Gündem Sotenin vazgeçilmez unsuru mantar

Sotenin vazgeçilmez unsuru mantar

30.04.2018 - 13:41 | Son Güncellenme:

Bir yerde sote yapıldığında mutlaka içine mantar ilavesi de yapılmaktadır. Bu vazgeçilmez bir kuraldır. Soteye mantar kadar yakışan bir lezzet yoktur çünkü. Fakat mantar hassas yapısı ve çabuk kararması sebebiyle dikkatle temizlenip pişirilmesi gereken bir besindir.

Sotenin vazgeçilmez unsuru mantar

Bu nedenle sotede mantar kullanılırken de belli başlı bazı ufak noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Mantar pişirirken dikkat edilecek bazı püf noktalarla en doğru sonuçları alıp leziz mantar soteyi afiyetle yemek mümkündür.

Haberin Devamı

Mantar Pişirmenin Püf Noktası Nedir?

Mantar çabuk kararma özelliği nedeniyle dikkatle pişirilmesi gereken bir besindir. Su ile fazla temas ettiğinde hemen kararmaktadır. Bu nedenle mantar temizlenirken dikkatli olmak gerekmektedir. Bunun için yapılacak en kolay yol mantarı hafifçe soymaktır. Sap kısmı koparılarak atılan ve baş kısmı da siyah yerlerinden soyulan mantar hafif su altına tutularak yıkanmalıdır. Böylece mantarda kararma olmadan mantar pişirilme safhasına gelmektedir. Böylece başarılı bir mantar sotenin keyfini sürmek mümkün olmaktadır.

Etli Mantar Sote İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Mantar soteye et ve mantar dışında tercihe göre kırmızı biber, yeşil biber, soğan, sarımsak eklenebilir. Bunun dışında damak zevkine göre bu karışıma çeşitli baharat ilaveleri de yapmak mümkündür. Kişi kullanılacak malzemelerin miktarına yemeği kaç kişilik yaptığına göre karar verebilir. Kabaca 4 kişilik bir et sote için gerekli malzemeler söyledir:

Haberin Devamı

· 300 gr taze kültür mantarı

· 2 adet büyük yemeklik soğan

· 5 adet kırmızı biber

· 3 adet yeşil biber(dilenirse acı kullanılabilir.)

· 3 diş sarımsak

· 500 gr kuşbaşı doğranmış kırmızı et

Etli Mantar Sote Yapımı

Öncelikle tava ısıtılıp bir kaşık tereyağı eklenir. Daha sonra mantarlar ister dörde bölünerek, ister bütün halde tavaya atılır. Tavada mantarlar çevrilerek pişirilir. Bir süre sonra mantarlar suyunu salmaya başlayacaktır. Bu esnada önceden jülyen doğranmış soğan tavaya eklenir. Daha sonra kırmızı ve yeşil biber karışıma eklenerek mantar ve soğanın suyunda karışım iyice pişirilir. Daha sonra karışıma az pişmiş kırmızı kuşbaşı et eklenir. Dilenirse su ile yumuşatılmış salça da karışıma eklenebilir. Son olarak bir tutam tuz eklenir ve karışım kavrularak suyunun çekmesi beklenir. Suyunu çektikten sonra mantar sote servise hazırdır. Dilenirse sote sıcak haldeyken üzerine rendelenmiş kaşar peyniri eklenerek sunulabilir.