Gündem Sel sularına kapıldı! Sabaha kadar sürecek, herkes teyakkuzda olsun

Sel sularına kapıldı! Sabaha kadar sürecek, herkes teyakkuzda olsun

03.09.2023 - 09:45 | Son Güncellenme:

Samsun'da sel felaketi sonucu yaşanan heyelanda 2 vatandaş vatandaş sel sularına kapıldı. Yaşanan dehşet anları anbean güvenlik ve vatandaş kameralarına yansıdı. Samsun Valisi Orhan Tavlı turuncu alarm verilen kent için yeni bir uyarıda bulundu.

AFAD ve Meteorolojinin dün yaptığı kuvvetli sağanak uyarısının ardından sabaha karşı başlayan sağanak, şehri vurdu. Saatlerdir kesintisiz devam eden sağanak sel afetine yol açtı.

Haberin Devamı

Canik ilçesinde bulunan sanayi sitelerini su bastı. İlkadım ilçesindeki bulvar, cadde ve yollar dere gibi aktı. Cumhuriyet Meydanı çevresi ve Anıtpark sel sularına teslim oldu. Alt geçitler suyla doldu, yollar çöktü, araçlar yollarda mahsur kaldı.

Sel yine sanayi bölgesini vurdu. Sanayi göle döndü. Bazı bölgelerde ise evlerin bodrum katlarını ve iş yerlerini su bastı. Sel özelikle Canik ilçesi ile İlkadım ilçesinde etkili oldu ve büyük zarara yol açtı. Samsun Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Parkı sel sularıyla doldu, araçlar suyun içinde kaldı. Yayalar ise zor anlar yaşadı. Samsun'da kuvvetli sağanak devam ediyor.

Sel sularına kapıldı Sabaha kadar sürecek, herkes teyakkuzda olsun

SEL SULARINA KAPILDI

Baruthane Mahallesi'nde yaşanan olayda yoğun yağışla birlikte yüksek bir kesimde aşağıya doğru akan sular araçları ve vatandaşları beraberinde götürdü. İlkadım ilçesi Ihlamur Bulvar üzerinde yaşanan heyelanda cadde üzerinde karşıdan karşıya geçmek isteyen bir kişi heyelana yakalandı.

Haberin Devamı

Metrelerce sürüklenen kişi son anda yaralı olarak kurtarıldı. Öte yandan motosikleti ile seyir halinde olan bir kişiyi ise sel suları beraberinde götürdü.

Yaralanan vatandaşlar hastanelerde tedavi altına alındı.

 

1/32

2/32

3/32

4/32

5/32

6/32

7/32

8/32

9/32

10/32

11/32

12/32

13/32

14/32

15/32

16/32

17/32

18/32

19/32

20/32

21/32

22/32

23/32

24/32

25/32

26/32

27/32

28/32

29/32

30/32

31/32

32/32

VALİ TAVLI: “YAĞMUR SABAHA KADAR SÜRECEK, HERKESİN TEYAKKUZ HALİNDE OLMASINI İSTİYORUM”

Yağışların devam edeceğini belirterek vatandaşları uyaran Samsun Valisi Orhan Tavlı, “Tüm Samsunlu hemşehrilerimize geçmiş olsun. Çok şükür can kaybımız yok. Dün akşamdan itibaren tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız yapılan uyarılar neticesinde teyakkuz halinde. Şu anda yollarımız trafiğe açık. Ufak tefek heyelan nedeniyle gelen malzemeler var. Onları da ekipler temizliyor. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletirken, bu yağışın yarın sabaha kadar devam edeceğinin uyarısını da yapmak istiyorum. Herkesin teyakkuz halinde olmasını istiyorum. Normal hayata yavaş yavaş dönülüyor. Ekipler de sahayı inceledi. Akşam da Süper Lig maçının oynanmaması söz konusu değil. Çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bu sel afetini en az hasarla atlatacağız” dedi.

Sel sularına kapıldı Sabaha kadar sürecek, herkes teyakkuzda olsun

YOLLAR YARILDI, ARAÇLAR İÇİNE DÜŞTÜ

Haberin Devamı

Samsun'da etkili olan sağanak yağış birçok yer hasar gördü. 6 saatte metrekareye 147 kilogram yağışın düştüğü kentte, suların çekildiği bazı bölgelerde zarar ortaya çıktı. İlkadım ilçesi Yenidoğan Mahallesi'nde suların çekilmesinin ardından ortaya çıkan manzara hasarı gözler önüne serdi. Yollar yarıldı, araçlar yan yattı.

Sel sularına kapıldı Sabaha kadar sürecek, herkes teyakkuzda olsun

Selden Samsun - Sivas demiryolu da etkilendi. İlkadim ilçesi Derebahçe Mahallesi'nde demiryolu adeta dereye döndü. Demiryolu kenarındaki ev ve sokakları da su bastı.

