Gündem Kırklareli'de sel felaketi! Acı haberler peş peşe geldi

Kırklareli'de sel felaketi! Acı haberler peş peşe geldi

05.09.2023 - 18:26 | Son Güncellenme:

Kırklareli'de şiddetli yağışlar can aldı. İğneada Sisli Vadisi’nde bulunan bungalov otellerin yer aldığı bölgede yoğun yağış sonucu 2 kişi hayatını kaybetti. 4 kişi ise aranıyor.

AFAD tarafından yapılan açıklamada, Kırklareli'deki selde 6 kişi kurtarılırken 2 kişinin ise cansız bedenine ulaşıldığı belirtildi. Kayıp 4 kişi ise aranıyor. Kırklareli'nde meydana gelen sel ile ilgili AFAD tarafından yapılan açıklamada, "İğneada Sisli Vadisi’nde bulunan bungalov otellerin yer aldığı bölgede yoğun yağış sonucu 12 kişinin mahsur kaldığı bilgisi üzerine ekiplerimiz ivedilikle bölgeye sevk edilmiştir. Arama ve kurtarma ekiplerimiz tarafından 6 vatandaşımız kurtarılmış, 2 vatandaşımızın cansız bedenine ulaşılmıştır. Kayıp 4 vatandaşımızın arama ve kurtarma çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileriz" denildi.

Haberin Devamı

BAKAN YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından Kırklareli’nde meydana gelen sel felaketi hakkında açıklamalarda bulundu.

Bakan Yerlikaya, paylaşımında, “Kırklareli İğneada Sisli Vadisi'ndeki bungalov otellerin bulunduğu bölgede yoğun yağış sonucu 12 kişinin mahsur kaldığı bilgisi alınmıştır. Arama ve kurtarma ekiplerimiz tarafından 6 kişi kurtarılmış, maalesef 2 vatandaşımızın cansız bedenine ulaşılmıştır. Kayıp 4 kişinin arama ve kurtarma çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileriz.” ifadelerini kullandı.

1/16

2/16

3/16

4/16

5/16

6/16

7/16

8/16

9/16

10/16

11/16

12/16

13/16

14/16

15/16

16/16

Bakan Yerlikaya, bölgede çalışan ekipler hakkında bilgi vererek, “AFAD Başkanımız ve Kırklareli Valimizin koordinasyonunda; Kırklareli, Ankara, Bursa, İstanbul, Sakarya, Tekirdağ il AFAD ekiplerimiz ile Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik, Orman Genel Müdürlüğü, 112 ve özel idareden toplam; 203 personel, 1 uçak, 2 helikopter, 52 araç ve iş makinası görev yapmaktadır. Bölgeye ayrıca 1 mobil koordinasyon tırı, 1 mobil baz istasyonu sevk edilmiştir.” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Kırklarelide sel felaketi Acı haberler peş peşe geldi

Çalışmalar sürüyor

Ekipler gündüz saatlerinde yaptıkları çalışmaları, gece saatlerinde de aralıksız sürdürüyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı, AFAD, UMKE, askeri birlikler, jandarma, polis gibi birçok ekiple beraber devletin bütün imkanları seferber edilmiş durumda. Bölgede kaybolan 4 kişinin bulunması için yoğun bir çalışma yürütülürken, çalışmalarda hava kararınca ekipler çeşitli ışıklandırma ve aydınlatma sistemleriyle arama tarama faaliyetlerini sürdürüyor.

Ekipler adeta zamanla yarışırken, kaybolan 4 kişinin sağ salim bulunması ümit ediliyor. AFAD Başkanı Okay Memiş ve Kırklareli Valisi Birol Ekici de arama faaliyetlerine katıldı.

AFAD tarafından da yapılan açıklamada, 203 personel, 1 uçak, 2 helikopter, 52 araç ve iş makinesinin bölgede görev yaptığı belirtildi.

Bölgeye ayrıca 1 mobil koordinasyon tırı ve 1 mobil baz istasyonu sevk edildi.

