Gündem Türk kahvesinin Hollywood çıkarması

Türk kahvesinin Hollywood çıkarması

15.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk kahvesi gönüllüsü olarak 13 yıldır ABD’de çalışmalarını sürdüren ve Amerika’da “Turkish Coffee Lady” olarak tanınan Gizem Şalcıgil White, kurduğu Turkish Coffe Lady Vakfı aracılığıyla Türk kahvesinin tanıtımını her fırsatta yapıyor.

Türk kahvesinin Hollywood çıkarması

MELTEM GÜNAY İstanbul  - Yurtdışı Türkler Başkanlığı ve Akrabalıklar Topluluğu işbirliğinde ve sponsorların desteğiyle vakıf tarafından hazırlanan “Başlangıç: Anadolu’nun Türk Kahvesi Öyküleri” belgeselinin, 500 yıllık kültürel mirasımızı tanıtmayı hedeflediğini anlatan White, “Belgeselimiz, Los Angeles Başkonsolosluğu’nun ev sahipliğinde 20 Mayıs’ta bir etkinlikle izleyicisine ulaşacak. 22 Mayıs’ta Long Beach’teki Türk Festivali’nde gösteriminin ardından San Diego’da House of Turkey işbirliğiyle kahveseverlerle buluşacak. Bir hafta sonra da Hollywodd’da gösterime çıkacak” dedi. 

Haberin Devamı

‘13 YILDIR TANITIYORUM’ 

Türk kahvesinin, Türk kültürünü tanıtmak ve kültürel köprüler kurmak için önemini anlatan White, sözlerini şöyle sürdürdü: “13 senedir ABD’de dünyaya Türk kahvesini tanıtıyorum. Önce gezici Türk kahvesi kamyonuyla başladım. Amerika’yı, Avrupa’yı ve Kanada’yı gezdim. Sonra sosyal bir girişimci olarak kendi kahve işletmemi kurdum. Türk kahvesi dünyanın ilk kahve pişirme yöntemi tekniği, biz icat ettik ama yeteri kadar tanıtmadığımız için dünyada bilinmiyor. Burada önemli olan kültürel markalaşma ve benim de yaptığım bu. Amerikalılar bu çalışmalarımdan dolayı bana ‘Turkish Coffee Lady’ ismini taktı. Ben de bu isimle bir vakıf kurarak çalışmalarımızı daha da genişlettim. Vakfımız 2020 senesinde resmi olarak 5 Aralık’ı Dünya Türk Kahvesi günü olarak kabul ettirdi. Geçen sene Times Meydanı’nda 5 Aralık’ta büyük bir kutlama yaparak daha çok duyulmasını sağladık ve bunu şimdi de bir belgeselle taçlandırdık.”