BAŞKAN DEMİR: BU BÜYÜK BİR AFET

BAŞKAN DEMİR, “ÇOK KISA SÜREDE METREKAREYE 100 KİLONUN ÜZERİNDE YAĞIŞ DÜŞTÜ”

Selin yaralarını sarmak için büyük mücadele verdiklerini dile getiren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise, “Turuncu uyarı ile birlikte sabah 04.00’ten itibaren yoğun yağış almaya başladık. Yağış 5-6 saat devam etti. Çok kısa sürede metrekareye 100 kilonun üzerinde yağış düştü. Birçok bölgede su baskını ve heyelan meydana geldi. Kısa sürede tüm ekipler üzerine düşeni yaptı. Koordineli bir çalışma ile normal hayata döndük. Can kaybımız yok. Bu sene 4’üncü sel afetini yaşadık. İklim değişti, çok kısa sürede yağış almaya devam ediyor. Biz de bun durumlarla ilgili tedbirlerimizi arttırmaya devam ediyoruz. Son selde metrekareye 50 kilo düşmüştü. Bu selde ise 100 kiloyu geçti. Yani geçen seferkinin 2 katından daha fazla bir yağışla karşı karşıyayız” diye konuştu. Selin vurduğu Samsun’da olumsuz etkilenen yerlerdeki onarım çalışmaları devam ediyor.

Haberin Devamı

Sel sularına kapıldı Sabaha kadar sürecek, herkes teyakkuzda olsun

SİVAS'TA DOLU YAĞDI

Altınyayla ilçesinde dün akşam saatlerinde dolu yağışı etkili oldu. Dolu nedeniyle çok sayıda aracın camları kırıldı, kaportaları zarar gördü. Yaklaşık 15 dakika süren dolu yağışının ardından ilçenin birçok noktası beyaza büründü. Vatandaşlar dolu yağışını cep telefonları ile görüntüledi. (Hüsnü Ümit AVCI / DHA)

"SICAKLIKTA ÖNEMLİ BİR DEĞİŞİM YOK"

Prof. Dr. Orhan Şen de hava durumu tahminleriyle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Şen şunları söyledi;

Bugün pazar... Marmara, İç Ege, Batı Akdeniz'in iç kesimleri, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Kars ve Ardahan, Erzurum'un kuzey ilçeleri gök gürültülü sağanak yağışlı. Rüzgar; Marmara, Ege ve yağış alan yerlerde kuvvetli. Sıcaklıkta önemli bir değişim yok.

Haberin Devamı

Bugün Ankara, Yozgat, Kayseri, Kırşehir, Kastamonu, Sinop, Doğu Karadeniz kıyıları, Eskişehir'in güneyi ile Konya'nın kuzeyinde yağış kuvvetli su baskını olabilir.

İstanbul bugün Anadolu yakasının Karadeniz kıyısında yağış var kuvvetli değil. Salı günü daha kuvvetli yağış geliyor. Bugün sıcaklık 29 C Poyraz kuvvetli esiyor.

AFAD’DAN SARI VE TURUNCU KODLU ALARM

AFAD, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yaptığı son değerlendirmeler neticesinde 2-3 Eylül tarihleri arasında sarı ve turuncu kodlu şiddetli yağış uyarısında bulundu.

AFAD tarafından yapılan açıklamada, 2 Eylül tarihinde turuncu kodla uyarılan iller; Ankara, Ordu, Samsun, 3 Eylül tarihinde sarı kodla uyarılan iller Afyonkarahisar, Amasya, Burdur, Çorum, Denizli, Eskişehir, Konya, Sinop, Uşak, Isparta, Kütahya, Tokat, Sivas, Nevşehir, 3 Eylül tarihinde turuncu kodla uyarılan iller; Ankara, Ordu, Samsun, 3 Eylül tarihinde sarı kodla uyarılan iller; Amasya, Çankırı, Eskişehir, Kayseri, Konya, Niğde, Sivas, Yozgat, Kırıkkale, Çorum, Kastamonu, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tokat, Aksaray olarak belirtildi.

Sel sularına kapıldı Sabaha kadar sürecek, herkes teyakkuzda olsun

SAĞANAK UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzey, iç ve batı kesimleri parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara (Çanakkale ve Edirne haric), İç Ege, Batı Akdeniz'in iç kesimleri, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Kars ve Ardahan çevreleri ile Erzurum'un kuzey ilçelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; İç Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Orta Karadeniz ve Doğu Karadeniz kıyıları, Kastamonu, Sinop çevreleri ile Konya'nın kuzey ilçelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI: Hava sıcaklıklarının ülkemiz genelinde mevsim normalleri civarında seyretmesi bekleniyor.

RÜZGAR: Kuzey kesimlerde kuzeyli, güney kesimlerde güney ve batılı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara'nın güneybatısı ve Kuzey Ege kıyıları ile yağış alan yerlerde yağış anında kuvvetli olarak (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor.

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı yer yer çok bulutlu, yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağıların yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor. 27

İstanbul: Parçalı yer yer çok bulutlu, yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 30

İzmir: Parçalı yer yer çok bulutlu 33

Adana: Parçalı bulutlu, öğleden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 34

Antalya: Parçalı bulutlu, öğleden sonra iç kesimleri sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 33

Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; yer yer kuvvetli olması bekleniyor 27

Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; yer yer kuvvetli olması bekleniyor. 28

Erzurum: Az bulutlu ve açık, öğleden sonra parçalı bulutlu, kuzey ilçeleri yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 30

Diyarbakır: Az bulutlu ve açık 37

Sel sularına kapıldı Sabaha kadar sürecek, herkes teyakkuzda olsun