Yerleşim alanlarında can kaybı yaşanmadı

AFAD Başkanı Okay Memiş yaptığı açıklamada, "Bilindiği üzere yapılan mücadele sonucunda gündüz saatlerinde 3 vatandaşımızı yaralı olarak selden kurtardık. Toplamda 6 kişinin sağ olarak kurtarıldığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte iki vatandaşımızın da hayatını kaybettiğini tespit ettik. Hava kararmasına rağmen bütün arama çalışmalarımız ve faaliyetlerimiz devam ediyor. Bu tür afetlerde bizim ilk amacımız vatandaşlarımızı sağ olarak kurtarmak. Buradaki can kayıplarının sebebini tahkikatla da ortaya koyacağız. Yerleşim alanlarında herhangi bir can ve mal kaybının olmaması mutluluk verici bir hadisedir. Longoz Ormanlarındaki geçici konaklama tesisinde yaşanan olaydan dolayı da maalesef can kaybı ile karşı karşıya kaldık. Bunun değerlendirmesini ilerleyen süreçte yapacağız" dedi.

Haberin Devamı

Kırklarelide sel felaketi Acı haberler peş peşe geldi

Son 500 yılın en şiddetli yağışları yaşanıyor

Memiş açıklamasında, "Hiç olmadığı kadar ekstrem doğa olayları ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu bölgede yaşayan yaşlı insanlar hiç hatırlayamadığı kadar, şiddetli yağışla karşılaştı bu bölge. Yetkililerden aldığımız bilgilere göre son 500 yılda yaşanan yağışlarla mukayese edildiğinde geçtiğimiz gün bu ormanlık alanda gerçekleştiğini görüyoruz. Burada bize düşen tedbirli davranmak" dedi.

Haberin Devamı

Kırklareli Valisi Birol Ekici ise açıklamasında, "Öncelikle olumsuz hava şartlarından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum, vefat edenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Dün şehrimizde turuncu alarm verilmişti hava şartları nedeniyle ve dün 3 evimizi dün İğneada beldesinde su bastı.

Orada bir can kaybımız yoktu ama sabah 8 sularında daha yoğun bir yağışla karşı karşıya kaldık ve bulunduğumuz bölgede, Longoz ormanlarının bulunduğu bölgede şu ana kadar 12 vatandaşımız olumsuz hava şartlarından etkilenmiş durumda ve bunlardan 6’sını kurtardık, 2’sinin vefat edilmiş bir şekilde cesedine ulaştık ve 4 kişiyi arama kurtarma çalışmalarımız devam etmekte. Şu anda bile arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor.

Kırklarelide sel felaketi Acı haberler peş peşe geldi

Bu 4 kişiye ulaşana kadar arama kurtarma çalışmalarımız devam edecek. Devlet olarak tamamıyla sahadayız. AFAD Başkanımız bu sabah erken saatlerde bölgemize şehrimize ulaştı. Sayın İçişleri Bakanımız bizlerden hem bilgi almakta hem de bizleri yönlendirmekte.

Haberin Devamı

Helikopter ile havadan destek var, 203 personelimiz AFAD’tan, Sahil Güvenlikten, Tugay Komutanlığımızdan, jandarmamızdan ve Özel İdaremiz ve iş makinaları ile 203 vatandaşımız şu an itibariyle çalışıyor. Yarın daha güçlü bir şekilde 4 vatandaşımızı bulmak için çalışmaya devam edeceğiz. Öncelikle olumsuz hava şartlarından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum, vefat edenlere Allahtan rahmet diliyorum. Dün şehrimizde turuncu alarm verilmişti hava şartları nedeniyle ve dün 3 evimizi dün İğneada beldesinde su bastı.

Orada bir can kaybımı yoktu ama sabah 8 sularında daha yoğun bir yağışla karşı karşıya kaldık ve bulunduğumuz bölgede, Longoz ormanlarının bulunduğu bölgede şuana kadar 12 vatandaşımız olumsuz hava şartlarından etkilenmiş durumda ve bunlardan 6’sını kurtardık, 2’sinin vefat edilmiş bir şekilde cesedine ulaştık ve 4 kişiyi arama kurtarma çalışmalarımız devam etmekte. Şu anda bile arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor.

