Gündem Uzunay’ı öldüren bina ağır hasarlı!

Uzunay’ı öldüren bina ağır hasarlı!

26.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avcılar’da 38 yaşındaki Mahbup Uzunay’ın ölümüne sebep olan bina ağır hasarlı çıktı. Binanın kirişlerinin boru geçmesi için delinip kesildiği belirlendi.

Uzunay’ı öldüren bina ağır hasarlı

Çiğdem Yılmaz -  Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan tarama testlerinde ağır hasarlı binadan birinden düşen beton parçası, önceki gün 38 yaşındaki Mahbup Uzunay’ın canını aldı. Avcılar Merkez Mahallesi Ahmet Taner Kışlalı Caddesi’nde bulunan dört katlı İsmail Bey Apartmanı’nda dün inceleme yapan Avcılar Belediyesi Şehircilik ve İmar Müdürlüğü ekipleri, binada oturanların tahliyesine, binanın mühürlenmesine karar verdi. Belediye binadaki işyerleri ve sağlık merkezi çalışanlarının tepkisi üzerine tahliye için 15 günlük ek süre tanıdı. Binada oturanlar karara sevinirken, sağlık merkezi iptal edilen randevuları yeniden kabul etmeye başladı. Dün binanın bodrum katına inerek inceleme yapan belediye ekipleri kirişlerin boruların geçmesi için delinip kesildiğini, taşıyıcı kolonlarda dökülmeler olduğunu, açığa çıkan demirlerde de korozyon oluştuğunu tespit etti.

Haberin Devamı

Öte yandan olayla ilgili Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Uzunay’ın hayatını kaybetmesine neden olan binanın Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı tarafından yapılan hızlı tarama testlerinde “ağır hasarlı” olduğu tespit edildiği ortaya çıktı. Avcılar Belediyesi’nin, bina sakinlerine tebligat gönderip karot aldırmalarını söylediği, ancak geçen üç ayda binada karot örneği aldırılmadığı öğrenildi.

‘TEBLİGAT GÖNDERİLMEDİ’

Belediyenin “Ağır hasarlı olduğuna dair tebligat gönderdik” açıklamasının ardından gittiğimiz binada konuştuğumuz apartman sakinleri, ellerine tebligat ulaşmadığını öne sürdü. Binada altı yıldır kiracı olarak oturan Gülsüm Şeyranlıoğlu (39), belediye tarafından kendilerine ulaştırılan herhangi bir tebligatın olmadığını belirterek, “Daha önce kimse bize bir şey demedi bugün de apar topar binayı boşaltmamız söylendi. Kişisel eşyalarımızı alıp çıktık” dedi. Zehra Halat (39) ise, “Burası aile evimiz ve biz 30 yıldır burada oturuyoruz. Depreme dayanıklı mı değil mi bilmiyorum. Ancak Kahramanmaraş depreminden sonra belediyeye başvuruldu diye biliyorum. Ama binanın çürük olduğuna dair herhangi bir tebligat elimize ulaşmadı” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘SIVA DÖKÜLDÜ SADECE’

Apartmanda çanta dükkanı bulunan Recep Bilgiç de, üç yıldır apartmanda dükkanı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

Tuğladaki sıva döküldü sadece, apartmanın sıkıntılı olduğunu sanmıyorum. Belediyeden de şimdiye kadar bize gelen bir uyarı yoktu” dedi. Apartmanda bulunan tıp merkezinin sahibi İsmail Sazlı da, “14 yıldır bu binadayız, herhangi bir sıkıntı şimdiye kadar olmadı. Ağır hasarlı olduğuna dair tebligat gönderildiği söyleniyor ama elimize bir şey ulaşmadı. Ağır hasarlı olduğunu bugün zabıtanın gösterdiği kağıtta gördük.

HASARLI DİYE ÇIKTIĞI DAİREYİ KİRAYA VERDİ

Hacer Bozdoğan’ın (60) ise İsmail Bey Apartmanı’nda bir dükkanı bir de dairesi var. Yaklaşık 30 yıldır oturduğu dairesinde 2019 yılında meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremden sonra taşındığını söyleyen Bozdoğan, “Benim dükkanımda evimde şu an kirada. Buraları kiraya verirken de bu binanın ağır hasarlı olduğunu söyledim ve bundan dolayı taşındığımı da belirttim. Ama dükkanımı kiralayan eski kiracıydı ve biliyordu. Evimi tutan kişiyi de, ‘Bakın ağır hasarlı olduğu için ben çıkıyorum’ dedim ama bana ev olarak kullanmayacağını ofis olarak kullanacağını ve çok sık buraya uğramayacağını söyledi. Allah biliyor ki, iki kiracım da ağır hasarlı olduğunu biliyordu. Son yaşanan Kahramanmaraş depremlerinden sonra da zemin etüdü yaptırdım ve yine çürük çıktı. Ama bunu dile getirince apartmandakiler ve dükkan sahipleri tepki gösteriyordu. Son çıkan zemin etüdünden sonra da evi ve dükkanı satılığa çıkardım. Çünkü tek başıma yapabileceğim bir şey yok. Oturduğum yıllar boyunca ‘Apartmanın güçlendirilmesi için bir şeyler yapalım’ dedim ama kimse oralı olmayınca ben de çıkıp daha güvenli bir yere taşındım. Bugün sorsanız herkes inkar eder” dedi. Bozdoğan’ın açıklamasına da
bazı apartman sakinleri, “Yalan söylüyorsun, kendi oturmadığın yeri başkasına da kiraya vermeyecektin” diye tepki gösterdi.

Haberin Devamı

‘HUKUK ÖNÜNDE HESAP SORACAĞIM’

Mahbup Uzunay, Bodrum’da yaşıyordu. Anjiyo olan annesi Kadriye Uzunay’ın tedavisi için İstanbul’a gelmişti. Apartmanın altında bulunan Vera Tıp Merkezi’ne annesini tedavi için götüren Uzunay, binanın önünde muayenenin bitmesini beklediği sırada hayatını kaybetti. Uzunay’ın ağabeyi Temel Uzunay, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Annem 15 gün önce Edirne’ne anjiyo oldu. Anjiyodan sonra kendini kötü hissedince biz de İstanbul’da başka bir doktora getirmeye karar verdik. İstanbul’a gelmeden önce de anneme İstanbul’da bakması için Bodrum’da yaşayan kız kardeşim Mahbup’u aradık. Olayın yaşadığı apartmanın alt katında bulunan Vera Tıp Merkezi’ne annemi kontrole götürdüler. Kız kardeşim aşağıya bir sigara içmek için çıkmış ve sonrasında bu talihsiz olay yaşandı. Koskoca İstanbul’da o taş gelip kardeşimin başına düştü. Ben bugün kardeşimi toprağa verdim, daha 38 yaşındaydı. Kardeşimin ölümünden sorumlu olan herkesten hukuk önünde hesap soracağız.

‘APARTMAN SAKİNLERİ SORUMLU’

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı (GHD) avukat Ali Güvenç Kiraz, “Eğer denildiği binanın durumu ilgili belediye gerekli uyarı yapmışsa, belediyenin bir sorumluluğu olmaz, üzerine düşen sorumluğu yerine getirmiş. Bu durumda bütün apartman sakinleri sorumlu olurlar. Mevcut taşınmaz ilgili, başka insanlara zarar vermeyecek önlemleri hukuken almanız zorunludur. Bütün bu güvenlik önlemlerini almak malik sahiplerinin görevi. Mağdur olan kişi de, tüm bu malik sahipleri hakkında davacı olabilir” dedi.