Gündem Türkiye'yi 'sıcak çarptı'! 'Dışarı çıkmayın proteini az tüketin'

Türkiye'yi 'sıcak çarptı'! 'Dışarı çıkmayın proteini az tüketin'

14.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Aşırı sıcaklar Türkiye’de etkili olmaya başladı. Mevsim normallerinin 5-10 derece üzerine çıkan sıcaklığın bugün Antalya, Aydın ve Manisa’da 43 dereceyi bulacağı öngörülüyor. Uzmanlar vatandaşları uyardı: ‘Pamuklu kıyafetler giyin, gerekmedikçe dışarı çıkmayın, yüksek proteinli gıda tüketmeyin, güneş altında kalan aracınıza hemen binmeyin’

Türkiyeyi sıcak çarptı Dışarı çıkmayın proteini az tüketin

ALEYNA SEVİM / İstanbul - Dünyada ortalama sıcaklıklar aynı hafta içerisinde 3 kez üst üste rekor kırdığı temmuz ayı yeni rekorlara gebe. Afrika üzerinden gelen çöl sıcaklıklarının bugün ve cumartesi pik seviyelere ulaşacağını belirten Meteoroloji uzmanları, sıcak havaların 15 Ağustos’a kadar süreceğini, aşırı sıcakların ise 10 gün boyunca etkili olacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise 12-18 Temmuz haftası için Güney ve Batı kesimlerde mevsim normallerinin 5 ila 10, diğer bölgelerde 2 ila 6 derece üzerinde seyredeceğini öngördü. Bu tahminlere göre Antalya’da sıcaklığın yarın 44 dereceye ulaşması beklenirken, dün Türkiye genelinde aşırı sıcaklar etkisini göstermeye başladı.

Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’de; Ege’de ise İzmir, Aydın, Manisa, Denizli’de bunaltıcı hava nedeniyle sokaklar boş kaldı. Nemle sıcağın çok daha yüksek hissedileceğini belirten uzmanlar Milliyet’e aracılığıyla vatandaşları mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.

Bazı illerimizde beklenen sıcaklıklar (oC);

* Ankara : 31-35

* İstanbul : 32-36

* İzmir : 36-40

* Edirne : 37-41

Haberin Devamı

* Çanakkale : 36-39

* Muğla : 36-40

* Adana : 38-42

* Antalya : 37-43

* Kayseri : 30-32

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının etkisini hissetmeye başladığımızı belirterek, şunları dedi:

‘BUGÜNLERİ ÖZLEYECEĞİZ’

“Bundan sonra da Ağustos ve Eylül aylarında bu tip sıcak hava dalgalarını çok sık bir şekilde duyacağız. Daha sıcak bir periyota giriyoruz. Mevsimlik tahminlerine baktığımızda Türkiye’nin de içinde olduğu alanda mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar görüyoruz. Birçok noktada sıcaklık rekorlarının kırılması şaşırtıcı olmayacak. Bugünleri özleyeceğiz. Çocuklar, yaşlılar nefesle ilgili sıkıntısı olan, kalp rahatsızlığı olan her yaştan insanın, sıcak hava dalgalarında, öğle saatlerinde açık havada olmaması gerekiyor. Güneş ışınlarına direkt maruz kalınmamalı. Dışarıya çıkmak zorunda olanlar da şapka, şemsiye gibi vücutlarını koruyacak kıyafet ve eşyalar kullanabilirler.”

Türkiyeyi sıcak çarptı Dışarı çıkmayın proteini az tüketin

Sıcaktan insanlar kadar hayvanlar da etkileniyor, Adana’da bir vatandaş hortumla bunalan güvercinini serinletmeye çalıştı.

‘DIŞARI ÇIKMAYIN’

Sıcaklıkların kademeli bir şekilde arttığını dile getiren Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek de şu bilgileri vererek, önerilerde bulundu:  “Bugün ve yarın sıcaklıklar pik seviyesine ulaşacak. Afrika kökenli bir akış bu. Oradaki sıcaklık bizim üzerimize geliyor. En sıcak illerimizde de sıcaklıklar 45 dereceye kadar çıkıyor.

Haberin Devamı

Güneydoğu Anadolu’da da Mardin, Şanlıurfa çevresi 45 dereceleri göreceğiz. İstanbul’da da 37-38 dereceler olacak ama termometreyi güneşin altına koyarlarsa 43 derece çıkar ortaya. Güneşin en dik açıyla geldiği saatlerde dışarı çıkmamak gerekiyor. Bu dönemde ağır egzersizlerden kaçınmak lazım. Proteinli gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Isınmış alanlarda kalmak güneş çarpmasına neden olabilir. Mesela güneşte kalmış arabanın kapısını açıp hemen binmemeli.”

Türkiyeyi sıcak çarptı Dışarı çıkmayın proteini az tüketin

ADANA’DA 48 DERECE

Meteoroloji, Adana’da hava sıcaklığının dün gölgede 40-43 derece olduğunu, nem ile hissedilen sıcaklığın 50 dereceye çıkacağı bilgisini paylaştı. Araç termometreleri ise dün 48 dereciyi gördü. Sıcaktan bunalan vatandaşlar kanal kenarında hortumla üzerine su sıkarak serinledi. Sıcaktan insanlar kadar hayvanlar da etkilenirken, bir vatandaş hortumla güvercinini serinletmeye çalıştı. Sıcak havanın bir süre daha devam edeceği ilde bugün bir derece düşse de cumartesi günü gölgede hava sıcaklığının 44 derece olacağı öngörüldü. -DHA

Haberin Devamı

İSTANBUL DAHA DA SICAK OLACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), hava sıcaklığının Batı bölgelerde mevsim normallerinin 6-8 derece üzerinde seyredeceğini duyurarak, vatandaşları uyardı. İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin Batı bölgelerinin Orta Akdeniz üzerinden Afrika kökenli yeni ve sıcak hava dalgası altına girdiğine dikkat çekilen AKOM açıklamasında, aynı anda etkili olan 2 ayrı sistemin çöl sıcaklarını Batı kesimlere taşımasıyla 2 gün boyunca sıcaklıkların mevsim normallerinin 6-8°C üzerine yükseleceği vurgulandı. Açıklamada ayrıca, bugün ve yarın etkili olması beklenen sıcak hava dalgası nedeniyle yaşanabilecek güneş çarpması, orman yangınları gibi olumsuzluklara karşı vatandaşlar uyarıldı. 

‘HER SAAT 17 BİN TON SU BUHARLAŞIYOR’

İstanbul’da tehlike çanlarının çaldığı barajlar için uzmanlardan sıcaklarla birlikte rekor buharlaşma uyarısı geldi. Megakentin su ihtiyacını karşılayan barajlarda dün itibarıyla doluluk oranı yüzde 41.89’du. Geçen yıl aynı tarihte doluluk oranı ise 71.51’di. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, “Buharlaşma öncelikle havada ne kadar nem olduğuna, sonra havanın sıcaklığına, bir de rüzgar hızına bağlıdır. Bugün (dün) mesela öğle vakitlerinde Ömerli Barajı’ndan her saat yaklaşık 17 bin ton su buharlaştı. Bugün bu 34 bin tona çıkacak. Çünkü sıcaklık artıyor, nem birazcık azalıyor. Rüzgâr da azaldığı için çok ciddi bir buharlaşma olacak. Melen’den Ömerli Barajı’na yaklaşık 100 bin ton su geliyor, bunun üçte biri bugün buharlaşacak demektir” dedi. - DHA