Gündem AK Parti Sözcüsü Çelik: Avrupa Birliği toplu cezalandırmaya alet oluyor

AK Parti Sözcüsü Çelik: Avrupa Birliği toplu cezalandırmaya alet oluyor

12.10.2023 - 16:17 | Son Güncellenme:

Filistin gündemli MYK toplantısı sonrası konuşan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Gazze'deki 'ölüm' ablukasına tepki gösterdi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Filistin gündemli MYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. İşte Çelik'in açıklamalarından satır başları: İki taraftan da sivillerin öldüğü görüntü üzüntü verici. Bunlar tehlikeli gelişmeler. Dünyayı kimsenin istemediği noktalara getirebilir. Sivillerin hedef alınmasını kabul etmiyoruz. Sayın cumhurbaşkanımız yoğun diplomasi çalışması içinde.  

Haberin Devamı

DÜNYAYI KİMSENİN İSTEMEDİĞİ YERLERE SÜRÜKLEYEBİLİR

Şiddet ve karşı şiddet kısır döngüsü içinde bölgeyi ateşe açacak gelişmeler olabilir. Şam'a saldırı haberi gelmiştir. Bütün dünyayı kimsenin istemediği yerlere sürükleyebilir. Kışkırtıcı açıklamalardan herkesin kaçınması gerekir.

SALDIRILARA KARŞI ÇIKIYORUZ

Gazze ağır bir şekilde bombalanıyor. İsrail'de de sivillerin kaybı oldu. Kudüs'te ve başka yerlerde gerçekleşen saldırılara karşı çıkıyorsa aynı şekilde Filistin'deki saldırıya da karşı çıkıyoruz. Bütün tabloyu doğuran şey 67 sınırlarındaki iki devletli çözüm hayata geçmemiştir.

AB TOPLU CEZALANDIRMAYA ALET OLUYOR

Burada yıllardır devam eden kısır döngü korkarız daha ileri gidecektir. Gelinen nokta, ilk yapılan açıklamalar vahim olayların ortaya çıkacağını gösteriyor. Hedef gözetmeksizin yapılan bombalamaların durması gerek. Gazze'nin bu şekilde kuşatılması hukuka aykırıdır. İnsan haklarına aykırıdır ve asla kabul edilemez. Bazı odakların biz Filistin'e desteği kestik yaklaşımı doğru değil, ilkeldir. AB tarafından yapılan açıklamada biz insani yardımı değil kalkınma yardımını kestik açıklaması yapılıyor bu da yanlış. Avrupa Birliği toplu cezalandırmaya alet oluyor. Gazze'ye su ve elektriğin kesilmesi insanlığın vicdanına aykırıdır. Rusya Ukrayna savaşı ilk döneminde Rusya'nın belli yerlere elektrik vermediği iddia edilerek tüm dünya ayağa kalkmıştı. Gazze'de insanlık dışı muamele yapılıyor insanlara.

Haberin Devamı

TOPYEKÜN MEZARA GÖMMEK GİBİ

Refah sınır kapısının bombalanması da insanları topyekun mezara gömmek anlamına gelir. Ayrıca ikide bir bakanlar açıklama yapıyor, Gazze'ye tam kuşatma yapılacak diye. Bu uluslararası hukuka aykırıdır. Saldıranlarla mücadele edersiniz. Olay olur olmaz İsrail başbakanı tarafından haritaları değiştireceğiz açıklaması yapılmış bu şekildeki hedef yanlıştır. Burada egemen devlet olarak herkes kendisine saldırana karşılık verir. On yıllardır çözümsüz kalmış, nesillerin yok olduğu süreçte bir günde ortaya çıkan bir mesele değildir bu.

EN BASİRETSİZ EYLEM

Haritayı değiştirmekten bahsetmek şu anda yapılacak en basiretsiz eylemdir. BM üyesi devlet kendisine saldırı yapıldığında hukuk içinde savunma hakkına sahiptir. Ancak orantılı şekilde olmalıdır. Bütün Filistin halkına dönük, sivillerin hayatını kaybetmesine dönük şiddete dönüşürse bu söz konusu olamaz.

