Gündem Tık uğruna hayatları kararmasın

Tık uğruna hayatları kararmasın

26.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Uzmanlar uyarıyor; sosyal medya paylaşımlarıyla bebek üzerinden maddi kazanç sağlanması Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne aykırı. Bu paylaşımlar ileride çocuğun anti sosyal kişilik bozukluğu ve saldırganlık eğilimleri göstermesine neden olabilir.

Tık uğruna hayatları kararmasın

Bebek veya çocukların adına aileleri tarafından sosyal medya ve fotoğraf paylaşım hesaplarının açılması moda haline gelirken, bu Hakan ve Gizem Hatipoğlu çifti katıldı. Kızları Lila adına Instagram hesabı açan çiftin paylaşımları birkaç günde 69 binden fazla kişi tarafından takip edilmeye başladı. Uzmanlar ise çocukların sosyal medya fenomeni haline getirilmemesi konusunda aileleri uyarıyorlar.

Haberin Devamı

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Kerem Doksat, çocuğun rızası olmadan sosyal medyada paylaşımı yapılması ve bu sayede şöhret, maddi kazanç kazanılmasını Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu belirterek, “18 yaşından küçüklerin fotoğraf ve bilgilerinin aileleri tarafından ulu orta kullanılması, o çocukların gelişimlerini olumsuz etkiler. Bu çocuklar gelecekte anti sosyal kişilik bozukluğu ve saldırganlık eğilimleri gösterebilir” dedi.

‘Riskleri düşünmüyorlar’

Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş ise “Aileler, çocuklarının gelecekte yaşayacakları riskleri düşünmüyor. Çocuklar, kontrol edemeyecekleri hazır olmadıkları bir ilgiye muhatap kılınıyor. Anne, babanın sosyal medya veya medya üzerinden çocuğundan gelir elde etmesi yakışıksız bir hareket biçimi. Bırakın çocukları, özel hayatın yetişkinler tarafından sergilenmesi de yakışlıksız” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Sorunlu oluyorlar’

Medya fenomeni olan çocukların yetişkinlikte yaşadıkları sıkıntılarını yakından bildiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Baltaş, “Kişiliğin karanlık yüzü güç, para ve şöhret sahibi olunca ortaya çıkar. Oluşan ilginin gelecekte nasıl döneceğini bilemiyoruz. Tıpkı çocuğuna fazla yemek yedirip obeziteye neden aileler gibi sağlıksız bir sevgi durumu söz konusu. Anne, babalar kendi özlem, beklenti ve ihtiyaçlarını çocuğun önüne koyuyor” dedi.

Sözleşme ve kanunlar ne diyor?

Çocuk Hakları Sözleşmesi, 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre, 18 yaşını doldurmamış her birey çocuk kabul ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü, çocuk istismarını “çocuğun sağlığını, fiziksel ve sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyen ve bir yetişkin, toplum veya ülke tarafından bilerek veya bilmeyerek yapılan davranışlar” olarak tanımlıyor.

YARIN: l Doğar doğmaz dijital ayak izi oluşuyor l Çözüm önerileri