Bu 4 kişiye ulaşana kadar arama kurtarma çalışmalarımız devam edecek. Devlet olarak tamamıyla sahadayız. AFAD Başkanımız bu sabah erken saatlerde bölgemize şehrimize ulaştı. Sayın İçişleri Bakanımız bizlerden hem bilgi almakta hem de bizleri yönlendirmekte. Helikopter ile havadan destek var, 203 personelimiz AFAD’tan, Sahil Güvenlikten, Tugay Komutanlığımızdan, jandarmamızdan ve Özel İdaremiz ve iş makinaları ile 203 vatandaşımız şu an itibariyle çalışıyor. Yarın daha güçlü bir şekilde 4 vatandaşımızı bulmak için çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

MSB'den açıklama

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: Kırklareli’nde meydana gelen sel felaketi sonrası İğneada beldesindeki arama-kurtarma çalışmalarına destek için 55’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımızdan askerî personel ve arazi araçları görevlendirildi. Yaralı olarak kurtarılan vatandaşlarımız sağlık ekiplerinin gözetiminde askerî personelimiz tarafından tahliye edildi. Mehmetçiklerimizin bölgedeki arama-kurtarma çalışmalarına desteği sürüyor.

'Yerleşime kapalı alan'

AFAD Başkanı Okay Memiş ve Kırklareli Valisi Birol Ekici, sel ve taşkınların vurduğu Kırklareli'nde incelemelerde bulundu. Selin özellikle vurduğu ormanlık alana yakın bungalov evlerde incelemelerde bulunan AFAD Başkanı Okay Memiş, burasının yerleşime kapalı alan olduğunu ifade ederken; gazetecilerin bungalov evlerde ruhsat ile ilgili sıkıntı olup olmadığı soruları üzerine Vali Bilgin, şuanda önceliğin kayıp 4 vatandaşı bulmaya çalışmak olduğunu, ruhsat ile ilgili sorunlara daha sonra bakacaklarını ifade etti.

AFAD Başkanı Okay Memiş açıklamasında, "Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Dün bu bölgede aşırı yağışların olacağına yönelik ikazlarda bulunmuştuk. Turuncu kod diye bir tanımlamamız var. Bu sabah Longoz Ormanları dediğimiz, tam da şu an onun önünde bulunuyoruz. Aslında yerleşime kapalı olan bir alanda bungalov evlerden oluşan bölgede insanların geçici konakladığını tespit ettik. Bütün arama ve kurtarma faaliyetlerimizi o bölgede yoğunlaştırdık. AFAD'ımız ve Sahil Güvenlik Komutanlığımız, bizim de eşlik ettiğimiz faaliyetlerde iki vatandaşımızı sağ kurtardılar. Maalesef 2 vatandaşımızın da hayatını kaybettiğini fark ettik. Elimizdeki verilere göre 4 vatandaşımızın da daha kayıp olduğunu değerlendiriyoruz. O 4 vatandaşımızın da arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Burada konaklayan vatandaşların kayıtları da tutuluyor ama ancak kayıtları tutan vatandaşımızda kayıplardan birisi. Ona da ulaşmaya çalışıyoruz. Devletimizin gücüyle bütün imkanları seferber etmeye gayret ettik. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet dilerim" dedi.

'Kayıp 4 kişi bulunana kadar çalışmalarımız devam edecek'

Kırklareli Valisi Birol Ekici yaptığı açıklamada, "Dün sabah itibarıyla İğneada beldemize yoğun bir yağış düştü. 3 evimizi su basmıştı onları temizledik. Ama bu sabah yoğun bir yağışla karşılaştık. Şu an bulunduğumuz bölge İğneada'nın longoz ormanlarının bulunduğu kesimde yoğun bir sel akışı oldu. Sabahtan itibaren devletimiz tüm kurumlarıyla burada.
Hayatın tekrar normale dönmesi için çalışıyoruz. 9 kişi selden etkilendi bunların üçünü sabah kurtardık. İkisinin cesedine ulaştık 4 kişiyi ise arama çalışmaları devam ediyor. Kayıp 4 kişiye sağ salim ulaşmayı ümit ediyoruz. Bölgede yoğun çalışma yürütülüyor. Kayıp 4 kişi bulunana kadar çalışmalarımız devam edecek" dedi.