Haberin Devamı

YOL HARİTASINA HERKESİN DESTEK VERMESİ GEREKİYOR

Cumhurbaşkanımızın açıkladığı yol haritasına herkesin destek vermesi gerekir. Adil barışın hayata geçirilmesi, 67 sınırlarında Filistin devletinin hayata geçirilmesi çözümü sağlayacaktır. 

HER TARAF SAVAŞ GEMİSİ İLE DOLU

Elinde uçak gemisi olan devlet kendisine yakın gördüğü devlet çatışmaya girdiğinde gemi gönderince uluslararası hukuku nasıl koruyacağız. Akdeniz'de zaten Suriye meselesi başladığından beri her taraf savaş gemisi ile dolu. Şimdi bir de oraya uçak gemisi göndermenin verdiği mesaj sivillerin hayatını korumaya dönük mesaj vermiyor. 

TERÖR OPERASYONLARI SÜRÜYOR

Bizim yaşadığımız terör saldırısından sonra teröre yönelik operasyonlarımız devam ediyor. Terör eylemi gerçekleştiren, buna teşebbüs edenlerin hak ettikleri cevabı alacağını göstermektedir. Türkiye'nin terörle mücadele operasyonları dünyanın en yüksek meşruiyete sahip operasyonlarıdır.

Haberin Devamı

SOYKIRIM PROPAGANDASI YAPILDI

Karabağ'da Ermeni kuvvetleri, Ermeni çetelerinin uzaklaştırılması ile bir süreç yaşandı. Oradaki insanlara seçenek sunuldu. Kalmaları ya da ayrılmaları şeklinde. Ermeni silahlı unsurlar orayı terk etmiş oldu. Çok iyi bildiğimiz bir soykırım propagandası yapıldı. BM heyetleri oraya gitti. Yayınladıkları raporda Ermeni sivillere baskı ya da soykırım olarak değerlendirecek saldırılara rastlamadıklarını kaydettiler. Fransa gibi devletlerin olayı kaşıyan tavırları hiçbir şekilde karşılık bulmuyor. BM değerlendirmesi bunun bir gerçekliği olmadığı göstermiştir.

SORU CEVAP

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI'NIN 'YAHUDİ OLARAK BURADAYIM' AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanı'nın 'ben burada bir Yahudi olarak bulunuyorum' yaklaşımı tehlikeli bir yaklaşım. Bulunduğu görev, diplomasinin işletilmesi gereken bir görev.

Haberin Devamı

MERAL AKŞENER'İN SIĞINMACILAR ÇIKIŞI

Siyaset hukuk içinde devam eden bir alandır. Sığınmacılara seslenerek sizin masrafınızı karşılayalım, gidin açıklaması vahimdir. Siyaset yaşatmak için organizasyon yapar. Keşke düzeltselerdi. Bunun düzeltilmesinde fayda vardır. Ben bir organizasyon yapayım, gidin orada adam öldürün açıklaması uluslararası hukuka gölge düşüren açıklamadır.

İSRAİL - FİLİSTİN SAVAŞINDA TÜRKİYE DEVREDE

Cumhurbaşkanımızın barış misyonuna liderlik etmesi konusunda çok uzun zamandır bir çalışması ve tecrübesi var. Cumhurbaşkanımız talimatları vermiştir. İnsani rolü etkili bir şekilde icra etmiştir. Burada da ilk günden arabulucu olabileceğimizi söylemişti, kurumlarımız da buna göre hazırlıklarını yaptı. Diplomatik açısından yapılaması gereken hazırdır. Bir tahliye gerektiğinde bununla ilgili de hazırlığımız var. Oradaki vatandaşlarımız büyükelçiliklerimiz ile irtibata geçsin, gereken yapılacaktır.