Gündem Yabancı dil sınavlarının ücreti 5 bin TL’yi buldu

Yabancı dil sınavlarının ücreti 5 bin TL’yi buldu

19.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de yükselen döviz kurundan en çok etkilenen sektörlerin başında eğitim geliyor. Bu durum nedeniyle döviz cinsine göre değişen tutarlara sahip yabancı dil sınavlarının ücreti de günden güne katlanıyor.

Yabancı dil sınavlarının ücreti 5 bin TL’yi buldu

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ - Hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki üniversite ve kurumların sonuçlarını kabul ettiği dil sınavları arasında “Test of English as a Foreign Language (TOEFL)”, “Pearson Test of English (PTE Academic)”, “Cambridge English Proficiency (CPE)” gibi sınavlar yer alıyor. Örneğin sonuçları Türkiye’deki üniversitelerde de kabul gören TOEFL’da 157 dolar olan sınav ücreti, 3 ay önce 3 bin TL iken bugün 4.249 TL’ye çıktı. CPE’de ise ücret 5 bin TL’ye yaklaştı. Sınav içerikleri ve ücretleri şöyle:

Haberin Devamı

Her gün katlanıyor

TOEFL iBT: Dünyada 200’den fazla ülke ve bölgede mevcut olan, 12 binin üzerinde üniversite ve kurum tarafından kabul edilen TOEFL iBT sınavı sonuçları eğitim, çalışma ve göçmenlik için kullanılabiliyor. Ülkelere göre değişiklik gösteren sınavın Türkiye’deki ücreti 157 dolar.

CPE: C2 Proficiency olarak da bilinen CPE, Cambridge Assessment English tarafından düzenleniyor. 130 ülkede 2 bin 700’den fazla merkezde yapılan sınav, Avrupa Dil Portfolyosu’nda C2 seviye İngilizceye karşılık geliyor. Sınavın ücreti 140 pound, yani 4.825 TL.

PTE Academic: Dinleme, okuma, konuşma ve yazma olmak üzere dört genel dil becerisini ölçen PTE Academic’in sonuçları yurt dışı yurt içi eğitim, göçmenlik, vize başvurularında kullanabiliyorlar. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Denizli, Erzurum ve Kıbrıs’ta test merkezleri bulunan PTE Academic’in ücreti 3.250 TL.

Haberin Devamı

International English Language Testing System (IELTS): Dünyanın herhangi bir yerinde lisans veya yüksek lisans düzeyinde öğrenim görmek veya çalışmak isteyenler ve İngilizce konuşulan bir ülkeye göç etmek isteyenlerce kullanılıyor. Türk üniversiteleri ise sınavın sonucunu tanımıyor. Türkiye’deki 12 kentte yapılan sınavın bu yılki ücreti ise 4.500 TL oldu.

Puan eşdeğerleri farklı

Türkiye’deki çoğu üniversite, ÖSYM’nin düzenlediği Yabancı Dil Sınavı (YDS) ve Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) sonuçlarına göre öğrencilerin ve akademisyen adaylarının başvurularını değerlendirirken TOEFL, PTE Academic, CPE’nin sonuçlarını da tanıyor. İçerikleri farklı olsa da, yabancı dil sınavlarının puanları ÖSYM’nin yayınladığı eşdeğerliklere göre geçerli oluyor.