İzmir’i sağanak vurdu: Cadde ve sokaklar göle döndü

İzmir’de aniden bastıran sağanak yağış cadde ve sokakları adeta göle çevirdi. Başta Bornova, Çiğli, Balçova ve Karabağlar ilçelerinde etkili olan yağış nedeniyle trafikte bulunan sürücüler ile vatandaşlar zor anlar yaşadı. Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda da etkisini gösteren sağanak nedeniyle esnaflar ile alışveriş yapmakta olan vatandaşlar zorluk çekti. Vatandaşlar çamur içindeki sokaklarda yürümekte güçlük çekerken, esnaflar ise iş yerlerinin önünde biriken suları ve çamurları temizleme çalışmaları yaptı.

Kırklarelide sel felaketi Acı haberler peş peşe geldi

Öte yandan, kentte bulunan bir hastanenin bahçesi ve girişi sular altında kaldı. Vatandaşlar hastaneye giriş çıkış yapmakta zorlanırken, hastane çalışanları da biriken suların tahliyesi için mücadele etti.

Kırklarelide sel felaketi Acı haberler peş peşe geldi

Çanakkale'de kuvvetli yağış; dere taştı, yol kapandı

Meteoroloji 2'nci Bölge Müdürlüğünün 'kuvvetli yağış' uyarısının ardından Ezine ilçesi Tavaklı köyü Tavaklı İskelesi mevkisinde sağanak nedeniyle Elik Kuyu Deresi taştı. Dereden taşan sular nedeniyle Geyikli-Ayvacık yolu sular altında kaldı. Önlem alan jandarma ekipleri yolu ulaşıma kapattı. Karayolunda uzun araç kuyruğu oluştu. Belediye ve karayolları ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda yol kontrollü olarak ulaşıma açıldı.

Selde kaybolan Asel'in annesi: Elimden kayıp gitti

Aksaray meydana gelen selde kaybolan ve henüz izine rastlanılmayan 3 aylık Asel bebeğin annesi Hayriye Balcan (25), yaşadıklarını DHA'ya anlattı. Sele kapılıp sürüklenen ve güçlükle kurtulan Balcan, ''Sular gittikçe yükseldi. Nasıl olduysa bir kaya parçası mı, sert bir şey geldi, eşimin oturduğu tarafa, sürücünün bulunduğu tarafa çarptı. O çarpmayla kapı açıldı. Çocukla ben suya fırladım. Çocukla epey sürüklendim. Sonra da ellerimin içinden kaydı gitti. Arayan ekip sayısı artırılsın. Bir an önce evladımı göreyim. Mezarı olsun, en azından başında ağlayayım'' dedi.

Kırklarelide sel felaketi Acı haberler peş peşe geldi

Asel bebeği arama çalışmalarında köpekler de kullanılacak

Aksaray'da, 3 Eylül akşamı etkili olan sağanağın ardından oluşan selde annesi Hayriye Balcan ile birlikte içinde bulundukları otomobilden fırlayıp, akıntıya kapılan Asel bebek için arama çalışmaları devam ediyor. Kireçlik mevkisindeki Ulu Irmak çevresindeki ağaçlık alanların ve tarlaların içinde aramalarda şu ana kadar Asel bebeğe dair bir iz bulunamadı. Asel'i arama çalışmalarını sürdüren ekipleri ziyaret eden Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, bilgi aldıktan sonra basın mensuplarına açıklama yaptı. Kumbuzluoğlu, "Bütün arama- kurtarma ekiplerimizle birlikte, bütün imkanlarımız Asel için seferber ettik. Arama- kurtarmada belli bir süre sonra köpeklerle koku alma duyularının olması için çamurun belli bir kuraklığa erişmesi lazım. Yarın sabahtan itibaren köpeklerle birlikte arama çalışmalarını yapacağız. Şu anda çevre ilerimiz de bizim için seferber oldu. Gerçekten sahada büyük bir mücadele veriyoruz. Asel’i bulmak için 24 saat çalışıyoruz. Irmakta karış karış arama yapıyoruz. 10 kilometrelik alanı titizlikte tarıyoruz" dedi.

Arnavutköy'de pazar yerini su bastı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yaptığı uyarının ardından özellikle İstanbul'un kuzey kesimlerinde sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı.

Kırklarelide sel felaketi Acı haberler peş peşe geldi

Arnavutköy'de Anadolu Mahallesi'nde sokaklar dereye dönerken, Yıldırım Beyazıt Caddesi'nde kurulan semt pazarı da sular altında kaldı. İstanbul'da sağanak yağışın, akşam saatlerinde ve gece de etkili olması bekleniyor.