25.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Bakanlar Kurulu kararıyla müfredata dahil edilen Milli Güvenlik dersi kaldırılıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Milli Güvenlik Bilgisi Öğretimi Yönetmeliği’ni yürürlükten kaldırıyoruz” dedi. Erdoğan, “AB ilerleme raporlarında Türkiye’nin eleştirilmesine neden olan, Milli Eğitim şuralarında kaldırılması teklif edilen, özellikle de asker öğretmenler tarafından verilmesi yadırganan dersin, bir kısım konuları 2012-2013 yılından itibaren vatandaşlık bilgisi ve benzeri derslerin içinde sivil öğretmenler tarafından işlenecek” dedi.
Buna göre, lise 10. sınıfta tüm lise türlerinde okutulan Milli Güvenlik Bilgisi dersinin işlenişine son verilecek. Bilgiler ilköğretim 8. sınıfta işlenen Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi dersinin içerisine aktarılacak. Derslere muvazzaf subaylar yerine, pedagojik eğitim almış tarih ve sosyal bilgiler dersi öğretmenleri girecek.
Yeni düzenleme seneye
Erdoğan, “Milli Eğitim müfredatını çağın gereklerine, bilimdeki ilerlemeye, demokrasideki gelişmeye paralel bir seviyeye taşıyoruz“ dedi.
Değiştirilecek müfredata göre; 18. Milli Eğitim Şurası’nda “Milli Güvenlik Bilgisi dersi müfredatı diğer derslerin program mantığına paralel olarak yenilenmeli ve bu dersin kadrolu öğretmenlerce okutulması ile ilgili yasal düzenleme yapılmalıdır” kararı gelecek yıldan itiraben uygulanmaya başlanacak.
Yönetmeliğin kaldırılmasıyla zorunlu ders olarak, lise 10. sınıfta, haftada 1 saat okutulan Milli Güvenlik Bilgisi dersinin işlenişine son verilecek. Derslere muvazzaf subaylar yerine, pedagojik eğitim almış tarih ve sosyal bilgiler dersi öğretmenleri girecek.
Halen 10. sınıfta okutulan Milli Güvenlik Bilgisi dersinde özetle şu konular işleniyor: “Milli güvenlik, milli strateji, MGK, TSK, İç Hizmet Kanunu, komşularımız ve tarihsel hedefleri (Yunanistan, Rusya, İran, Irak, Suriye), bölücülük , emniyet teşkilatı.”
Bakan Ömer Dinçer konulardan hangilerinin 8. sınıfta 1 saat okutulan Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi dersine aktarılacağını da kamuoyuna duyuracak. Buna göre, milli güvenlik konularını da kapsayan konuların öğretimi, 10. sınıftan 8. sınıfa inecek.
Kışla gezisi de sona erecek
MEB müfredatı uyarınca, 33 yıldan bu yana Milli Güvenlik dersi, “Türk gençliğinin Atatürkçü görüş ve düşünce doğrultusunda yetişmesine katkıda bulunmak, TSK’yı tanıtmak, Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik her türlü yıkıcı ve bölücü akımları öğretmek, askeri birlikleri gezi yoluyla tanımak” gibi amaçlarla uygulanıyordu. Dersin yürürlükten kalkmasıyla öğrencilerin kışla gezisi de sona erecek.
Hedef gençliğe görev vermek
Kaldırılacak yönetmelikte derslerle ilgili şu amaçlar sıralanıyor:
“- Türk gençliğinin tümünde doğal olarak bulunan milli güvenlik bilincini topyekün harbin isteklerine göre pekiştirmek.
- Silahlı Kuvvetleri tanıtmak, gençleri orduya içten gelen sevgi ve özlemle bağlamak, onları silahlı kuvvetlerle yapılan ana savunmanın temel bilgileri üzerinde fikren hazırlamak, böylece Türk gençliğini her an ordu ve sivil savunmanın aktif organlarında görev alabilecek bir düzeye getirmek ve vatansever bir gençlik yetiştirmek.”
TEPKİLER...
‘Okullar kışla haline geldi’
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: “Darbeler Milli Güvenlik dersiyle yapılmadı. Hedef sivilleşmekse ders müfredatı güncellenir, asker yerine tarih öğretmenleri girebilir. Milli güvenlik problemi varken, terör örgütüyle yıllardır mücadele sürerken neden ders kaldırılıyor?”
Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız: “Dersin kaldırılması olumlu bir adım, ancak zorunlu din dersi de uluslararası alanda eleştiriliyor. Siyasal iktidar kendi öncelikleri konusunda cüretkar hareket ediyor.”
Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer: “Sivilleşme açısından önemli bir adım. Öğretmen vasfı olmayan subay, binbaşı, yarbay, teğmen ve üsteğmenlerin okulda bulunması anlamlı değildi. Okullar kışla haline geliyordu. Bu arkadaşlar okula askeri araçla geliyor, sınıfa girerken kapıda dikkat çekiliyor, sınıfta askeri ritüeller uygulanıyordu.”