Gündem ‘Türk SİHA’larına ilgi büyüyor’

‘Türk SİHA’larına ilgi büyüyor’

05.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türk savunma sanayii, son 10 yıl içinde açık ve örtülü ambargolar ile engelleme girişimlerine rağmen yükselişini sürdürdü.

‘Türk SİHA’larına ilgi büyüyor’

AYDIN HASAN  Antalya - Türk şirketleri, farklı coğrafyalar içinde yer alan 170 ülkeye 228 farklı ürünü ihraç edebilen bir kapasiteye ulaştı. 2021 yılında, sektör ihracatının ise 3 milyar doları aşması bekleniyor.

Haberin Devamı

"Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı 2021", dün Antalya'da Belek turizm bölgesindeki Cornelia Diamond Golf Resort Oteli'nde başladı. Bugün sona erecek konferansta, üç ayrı yuvarlak masa toplantısında ağırlıklı olarak yeni ve yükselen pazarlar üzerinde duruldu. Toplantının açılışına; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı İsmail Gülle ve Savunma ve Havacılık Sanayii İhracatçıları Birliği Başkanı Naki Polat katıldı.

'Hepimizi gururlandırıyor'

Çavuşoğlu, konuşmasında şunları dile getirdi: "Hamdolsun bugün savunma sanayinde yüzde 80 verimlilik oranına ulaşıyoruz. Evet coğrafya belki kaderimiz ama bu millet hiçbir zaman geleceğini başka ülkelerin insafına bırakmamıştır. Bundan sonrada Allah'ın izniyle kendi yolumuzu kendimiz çizeceğiz. Şunu da unutmamamız gerekiyor, caydırıcı güç arttıkça savaş riski azalır. Hasımlarınız harekete geçmek için 40 kere düşünmek zorunda kalır, dolayısıyla güçten gelen caydırıcılık barışa hizmet eder. İhracatçılarımızın başarısı hepimizi gururlandırıyor, Türkiye'nin gücüne güç katıyor. Artık Türkiye sadece pazar ülke değil teknolojik ürünler ihraç edebilen bir ülke haline geldi. İhracatta rekorlar kırıyoruz, inşallah bu yılsonu rekorlarımızı yenileyeceğiz ve hedeflerimizi de güncelleyeceğiz. Bu yıl savunma sanayi ihracatı 2.8 milyar doları aştı ve rekorlar kıracağız.

Haberin Devamı

Yeni paradigma

Bugün İHA VE SİHA'lar savaş literatüründe yeni bir paradigma oluşturuyor. Son NATO ve AGİT toplantılarında çok sayıda bakan arkadaşım ve üst düzey yetkili, uluslararası örgütlerin yöneticileri bana, 'Siz bu konuda niye bu kadar başarılısınız' diye sordular. Çünkü tüm dünyada bu başarı konuşuluyor. 'Çünkü bizim yatırımcımız, bizim mühendisimiz, bilim insanlarımız çok zeki ve üretken' diyorum. Polonya'nın ülkemizden SİHA almasıyla ilk kez bir AB ve NATO üyesinin envanterine bu ürünleri katması önemli, şu anda çok sayıda AB ve NATO üyesi de bu tür ürünlerimize ilgi duyuyor. İsimlerini vermek istemiyorum ama çok sayıda ülkeyle bu anlamda temaslarımız devam ediyor. Bugün bölgemizde kalıcı bir barış için fırsat pencereleri açılıyorsa, sahada dengeler sağlanıyorsa, bunda Türk savunma ürünlerinin oynadığı rol ortadadır."

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Savunma Sanayii Daire Başkanlığı kurulacağı bilgisini vererek, "253 temsilcilikle dünyanın en büyük beşinci diplomatik ağına sahibiz ve bu imkanlardan faydalanmanız lazım" dedi.

'Türk malı değerlidir'

Savunma Sanayii Başkanı Demir, savunma sanayii teknolojisinde ulaşılan düzeyin, TSK'nın başarılı operasyonlarının, Türk ürünleriyle ilgili algıyı değiştirdiğini ifade etti. Demir, "Artık güçlü teknoloji üreten bir Türkiye imajı oluştu. Böylelikle Türkiye’nin masadaki duruşu değişti. Çok sayıda yabancı ülke Türkiye'ye artık başka gözle baktıklarını ifade eder oldu. Türkiye'nin dünya üzerindeki teknoloji yetkinlik algısı değişti. Savunma sanayii ürünlerinin başarısı diğer alanlardaki Türk malı konusunda bir algı değişimine yol açtı. Savunma sanayiinin başarısı ile 'Türk malı ise mutlaka değerlidir' gibi bir algı oluştu" diye konuştu. Demir, "Savunma sanayii ürünlerimizin ihracattan sonra kullanılmasıyla ilgili olarak maksatlı bazı algı oluşturma çabalarını görüyoruz. Ürünlerimizin kullanılma şekliye ilgili olarak tamamen tezvirat içeren bazı yaklaşımlar oluyor" ifadesini kullandı. Demir, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Bugün kilogram başına ihracatı konuşurken, savunma sanayi ürünlerimizin ihracatı birkaç bin doların üzerinde ama daha da memnuniyet verici hususlar. Kilo başına 3 bin dolar bir ürünümüzün, ithal girdisinin birkaç yüz dolarda kaldığını görmek de yine memnuniyet verici bir husus. Tabi ki ürünlerimizin ithal girdisinin sıfırlanması hedefimizde yok ve çokta mantıklı değil ama bu rakamın sadece çok harcıalem ürünler bazında olması ve ticari kaygılar taşıması önemli. Önemli olan savunma sanayimizde yenilik oranımızı ve kabiliyetimizi stratejik ürünler bazında yüzde 100’e çıkartmak.’’

Haberin Devamı

Kalkınma hamlesine dönüştü

Türkiye, son 20 yıl içinde savunma sanaiyiinde, özellikle ambargolar nedeniyle önemli adımlar attı. 20 yıl önce 62 savunma projesi yürütülürken, bugün sayı 750’yi geçti. Bu projelerin yarısı ise son 5 yıl içinde başlatıldı. Savunma projelerinin bütçe kapasitesi 60 milyar dolara ulaştı. Sektörün, 2021 yılını 3 milyar doların üzerinde bir ihracatla kapatması bekleniyor. Sektör, 170 ülkeye 228 farklı ürün ihraç ediyor.