Gündem Son dakika... Yunanistan bir göçmeni daha öldürdü!

Son dakika... Yunanistan bir göçmeni daha öldürdü!

04.03.2020 - 13:31 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre, Edirne Valiliğinden, Yunanistan polis ve sınır birliklerince ses, sis, gaz bombaları, plastik mermi ve gerçek mermiler kullanılarak açılan ateş sonucu 1 düzensiz göçmenin öldüğü, 5'inin yaralandığı bildirildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaşanan gelişmeler sonrası Yunanistan'a çok sert tepki gösterdi. Soylu, "Bugün 11’de Edirne Pazarkule'de 1 mülteciyi daha öldürüp 5'ini yaralayan Yunanistan uluslararası kuralları çiğneyip insan hakları ihlallerine devam ediyor çünkü Avrupa şımartıyor" dedi.

Son dakika... Yunanistan bir göçmeni daha öldürdü

Son dakika haberine göre, Edirne Valiliği, Yunanistan polis ve sınır birliklerince ses, sis, gaz bombaları, plastik mermi ve gerçek mermiler kullanılarak açılan ateş sonucu 1 düzensiz göçmenin öldüğünü, 5'inin yaralandığını bildirdi. Valilikten yapılan açıklamada, TBMM İnsan Hakları Komisyon Başkanı Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ile beraberindeki 8 milletvekilinden oluşan heyetin inceleme ziyareti gerçekleştirmek üzere bugün kente geldiği belirtildi.

Haberin Devamı

'TÜM MÜDAHALELERE RAĞMEN KURTARILAMADI'

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Program dahilinde saat 11.00'de Pazarkule Kara Hudut Kapısı'nda Türkiye'den Yunanistan'a geçmek isteyen düzensiz göçmenlerin toplu olarak bulunduğu alanda komisyon üyelerince yapılan inceleme sırasında; Kastanies Sınır Kapısı ile Pazarkule Sınır Kapımız arasındaki bölgede bulunan göçmenlere Yunanistan polis ve sınır birliklerince ses, sis, gaz bombaları, plastik mermi ve gerçek mermiler kullanılarak ateş açılmıştır. Açılan ateş sonucunda göçmenlerden 3'ü ayağından, biri kasık bölgesinden, biri kafasından ve biri de göğüs bölgesine isabet eden gerçek mermi sonucu 6 erkek şahıs yaralanmıştır. Göğüs bölgesinden yaralanan, şu an için kimliği tespit edilemeyen erkek şahıs olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından ambulans ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılmış ve burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir."

Haberin Devamı

Yaşanan olaylara Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları Komisyon üyelerinin de şahit olduğu aktarılan açıklamada, "Yunanistan güvenlik kuvvetlerince; son kullanma tarihi 1978 yılında bitmiş gaz bombaları ile plastik mermilerin kullanıldığı müdahaleler son olarak göçmenlerin yaşam hakkını hiçe sayar bir boyuta vararak gerçek mermilerle hedef gözetmeksizin ateş açma biçimini almıştır. Meydana gelen ölüm ve yaralanma vakaları ile ilgili Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

BAKAN SOYLU'DAN YUNANİSTAN'A SERT TEPKİ

Yunanistan'a tepki gösteren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bugün 11’de Edirne Pazarkule'de 1 mülteciyi daha öldürüp 5'ini yaralayan Yunanistan uluslararası kuralları çiğneyip insan hakları ihlallerine devam ediyor çünkü Avrupa şımartıyor Bunların milyonda 1'ini Türkiye yapsa hem Avrupa hem de Avrupa'nın Türkiye'deki elemanları ayaktaydı" dedi.

YARALILAR GÖÇMENLER YUNANİSTAN ŞİDDETİNİ ANLATTI

Açılan ateş sonucu yaralanan İran uyruklu düzensiz göçmen Adel Jaber, gazetecilere yaptığı açıklamada, sınırı geçerek Avrupa'ya gitmek istediğini söyledi.

Haberin Devamı

Yunanistan güvenlik güçlerinin sınırda bekleyen ve sınırı geçmek isteyenlere müdahale ettiğini anlatarak, "Gaz bombası attılar. O kadar çok gaz bombası yedik ki alıştık artık. Baktılar gitmiyoruz, silah getirdiler, 'gerçek silah' diye bize gösterdiler." dedi.

Jaber, Yunan güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu çok sayıda arkadaşının yaralandığını kaydetti.

