Gündem İstanbul'da deprem alarmı! Üst geçit ve viyadüklere dikkat

İstanbul'da deprem alarmı! Üst geçit ve viyadüklere dikkat

10.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’u etkileyecek olası büyük Marmara depreminde yaya üst geçitleri, köprü ve viyadüklerin durumu merak konusu olurken, uzmanlar özellikle ana arterlerdeki yaya üst geçitlerinde göçme riski olduğu uyarısında bulunuyor.

İstanbulda deprem alarmı Üst geçit ve viyadüklere dikkat

MERT İNAN İstanbul - Megakentteki yaya üst geçitlerinin en yoğun olduğu güzergah ise Zincirlikuyu’dan Beylikdüzü’ne uzanan metrobüs hattında bulunuyor. Yaptığımız incelemelerde birçok yaya üst geçidinde oluşan korozyon ve küçük çaplı hasarlar dikkat çekerken, bazı viyadüklerde de benzer tabloları saptadık.

Haberin Devamı

İstanbulda deprem alarmı Üst geçit ve viyadüklere dikkat

Şirinevler yaya üst geçidi korozyona uğrayan üst geçitler arasında yer alırken, özellikle E-5’den Bakırköy’e bağlantı olarak kullanılan İncirli Viyadüğü başta olmak üzere, Mecidiyeköy’e bağlantı viyadüğünde de korozyona uğrayan kısımları gördük. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü eski Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, “İstanbul’un depremde en zayıf yapıları arasında yaya üst geçitleri geliyor. Yıllardır uyarıyoruz. Yay üst geçitleri can kaybına neden olmasa bile ana arterlerdeki ulaşımın işlemesi için ayakta kalmalı. Özellikle E-5 güzergahı ve diğer ana akslardaki geçitlerde olası göçükler, trafik akışının durması anlamına geliyor. Köprü ve viyadüklerin büyük kısmında sismik güçlendirme yapıldı. Ancak Zincirlikuyu Viyadüğü gibi yapılardaki korozyon ve yatay yükten kaynaklı tahribatların onarılması gerekir” dedi.

Haberin Devamı

İstanbulda deprem alarmı Üst geçit ve viyadüklere dikkat

Şehir Planlamacı Erhan Demirdizen de yaya üst geçitlerindeki risklere ilişkin şunları söyledi: “İstanbul’un en önemli ana arteri E-5 güzergahı. Olası depremde bu güzergahtaki yaya üst geçitlerinin yıkılması durumunda acil yardım ekiplerinin elini kolunu bağlayacak bir durum ortaya çıkar. E-5’in entegre ulaşım planlaması da yeniden gözden geçirilmeli.”