Gündem Yeni askerlik sistemi ne zaman ve nasıl olacak? 2019 Yeni askerlik sisteminde son durum?

Yeni askerlik sistemi ne zaman ve nasıl olacak? 2019 Yeni askerlik sisteminde son durum?

29.05.2019 - 11:01 | Son Güncellenme:

Büyük bir merakla uygulamaya girmesi beklenen yeni askerlik sistemi ile ilgili merak edilenleri bir araya getirdik. Peki yeni askerlik sisteminde son durum ne? İşte TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi, AK Parti Osmaniye Milletvekili İsmail Kaya'nın yeni askerlik sistemi açıklaması...

Yeni askerlik sistemi ne zaman ve nasıl olacak 2019 Yeni askerlik sisteminde son durum

Yeni askerlik sistemini kapsayan Askeralma Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda Ramazan Bayramı sonrasında görüşülecek. Yeni askerlik sistemini kapsayan Askeralma Kanunu Teklifi'nin TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri Ramazan Bayramı sonrasına ertelendi.

Haberin Devamı

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, bu hafta TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi beklenen Askeralma Kanunu Teklifi'nin müzakereleri bayram sonrasında gerçekleştirilecek. Meclis, 1-9 Haziran'da ara vereceği için 65 maddeden oluşan kapsamlı bir teklif olan düzenlenmenin görüşmeleri bayram tatili sonrası yapılacak.

Milletvekili Kaya, Yeni Askerlik Sistemini anlattı

TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi, Ak Parti Osmaniye Milletvekili İsmail Kaya, gazetecilere, yeni askerlik sitemi ve bedelli askerliğe dair ayrıntılı bilgiler verdi. Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti'ni (OGC) ziyaret eden İsmail Kaya, Gökhan Erkmen Toplantı Salonunda, gündemde olan ve en yoğun olarak görüşülen yeni askerlik istemi kanunun, komisyonda ki görüşmeler sonrasında, meclis başkanlığına kanun teklifi olarak sunulduğunu kaydetti. Herhangi bir durum söz konusu olmaması durumunda, genel kurula havale edilerek, önümüzdeki hafta meclisin gündeminde olacağını söyleyen İsmail Kaya, "Yasa genel kurulda onaylandıktan sonra Sayın Cumhurbaşkanımız da onaylayıp resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek. En çok silah altındaki genç kardeşlerimiz sormaktalar, bu yasa çıkarsa bizler de faydalanabilir miyiz diye, evet faydalanabilecekler. İnşallah bu yasayı önümüzdeki hafta çıkarttığımızda 6 ay askerlik görevini yapmış olan kardeşlerimiz teskeresini alabilecekler." dedi.

Haberin Devamı

YOKLAMA VE BAKAYA KAÇAKLARI BEDELLİDEN YARARLANAMAYACAK

Yeni sistemle beraber askerlik süresinin 6 aya düşeceğini ifade eden Kaya, "Her kesin 1 ay temel eğitimi alma zorunluluğu var ve bedelliyi de kalıcı hale getiriyoruz. Artık gençlerimiz her yıl yada 3-5 yılda bir bedelli askerlik çıkacak mı gibi bir beklenti içerisine girmeyecekler.Lise mezunları 22, Üniversite mezunları 28, yüksek lisanslılar 32 ve doktora, tıp fakültesi ve sporcularda 35 yaşına kadar bedelli askerliğe müracaatlarını yapabilecekler. Bu yeni kanunda yoklama ve bakaya kaçakları bedelli askerlikten faydalanamaz diye bir madde var.

Yaşlarında mevcut sisteme göre biraz geriye çekildiğini görüyoruz. Bunun nedeni genç kardeşlerimizin biran önce kararlarını vererek bedelliden mi yararlanacak, yada askerliğe gelerek 6 ay askerlik mi yapacak, daha sonrasında 2'nci altı aylık dönemde askerde mi kalacak bunun kararını biran evvel vererek askerlik yükümlülüğünü kendi hayatından bir engel olmaktan çıkartarak işine gücüne ailesine bakmak amacıyla böyle bir sistem kuruldu. Yine askerlik görevini yaptıktan sonra askerde kalmak isteyenler için de bir takım faydalar sunulmakta.

Haberin Devamı

Evi olmayanlara ev sahibi olmak istedikleri takdirde TOKİ'den öncelik verilebilecek. Askerde kalmak istedikleri takdirde birlik komutanları tarafından yüzde 20'ye kadar puan verilebilir denilmektedir. Meslek lisesi ve Yüksek okul mezunlarına ise yüzde 25 daha fazla puan verilebilecek. Amaç, bir yıl eğitim verilip bu işi öğrenmiş eldeki tecrübeli insanı bırakıp dışarıdan almak yerine eğer kalmak istiyorsa biz bu yatırım yapılan insan gücünün devam ettirilmek istenilmesindendir.

