Gündem Salmonella nasıl bulaşır? Nasıl tedavi edilip önlenir?

Salmonella nasıl bulaşır? Nasıl tedavi edilip önlenir?

28.04.2018 - 13:24 | Son Güncellenme:

Salmonella grubundaki bazı bakteriler, Salmonella gıda zehirlenmesine neden olurlar. Bu bakteriler insan ve hayvanların bağırsaklarında yaşarlar. İnsan enfeksiyonu, enfekte olmuş dışkı ile bulaşmış gıda veya suyla temas halinde ortaya çıkar. Gastrointestinal Salmonella enfeksiyonu genellikle ince bağırsağı etkiler. En yaygın görülen gıda zehirlenmelerinden biridir.

Salmonella nasıl bulaşır Nasıl tedavi edilip önlenir

Hastalık daha çok 20 yaşın altındaki kişilerde görülmektedir. Ayrıca yaz aylarında ortaya çıkması daha olasıdır çünkü Salmonella bakterisi sıcak havalarda daha iyi büyür.

Haberin Devamı

Salmonella besin zehirlenmesine ne sebep olur?

Salmonella bakterileriyle bir şekilde temas etmiş olan herhangi bir sıvıyı içmek veya yemeğini yemek, Salmonella gıda zehirlenmesine neden olur. İnsanlar genellikle çiğ yiyecekler ya da başkaları tarafından ele alınan hazır yiyecekler yiyerek bu rahatsızlığa maruz kalırlar.

İnsanlar, tuvaleti kullandıktan sonra ellerini yıkamayınca (veya yanlış yıkadığında) Salmonella yayılır. Sürüngenlere, kuşlara ya da evcil hayvanlara dokunmakta bakterinin yayılmasının bir başka nedenidir. Yemekleri yüksek ateşten pişirme veya sütün pastörizasyonu Salmonella bakterisini öldürür. Çiğ, az pişmiş veya pastörize edilmemiş besinleri tüketmeniz durumdunda risk altında olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Salmonella besin zehirlenmesi genellikle şunlardan kaynaklanır:

  • az pişmiş tavuk, hindi veya diğer kümes hayvanları
  • az pişmiş yumurta
  • pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu
  • bulaşmış çiğ meyve, sebze veya fındık

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktör, Salmonella enfeksiyonu riskinizi artırabilir:

  • aile üyelerine salmonella besin zehirlenmesi
  • bir evcil hayvana, sürüngene veya kuşa sahip olmak (Salmonella taşıyabilirler)
  • düzenli olarak birçok kişiyle tokalaşmak durumda kaldığınızda ve başkaları tarafından hazırlanan yemekleri yediğiniz yurtlarda veya bakım evlerinde
  • zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa diğer kişilerden Salmonella enfeksiyonu kapmanız muhtemeldir.

Salmonella besin zehirlenmesinin belirtileri

Salmonella besin zehirlenmesinin belirtileri genellikle az pişmiş yiyecekleri veya enfeksiyonlu suyu tükettikten sonra 8 ila 72 saat içinde hızlı bir şekilde ortaya çıkar. Belirtiler agresif olabilir ve 48 saat sürebilir.

Bu akut aşamadaki tipik belirtiler şunlardır:

  • karın ağrısı, kramp veya hassasiyet
  • titreme
  • ishal
  • ateş
  • kas ağrısı
  • mide bulantısı
  • kusma
  • azalmış veya koyu renkli idrar, ağız kuruluğu ve düşük enerji

Özellikle çocuklarda ve bebeklerde ishalin neden olduğu sıvı kaybı ciddi bir endişe kaynağıdır.

Salmonella besin zehirlenmesi tedavisi

Salmonella gıda zehirlenmesi için ana tedavi, ishal olduğunuzda kaybedeceğiniz sıvı ve mineralleri vakit kaybetmeden geri kazanmaktır. Rahatsızlık yaşayan yetişkinlerin bol su içmeleri veya buz küplerini emmeleri gerekmektedir.

Ayrıca, diyetinizi sadece kolay sindirilmeyen gıdalar içerecek şekilde değiştirmeniz gerekir. Muz, pilav, elma püresi ve tost kolay sindirilebilen gıdalardandır. Süt ürünlerinden kaçınmalı ve bol bol dinlenmelisiniz. Bu vücudunuzun enfeksiyonla mücadele etmesini sağlar.

Mide bulantısı sıvı içmenizi engellerse doktora gitmeniz ve damardan sıvı almanız gerekebilir.

İshali durdurmak için antibiyotik ve ilaç tavsiye edilmez. Bu tedaviler sırasıyla “taşıyıcı durumu” ve enfeksiyonu uzatabilir. “Taşıyıcı durum”, enfeksiyonu başka bir kişiye aktarabildiğinizde enfeksiyon sırasında ve sonrasında geçen süredir.

Haberin Devamı

Salmonella besin zehirlenmesini önleme

Salmonella gıda zehirlenmesinin önlenmesine yardımcı olmak için:

  • Yiyecekleri doğru şekilde pişirerek tüketin. Yiyecekleri tavsiye edilen iç sıcaklıklara getirin.
  • Yüksek riskli yiyecekleri hazırlamadan önce ve sonra sayaçları temizleyin.
  • Ellerinizi iyice yıkayın (özellikle yumurta veya kümes hayvanları ile çalıştıktan sonra).
  • Yemekleri pişirmeden önce buzdolabında saklayın.
  • Sürüngen veya kuş sahibi iseniz, eldiven kullanın ya da ellerinizi hayvanlarla temas ettikten sonra iyice yıkayın.