'ÇOCUKLARI DÖVDÜLER

Uzunköprü’ye geri dönen göçmenlerden Suriyeli Hibetullah Hasan (10), Yunanistan tarafına geçtiklerinde yaşadıklarını anlattı. Hasan, kardeşi Hüseyin Hasan’ın (11), Yunanistan askerlerinin şiddetini maruz kaldığını ve başından yaralandığını söyledi. Hibetullah Hasan, "Çanta içinde elbise vardı. Her şeyi bizden aldılar. Onları yaktılar. Onları aldıkları için bize burada ayakkabı verdiler. Montları, elbiseleri, cüzdanları, telefonları hepsini aldılar. Bu elbiseleri buradan verdiler. Amcam, ninem hasta oldu. 'Onları hastaneye alın' dedik. Bırakmadılar" dedi.

Haberin Devamı

'BİZİ ODADA 48 SAAT AÇ BEKLETTİLER'

Yunan güvenlik güçlerinin şiddet uygulayıp geri gönderdiği bir grup göçmen de geceyi İpsala ilçesinin sınır hattına yakın Sarıcaali köyünde geçirdi. Gruptan Faslı İsmail Laidi (28), bir odada 48 saat aç beklettiklerini ifade etti. Laidi, sınırı geçtiğini, ancak Yunan güvenlik güçlerinin sözlü ve fiziksel şiddetine maruz kaldığını belirtti. Laidi, "Biz Fas'tan 3 bin kişi gelmiştik. Hepimiz kendi imkanlarımızla karşıya geçebildik ama Yunan polisi bizi yakaladı. Gaz bombası attılar. Nefes alamadık. Kaçtık ama sınırda tekrar yakaladılar. 'Biz köye gitmek istiyoruz' dedik. Ama polis bizi aldı, cezaevi gibi bir yere koydular. 48 saat yemek vermediler. Her şeyimizi aldılar. Yemek isteyenleri dövdüler. Sopalarla vurdular. Acımaları yok. Daha sonra bizi Türkiye'ye attılar" dedi.

Almanya'ya gitmek istediklerini belirten Faslı Şovban ailesi de geçirdikleri zorlu günleri anlattı. 10 kardeşi ve hasta anne babasıyla bekleyen ailenin Türkçe bilen tek ferdi Rahaf Şovban, "Beklemek çok zor ama yapacak bir şey yok, beklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yine kendi imkânlarıyla sınırın diğer tarafına geçebilen ancak Yunanistan askerlerinden sert müdahale gördükten sonra geri gönderilen Suriyeli Besil İsa, "Bizi yakaladılar ve iki gün boyunca aç ve susuz bıraktılar. Çok dövdüler. Yüzüme, boynuma ve ellerime vurdular. Yunanlar zalim. Orada çok zulüm var. Ama dönmeyi düşünmüyorum. Gerekirse 1 ay bekleyeceğim ama dönmeyeceğim" dedi.

Son dakika... Yunanistan bir göçmeni daha öldürdü

Avrupa'ya gitmek için sınırda bekleyen düzensiz göçmenlere Yunan askerince ateş açıldı, bazı düzensiz göçmenler yaralandı. Yaralanan düzensiz göçmenler ambulanslarla Trakya Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirildi.

 

'MERMİYLE SALDIRMAYA BAŞLADILAR'

Bacağından yaralanan Afganistanlı Aladdin Nizami de "Sınırdan o tarafa geçmeye çalışıyorduk. Yunan polisleri karşımızdaydı. Hiç tepki vermeden hemen saldırmaya başladılar mermiyle. Ayağıma mermi geldi. 10 dakika boyunca yürümeye çalıştım. Beni yakalayıp, tekmeyle ayağıma vurdular" dedi.

5 YARALI TEDAVİ ALTINDA

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, yaralıları ziyaret ederken, Trakya Üniversitesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Burak Sayhan yaptığı açıklamada, "29 Şubat'tan günümüze kadar toplam 27 göçmen, acil servimize başvudu. Bunlardan 6'sı bugün geldi. Biri olay yerinde vefat etmişti. 5'inin ise acil serviste takip ve tedavileri devam ediyor. Bir hastamızın kafatasında kırık, içinde de kurşun bulunuyor. 2 hastamızda ateşli silah yaralanmasına ait lezyonlar var. Bir hastamızın darba bağlı burnunda kırık mevcut. Diğer hasanın ise kolunda metal içerikli parçalar vardı çıkardık" dedi.