Yedek astsubaylık diye bir alan açıldı." diye konuştu.

Haberin Devamı

Milletvekili İsmail Kaya, yeni askerlik kanunu içerisindeki en önemli maddenin yedek astsubaylık olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Neden, çünkü yüksek okul mezunu bir kardeşimiz ilk okul mezunu gibi değerlendiriliyordu. İlkokul mezunu ile yüksekokul mezununu bir tutmak doğru değildir düşüncesiyle bu sistemde yedek astsubaylığı getirdik. İhtiyaca göre yüksekokul mezunları yedek astsubay olarak görev yapabilecekler."

OGC Başkan Yardımcısı Ali Celal Kaymak ise ziyaretleri ve önemli açıklamalarından dolayı Milletvekili İsmail kaya'ya teşekkür etti

Askerliğini ikinci 6 aya uzatanlara, askeri ve sivil hayatta avantajlar

Yeni Askerlik Sistemi'nde, askerlik görevini tamamlayıp, ikinci 6 aya uzatanlara, TOKİ'de öncelik, deniz ve şehir içi toplu ulaşımdan ücretsiz istifade hakkı gibi sosyal avantajların yanında, subaylığa kadar giden bir yol açılmış olacak.

TBMM'de görüşmeleri süren Yeni Askerlik Sitemi'nin yasalaşması ile askerlik görevinin ilk 6 ayını tamamlayıp, ikinci 6 aya uzatma tercihini kullananlara bazı avantajlar sağlanacak. Yasa tasarısına göre bu kişilerin hem sivil yaşamlarını hem de askeri hayatlarını olumlu yönde etkileyecek avantajlar şöyle:

Haberin Devamı

"Bu personel; sözleşmeli er, uzman erbaş, astsubay ve subaylığa geçişte daha avantajlı olacak. Böylece bir meslek sahibi olma inkanına kavuşacak. Subaylığa kadar giden bir yol açılmış olacak. Uzman erbaşlığa ve sözleşmeli erliğe müracaatları diğer personele nazaran 100 üzerinden 20 puan avantajlı olarak değerlendirilecek. Halen net 2 bin 20 TL olan asgari ücretten az olmamak kaydıyla harçlık alacaklar. Böylece hem kendileri hem aileleri hem de devlet açısından istihdam yaratılmış olacak. Ayrıca sosyal hayatlarına da katkı sağlanmış olacak. TOKİ'de ev sahibi olmaları için öncelik tanınacak. Hizmet borçlanmaları devlet tarafından ödenerek, sigortalı statüsünde çalışmış olacaklar. Muhtaç asker ailelerine yardım, deniz ve şehir içi toplu ulaşımdan ücretsiz istifade hakları elde etmiş olacaklar. Askerlik sistemi açısından ise profesyonel bir kadronun oluşturulmasına zemin hazırlamış olacaklar."

Hekimlerin askerlik yükümlülüğünde yeni dönem

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni askerlik sistemine göre Milli Savunma ve Sağlık Bakanlıkları tarafından belirlenecek yerlerde devlet hizmeti yükümlülüğünü yerine getirecek hekimlerin askerliğini yapmış sayılacağını bildirdi.

Bakan Koca, yeni askerlik sisteminde hekimlerin askerlik görevini nasıl ve hangi koşullarda yerine getireceğine ilişkin, AA muhabirine açıklamada bulundu.

TBMM Milli Savunma Komisyonundan geçen kanun teklifiyle hekimlerin, devlet hizmeti yükümlülüğünü iki bakanlığın ortak belirlediği yerlerde yapmaları halinde askerlik görevini yerine getirmiş sayılacaklarını ifade eden Koca, "Kanun teklifinin yasalaşması ile hekimler için yeni bir dönem başlamış olacak." dedi.

Koca, hekimlerin yeni askerlik sisteminden nasıl yararlanacaklarına ilişkin, şu bilgileri verdi:

"Milli Savunma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının müştereken belirlediği yerlerde devlet hizmeti yükümlülüğünü yapmak isteyen hekimler öncelikle yedek subay aday adayı olarak temel eğitim alacak. Temel eğitim sonrası hekimler görevlerini yapmak üzere Sağlık Bakanlığı emrine verilecek. Görev yerlerinde devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlayan hekimler, asteğmen rütbesi ile terhis edilerek askerlik görevlerini de tamamlamış sayılacak. Milli Savunma ve Sağlık Bakanlıkları, kanuna tabi olarak çalışmaya uygun yerleri her celp ve atama döneminde ortak olarak tespit edecek. Uygulamanın usul ve esaslarının belirlenmesi için her iki Bakanlığa ortak mevzuat hazırlama yetkisi de veriliyor."