Gündem Bazı ülkeler uygulamaya başladı! Susuzluğun formülü 'sis'

Bazı ülkeler uygulamaya başladı! Susuzluğun formülü 'sis'

09.08.2023 - 07:20 | Son Güncellenme:

Kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan ve yeraltı sularının mevsim normallerinin altına düşen dünyada susuzluğa karşı 'sis' toplama yöntemi uygulanıyor. İşte haberin detayları...

Başta yeraltı sularının 3’te 2’si mevsim normallerinin altına düşen Fransa olmak üzere birçok ülkenin son yıllarda susuzluğa karşı “sis toplama” yöntemi uyguladığı bildirildi. İlk insanların Şili’deki Atacama Çölünde çiylerden su topladığı biliniyor.  

Haberin Devamı

KURTULUŞ ONDA MI?

Sistem, ağaçların altına kova yerleştirerek çiy toplayan İnka İmparatorluğu’na kadar uzanıyor. Bugün ise dünya nüfusunun 4’te biri içme suyuna erişemezken, sis tutucu ağlar umut verici bir sistem olarak gündeme geldi.

Fas’ta “Dar Si Hmad” adlı kuruluş, yüzlerce eve su sağlamak için Sidi Ifni dağlarında 2015’te en büyük sisten su toplama sistemini kurmuştu. Son yıllarda Portekiz ve İspanya’da da bu tür girişimler görülürken, Avrupa Komisyonu sis toplama sisteminin kurulması için 2020’den beri yerel makamlarla program yürütüyor. 

NASIL ÇALIŞIYOR?

Dağ zirvelerini kaplayan siste asılı kalan su damlacıklarını toplamak için özel ağlar kullanılıyor. Sisteki su ağlardan damlıyor ve bir filtreleme sistemine yönlendiriliyor. Böylece su sıkıntısı çeken bölgelerde yaşayanlara temiz su sağlanıyor. Çin’deki Beihang Üniversitesi’nden Yongmei Zheng ve ekibinin de hacminden 2 bin kat daha fazla su taşıyabilen yapay mikrofiber “örümcek ağı” tasarladığı biliniyor.

Haberin Devamı

Bazı ülkeler uygulamaya başladı Susuzluğun formülü sis

DİYARBAKIR'DA SU KULLANIMINA YASAK

DİSKİ Genel Müdürlüğü'nce mevsim normallerinin üzerinde seyreden ve 45 dereceyi aşan hava sıcaklığı nedeniyle su kullanımına yönelik bazı yasaklar getirildi. Yasaklar, 2560 sayılı İSKİ Kanunu'nun 2'nci maddesine dayandırıldı.

İçme suyu kesintilerinin önüne geçmek için 1-31 Ağustos tarihleri arasında iş yeri önü, kaldırım yıkama ve çevre sulamaları hortum ile yapılamayacak. 8-12 Ağustos'ta (5 gün) 151 akaryakıt istasyonunun oto yıkama bölümünde, 36 halı yıkama fabrikasında, 8-10 Ağustos'ta (3 gün) 283 oto yıkama firmasında araç ve halı yıkaması yasaklandı. Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerin zabıta ekipleri de tespitler neticesinde kurallara uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32'nci maddesi uyarınca 1295 TL idari para cezası uygulanacak.

Bazı ülkeler uygulamaya başladı Susuzluğun formülü sis

​DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, suyun tasarruflu kullanılmasının önemine dikkat çekip, "Diyarbakır'ımızda su tüketiminin arttığı bugünlerde vatandaşlarımızın temel ihtiyacı olan suyumuz; Dicle Barajı'ndan temin edilerek musluklardan içilebilir kalitede olarak ulaştırılmaktadır. Vatandaşlarımızın insani tüketim amaçlı kullandığı sularda yaşanabilecek kesintilerin önüne geçmek amacıyla tedbirler alıyoruz" dedi. (Burak EMEK/DHA)

Haberin Devamı

DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA SICAKLIKLAR HİSSEDİLİR DERECEDE ARTACAK

Hava sıcaklıklarının bu hafta başından itibaren iç ve batı bölgelerde azalarak mevsim normalleri civarına ve yer yer altına düşeceği, ancak İç Anadolu’nun doğusu ile doğu ve güneydoğu bölgelerde artarak mevsim normallerinin 6 ila 10 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.

İSTANBUL'DA BARAJ DOLULUK ORANLARI

Ülkede etkili olan hava sıcaklıkları sebebiyle mega kent İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajlar son 9 yılın en düşük seviyesine geriledi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) internet sitesindeki verilere göre 10 barajın doluluk oranı 35.36 olarak ölçüldü.

Bazı ülkeler uygulamaya başladı Susuzluğun formülü sis

Bazı ülkeler uygulamaya başladı Susuzluğun formülü sis