Gündem Seçim sonrasında ilk kez buluştular

Seçim sonrasında ilk kez buluştular

14.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Millet İttifakı ortağı iki partinin kurmaylarının bir araya gelmesinin ardından iki gün sonra da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti lideri Meral Akşener ile görüştü. Bu görüşme ile iki lider seçimler sonrası ilk kez bir araya gelmiş oldu.

Seçim sonrasında ilk kez buluştular

Mehtap Gökdemir - Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri’nde umduklarını bulamayan Millet İttifakı ortağı CHP ve İYİ Parti’nin yerel seçimde yeniden işbirliği yapıp yapmayacağı tartışılırken, Ankara dün sürpriz bir buluşmaya tanıklık etti.  

Haberin Devamı

Önceki gün iki partinin yerel yönetimlerden sorumlu kurmaylarının bir araya gelmesi kulislerde “yerel seçim için ilk temas” diye yorumlanırken, dün de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti lideri Meral Akşener ile görüştü.  

Seçim sonrası İYİ Parti kanadından yapılan açıklamalarda ittifaka nokta konduğu mesajları verilmiş, bu açıklamalara rağmen CHP kulislerinde, kendine özgü dinamikleri olan yerel seçimler için daha dar kapsamlı işbirlikleri için kapının açık bırakılması gerektiği değerlendirilmeleri yapılmıştı.  

CHP kulislerinde “İttifak ya da işbirliği söz konusu olmazsa, İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Antalya ve Hatay kaybedilebilir” değerlendirmeleri yapılırken, İYİ Parti kulislerine ise partinin Başkanlık Divanı toplantısında Akşener’in “ttifak için henüz beni arayan olmadı. Biz çalışmalarımızı seçimlerden en güçlü çıkacak şekilde yapalım” ifadelerini kullandığı bilgisi yansımıştı. Başkent siyaset kulislerinde bu gelişmeler, iki parti arasında yerel seçim işbirliğinin gündeme gelmesi beklentisini artırmıştı. 

Haberin Devamı

‘Kapılar kapalı değil’ 

Bu beklentiye karşılık, İYİ Parti kurmayları, “Öyle bir şey oldu ki Millet İttifakı ismi partilerin önüne geçti. Her parti Millet İttifakı’ndan ayrı bir şekilde kendi ayakları üzerinde duracak bir 9 ay geçirsin, işbirliği gerekirse yapılır. Bu sistem ittifakı zorluyor. Hiçbir parti tek başına girdiğinde bir ittifaka bağlı kalmadan tek başına girdiğinde eski belediyeleri alamayacak. Partimizi güçlendirelim. İYİ Parti’nin oyunu artıralım sonra işbirliğine oturacaksak daha güçlü bir oy oranıyla oturalım. Ama artık altılı masa olmaz” görüşünü dillendirmişti. 

İki parti arasında beklenen ilk temas önceki gün kurmaylar düzeyinde gerçekleşti. Yerel Yönetimlerden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Burak Akburak ile bir araya geldi. İYİ Parti Genel Merkezi’nde gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. 

Edinilen bilgiye göre, yerel seçimlerde işbirliğinin gündeme geldiği görüşme “olumlu” geçti ve işbirliği konusunda her iki tarafta kapıyı açık bıraktı. Kaynaklar, her iki tarafın da işbirliği konusuna mesafeli olmadığını ifade etti. 

Haberin Devamı

Akşener’e ziyaret 

Kurmaylar arası görüşmenin çıktıları liderlere iletildi ve dün Genel Başkanlar bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Merkezi’nde Akşener’i ziyaret etti.  

Ziyarette Kılıçdaroğlu’na Akın, eşlik etti. Ancak liderler baş başa görüştü. Yaklaşık 55 dakika süren görüşme sonrası Akşener, Kılıçdaroğlu’nu kapıya kadar uğurladı. İki lider bu sırada basın mensuplarının yönelttiği soruları yanıtsız bıraktı. 

İmamoğlu ve Yavaş yeniden aday

Yerel seçimlerde ittifak ve işbirliği olasılığı gündemde yerini korurken, CHP seçime yönelik kendi yol haritasını da bir yandan şekillendiriyor.

Buna göre CHP, başarılı belediye başkanlarının yerel yönetimlerdeki tecrübelerinden yararlanarak her il, ilçe ve belde için ayrı ayrı strateji belirleyecek. Yerel halkın nabzı tutulacak, vatandaşın talep ve görüşleri dinlenecek.

CHP kulislerinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın önümüzdeki yerel seçimlerde tekrar aday gösterileceği ifade edilerken, adaylık açıklamalarının Kasım ayında yapılabileceği belirtiliyor. 

Haberin Devamı

Özkan’ın annesinin cenazesine katıldı

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın annesi Sulhiye Özkan, Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda düzenlenen cenaze töreni ile son yolculuğuna uğurlandı.  

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın önceki gün hayatını kaybeden annesi Sulhiye Özkan için dün Ankara’da cenaze töreni düzenlendi. 

Karşıyaka Camisi’nde kılınan öğle namazının ardından düzenlenen törene Tuncay Özkan’ın yanı sıra; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Ahmet Akın ve Devrim Barış Çelik, CHP Grup Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Başkan Başdanışmanı Engin Özkoç, eski Dışişleri Bakanı ve SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, çok sayıda milletvekili ve vatandaşlar katıldı. 

Sulhiye Özkan, cenaze törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi. l ANKARA DHA