Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bugün 7 bin 275 hak sahibinin konutunun anahtarını teslim ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bugün 7 bin 275 hak sahibinin konutunun anahtarını teslim ediyoruz

03.02.2024 - 16:56 | Son Güncellenme:

Hatay'da Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 ay içinde deprem bölgesi genelinde 75 bin konutun tesliminin bitirileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay'da Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları: Yaklaşık 1 yıl önce, 6 Şubat'ın erken saatlerinde yaşadığımız depremde kaybettiğimiz canların acısı yüreklerimizi yakmayı sürdürüyor. Depremde kaybettiğimiz 53 binin üzerinde vatandaşımızın her birine Allah'tan rahmet diliyorum. Deprem 11 ilimiz, 124 ilçemiz, 7000'e yakın köy ve mahallemizde ağır yıkıma yol açarken, 14 milyon vatandaşımız afetten doğrudan etkilendi. 

DEVLETİMİZ TÜM İMKANLARI İLE HAREKETE GEÇTİ

Büyük acılar aynı zamanda milletlerin birliğinin sınandığı dönüm noktalarıdır. Milletimiz bu acı sınamayı başarıyla vermiştir. Devletimiz tüm imkanları ile anında harekete geçerken Türkiye'ye tek yürek olmuş, milletimiz depremzede kardeşlerinin yanına koşmuştur. 650 bin personel çalışmalarda görev aldı. Aralarında 11 bin 500'ü yabancı ekip mensubu başta olmak üzere 35 bin arama kurtarma personelimizin, sağlıkçılarımızın, ormancılarımızın, gönüllülerimizin bulunduğu kardeşlerimizin hepsine teşekkür ediyorum.

Haberin Devamı

DÜNYANIN EN BÜYÜK ARAMA KURTARMA OPERASYONU

Bu afet bir yönüyle de dünyanın en büyük arama kurtarma ve iyileştirme operasyonudur. Yine afet sonrası hem enkaz kaldırma hem yeniden inşa çalışmalarının en hızlı yürütüldüğü örneği beraberce yaşadık. Şartların zorluğuna rağmen yurtlarından ayrılmayan vatandaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bugün 7 bin 275 hak sahibinin konutunun anahtarını teslim ediyoruz

KARŞILAŞTIĞIMIZ TABLOYU ASLA UNUTMAYACAĞIZ

Hatay, can kaybı ve yıkılan bina sayısı bakımından depremden en büyük zararı gören şehrimizdir. Depremden sonraki ikinci gün Hatay'a geldiğimizde karşılaştığımız tabloyu asla unutmayacağız. Hatay'ın yaşadığı yıkım gerçekten çok büyüktü. Büyük felaketin ardından Hatay'ın halini görüp gözleri yaşarmayanın kalbi kurumuş demektir. Önceliğimizi arama kurtarma faaliyetlerine, acil ihtiyaçların karşılanmasına verdik. Hatay'da dağıtılan çadır sayısı 286 bini, konteyner sayısı 57 bini bulurken 38 bin kişiyi de yurtlarda, kamu tesislerinde konuk ettik.

7 BİN 275 HAK SAHİBİ KONUTUNUN ANAHTARINI TESLİM EDİYORUZ

Hatay’da 135 bin 589 konut, 15 bin 589 iş yeri, toplamda 150 bine yakın hak sahibi belirledik. Deprem bölgesi genelindeki hak sahibi ise 390 bin olarak netleşti. Bugün de 7 bin 275 hak sahibinin konutunun anahtarını teslim ediyoruz. Yeni yuvalarının hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını diliyorum.

Haberin Devamı

BU DAHA BAŞLANGIÇ

Bu daha başlangıç, depremzede, zarar gören şehirleri yeniden ayağa kaldırmak için çalışmalarımız devam edecek. 2 ay içinde deprem bölgesi genelinde 75 bin konutun teslimini bitireceğiz. Amacımız takip eden dönemde de her ay 15-20 bin konut ve köy evini de hak sahipleri ile buluşturmaktır. Yıl sonuna kadar 200 bin evi teslim etmiş olacağız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bugün 7 bin 275 hak sahibinin konutunun anahtarını teslim ediyoruz

YALAN ÜZERİNE HİÇBİR ZAMAN HAKİKATİ BİNA ETMEDİK

Defne Hastanesi ile ilgili ne dediler? Yok böyle bir şey dediler. Biz bunu yaptık mı, yaptık. Açılışını da bizzat bu kardeşiniz yaptı. Çünkü biz yalan üzerine hiçbir zaman hakikati bina etmedik. Bu hususta vatandaşlarımız müsterih olsun. Devletlerine ve bize güvensin. Kimse mağdur olmayacak.

56 MİLYAR LİRALIK HİBE

Deprem bölgesindeki şehirlerimizde sadece konut ve işleri yapmakla kalmıyoruz. Bu şehirlerimizin meydanlarını, ana caddelerini, tarihi ve kültürel dokularına uygun şekilde yeniden düzenliyoruz. Altyapıyı ayağa kaldırmak için İller Bankamız vasıtasıyla mahalli idarelerimize 56 milyar liralık hibe desteği veriyoruz. 

Haberin Devamı

TEK İHTİYACIMIZ BİRLİK VE BERABERLİK

Yaşadığımız her felaket, maruz kaldığımız her saldırı bize milli birliğimizin ve devletimizin gücünün önemini hatırlatıyor. Türkiye Yüzyılı'nda Hatay'ın da içinde bulunduğu vatanın her karışını, üzerinde güvenle yaşayacağımız bir ülke haline getirmenin mücadelesini veriyoruz. Sıkıntılarımız, eksiklerimiz yok mu? Elbette var. Ülkemizin potansiyeli de gücü de bu hedefe ulaşmamıza yeter. Tek ihtiyacımız birlik ve beraberlik içinde çok çalışmaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bugün 7 bin 275 hak sahibinin konutunun anahtarını teslim ediyoruz

ALEV ALATLI MESAJI

Ülkemizi her bakımdan dünyanın en güçlü 10 ülke arasına dahil etme aşamasındayız. Sözlerime son verirken bugün toprağa verdiğimiz Alev Alatlı'nın şu sözünü paylaşmak istiyorum: "Aziz ülkemize gelince, ille de bir şeye benzetecekseniz, her budağından sürgün atan salkım saçak bir böğürtlen çalısına benzeteceksiniz... Bir sürgünü çiçeğe dururken, diğerinin kurumakta, ötekinin meyve vermekte olduğunu görün. Tek bir sürgüne takılıp kalmayın, bütüne bakmayı adet edinin. Unutmayın ki düz akılla anlaşılmaz, pergele, cetvele gelmez, kendisine has bir kimliği vardır, Türkiye’nin."