Gündem Tahin ve pekmezin faydaları nelerdir?

Tahin ve pekmezin faydaları nelerdir?

29.04.2018 - 15:45 | Son Güncellenme:

Tahin ve pekmez ayrı ayrıyken bile karşı koyulmaz lezzetleriyle birer sağlık deposuyken ikisinin bir araya gelmesi bu iki lezzeti daha da karşı konulmaz kılmaktadır. İşte birçok tarife de tatlarıyla damga vuran tahin ve pekmezin faydaları.

Tahin ve pekmezin faydaları nelerdir

Tahinin faydaları

Haberin Devamı
  • Sağlığınız için gerekli yağlar

Susam yağından elde edilen tahin, temelde birçok faydaya sahip bir besindir. Sağlıklı yağlardan olan Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerini içerisinde barındıran tahin, bilinçli miktarda tüketildiğinde kilo kontrolü sırasında vücudun ihtiyaç duyduğu yağ miktarını sağlıklı yoldan karşılamak için güzel bir seçenektir. Ayrıca doymamış yağ sayılan bu yağlar kalp sağlığı için de oldukça faydalıdır. Omega 3 ve Omega 6 yağlarının bir diğer faydası ise beyin hücrelerinin iyileşip korunmasıdır. Böylelikle alzheimer gibi önemli hastalıkların da önlenmesine yardımcı olur.

  • Protein açısından oldukça zengin

Tahin, içinde bulunan protein sayesinde kas gruplarının güçlenmesini sağlar. Özellikle spor yapan bireylerde egzersiz sonrası porsiyon kontrolü sağlayarak tüketildiğinde, egzersiz sırasında yorulmuş olan kasların güçlenmesine yardımcı olur.

Haberin Devamı
  • Sindirim dostu

Tahinin bilinen faydalarından biri de sindirim sistemine olan faydasıdır. Tüketildiğinde, sindirimi oldukça kolay olan tahin, sindirim sistemini zorlamaz ve sindirimi düzene sokar.

  • Antioksidan kaynağı

Antioksidan özelliği sayesinde cilt sorunlarının çözüme kavuşmasında yardımcı olan tahin, aynı zamanda saç köklerini de besleyerek daha güçlü ve parlak saçlara sahip olmanızda etkide bulunur.

Pekmezin faydaları

  • Vitamin deposu

Pekmez içerisinde B1, B2, B3 vitaminleri bulundurur. Ayrıca magnezyum, demir, kalsiyum ve potasyum yönünden de zengin olduğundan, vücut için oldukça sağlıklı bir besindir.

  • Enerji için pekmez

Pekmezin yüksek oranda enerji verdiği kanıtlanmış bir gerçektir. Bu nedenle özellikle sporcular tarafından porsiyon kontrolü dâhilinde tüketilmesi önerilir. Ayrıca içeriğindeki zengin maddeler sayesinde kanı temizlediğinden dolaşım sistemini rahatlatır ve hareket özgürlüğüne katkıda bulunur.

  • Kansızlığa karşı

Eğer kansızlık problemi yaşıyorsanız her gün 1-2 tatlı kaşığı kadar pekmez tüketebilirsiniz. Pekmez bol miktarda demir bulundurur ve kansızlığa karşı güçlü bir savaşçıdır. Olası bir demir eksikliğinde başınıza gelebilecek halsizlik, sürekli yorgunluk hâli, baş dönmesi gibi belirtilerin yok olmasına yardımcı olur.

Sağlık açısından birçok faydası olan tahin ve pekmezi, çeşitli tariflerde kullanılarak sofralarınızdan eksik etmemeye özen gösterin.