Gündem ‘Şiddet öğrenilmiş bir davranış türü’

‘Şiddet öğrenilmiş bir davranış türü’

02.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Raporun açıklandığı toplantıda konuşan MHP'li Yılık, ‘Şiddet, öğrenilmiş bir davranıştır’ derken psikolog Sinem Esra Döngül ise aile içi şiddetin önlenmesi için ruh sağlığı yasası önerdi...

‘Şiddet öğrenilmiş bir davranış türü’

ANKARA Milliyet - Kadın Hareketi Derneği, psikoloji, sosyoloji, medya ve hukuk alanlarında konunun uzmanlarıyla "Kadına Şiddetin Anatomisi ve Kadına Yönelik Şiddet Raporu" başlıklı bir çalışma hazırladı. Kadın Hareketi Derneği'nin rapora ilişkin bilgiler verdiği toplantıda konuşan MHP'nin Aile, Kadın ve Engellilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Pelin Yılık, "Toplumsal bir farkındalıkla karşısında kararlılıkla durmamız gereken şiddet, öğrenilmiş bir davranıştır. Kadına yönelik şiddetin bir sorun olarak ele alınması, önlemeye çalışılması, mağdurun korunması, failin cezalandırılması için gerekli düzenlemeler bir an evvel yapılmalı" dedi.

Haberin Devamı

Kadın Hareketi Derneği Başkanı Mine Bayram da şiddet olaylarının önüne geçmek için kadına iş, sanat, siyaset ve sosyal cemiyet hayatının içerisinde daha çok yer verilmesi gerektiğini kaydederek, “Bu çalışmada özellikle aile işlevleri, bireyleri şiddet uygulamaya iten sebepler, temel psikoloji ve sosyoloji kuramları ışığında açıklandı” diye konuştu.

Rapor için psikolojik araştırmaları yapan psikolog Sinem Esra Döngül şunları söyledi: "Aile içinde şiddete, istismara maruz kalmak, bu durumun nesilden nesile modellenmesine sebep oluyor. Bu nedenle çiftlerin evlenmeden önce, psikoloji bilimi ışığında, aile içindeki çatışmaları sağlıklı bir şekilde çözme becerilerini geliştirebileceği bir eğitim programı olması gerekiyor. Öfke kontrolü becerilerini geliştirme konusunda da eğitimler önemli. Toplum ruh sağlığı hizmetlerinin uygulanması, ‘Ruh Sağlığı Yasası'nı da gerekli kılıyor."

Haberin Devamı

Sosyolog Zehra Şahin ise ekonomik yetersizliğin, eğitim düzeyi düşüklüğünün, ataerkil kültür yapısının şiddete temel risk oluşturduğunu belirterek, "Aile içinde şiddete tanıklık eden bireylerin eşlerine karşı şiddet uygulama olasılığı maalesef yüksek" dedi.

KADES’le 7-12 dakikada müdahale

Raporun hukuk alanındaki çalışmalarında yer alan avukat Hatice Betülay Himoğlu, şiddet veya şiddet görme tehlikesiyle karşı karşıya kalındığında başvurulacak kurum ve kuruluşlara ilişkin bilgi vererek, 6284 sayılı kanun kapsamında, evli olmak şartı aranmaksızın tüm kadınların, çocukların, tek taraflı ısrarlı takip mağdurlarının korunabileceğini belirtti. İçişleri Bakanlığının Kadın Acil İhbar Sistemi’nin (KADES) ücretsiz bir mobil uygulama olduğunu hatırlatan Himoğlu, “Uygulamaya T.C. numarası, isim ve soyisim girilip kayıt olunduğunda, başka hiçbir tuşa gerek kalmaksızın ana ekrana dokunmanızla, uygulama sizin konumunuzu alıp, 155 Polis İmdat çağrı merkezlerine acil çağrı olarak gönderir ve 7 ile 12 dakika arasında en yakın polis ekipleri size yönlendirilir” bilgisini verdi.

Medyanın sorumluluğu

Çalışmanın medya bölümüne ilişkin bilgileri ise gazeteci Rana İdil Özdoğan verdi. Özdoğan, toplumun şekil almasında televizyon programlarının önemine dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Kadının bir obje olarak kullanıldığı ve şiddet sahnelerinin ekrana getirildiği yapımlar özellikle medya camiasında bulunan herkesin sorumluluğudur. Yazılı ve görsel basında, şiddet görüntülerinin teşvik edici ve hatta cinayet detaylarına değinerek fikir verici yanının tekrar değerlendirilmesine, cinayetlere ‘ama’larla bahane bulunmasına hassasiyet gösterilmeli.”