur Valiliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ortak bir çalışma yapılıyor. Buna göre göldeki kıyı kenar çizgisinin kaldırabileceği insan potansiyeli, ziyaretçi potansiyeliyle ilgili içeriği hakkında pek bilgi sahibi olmasak da böyle bir çalışma söz konusu. Umuyoruz çok verimli bir çalışma olur, tespitler yerinde ve düzgün bir şekilde yapılır diye düşünüyorum. Çünkü gölün belli bir insan yükünü kaldırabilecek bir potansiyeli var. Bildiğiniz gibi Salda Gölü'müz durgun, dışarıdan fazla beslenmesi olmayan, kapalı havza bir gölümüz, bu yüzden kimyasal bir kirlenmeyi çok rahatlıkla bertaraf edebilecek bir göl değil. O yüzden yapabileceğimiz en önemli şey kirletmemek aslında. Bu sürecin de buna olumlu katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki sezonda yağışların az olması nedeniyle bir sıkıntı yaşanacağı öngörülen bir şey, bununla beraber insan odaklı ya da turizm odaklı kirlenmenin de artması süreci öngörülemez bir noktaya götürecek. En azından önümüzdeki sezon için ciddi önlemler alınması gerektiği, meteoroloji istasyonlarından güncel bilgilerin alınıp önümüzdeki süreçte yağış rejiminin netleştirilmesi, yağışların geçen yıllara göre ortalamanın altında olduğunu biliyoruz ama ne kadar altında olduğu net bir çalışma ile ortaya konulmadı şimdiye kadar. Bunun belirlenip ne denli ciddi bir önlem alınması gerektiğinin belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum"

 

Yazarlar