Gündem YSK geçici aday listesini ilan etti

YSK geçici aday listesini ilan etti

29.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin “geçici aday listesini” dünkü Resmi Gazete’de yayımladı.

YSK geçici aday listesini ilan etti

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Sinan Oğan’ın yer aldığı listenin yayımlanmasının ardından da itiraz süreci başladı. Aralarında İYİ Parti, DEVA Partisi ve Memleket Partisi’nin de yer aldığı yedi siyasi parti, YSK’ya başvurarak Erdoğan’ın adaylığına itiraz etti ve geçici aday listesinden çıkarılmasını istedi.

Haberin Devamı

Ayrıca beş vatandaş da itiraz dilekçesini YSK’ya iletti. İtirazlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “görev süresi” ve “geçerli bir diplomasının bulunmadığı” iddialarını içerdi.

İtiraz için son gün

Seçim takvimine göre Cumhurbaşkanı geçici aday listesine itiraz süresi bugün saat 17.00’de dolacak. YSK bu akşam ya da en geç yarın toplanarak, itirazları karara bağlayacak.

Erdoğan adaylığına ilişkin itirazlara ilişkin savunmayı AK Parti’nin kuruldaki temsilcisi Recep Özel yapacak. Dört ana başlıktan oluşması planlanan savunmada, “Parlamenter sistemdeki cumhurbaşkanı ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ndeki cumhurbaşkanının yürütme yetkisinin birbirinden farklı olması”, “Kanunların geriye yürümezliği ilkesi”, “2017 Anayasa Değişikliği Komisyon Raporu’nda ilgili maddenin önceki dönemi kapsamadığının açıkça yer alması” ve “Bu maddeye o dönem herhangi bir muhalefet şerhi düşülmemiş olması” başlıklarının yer alması bekleniyor.

Haberin Devamı

YSK’nın itirazlara ilişkin incelemesi sonrası vereceği karar sonrası, 31 Mart’ta cumhurbaşkanı “kesin aday listesi” Resmi Gazete’de yayımlanacak.

Gözler İnce’de

Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nda “kesin aday listesinin Resmî Gazetede yayımından itibaren, oy verme günü saat 17.00’ye kadar listede meydana gelecek eksilmeler, değişikliği gerektirmez” hükmü yer alıyor. Buna göre, kesin aday listesinin 31 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanması sonrası herhangi bir aday, adaylıktan çekilse dahi oy pusulasında yine de ismi yer alacak. Bu çerçevede gözler, Memleket Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’ye çevrilmiş durumda. Adaylıktan çekilip çekilmeyeceği tartışılan İnce’nin 31 Mart’a kadar adaylıktan çekilmemesi durumunda, yasaya göre oy pusulasında ismi yer alacak. Seçimden çekildiğini bir deklarasyonla kamuoyuna açıklasa bile bunun yasal bir karşılığı olmayacak. Yarışa bu şekilde katılan İnce’nin seçimde alacağı oylar seçilmesine yetmezse tartışma konusu olacak.

Kılıçdaroğlu ile İnce’nin görüşmesi bugün

Muharrem İnce’nin cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olacağını açıkladığı andan itibaren Kılıçdaroğlu’nun kendisini ziyaret edip etmeyeceği merak konusuydu. Merakla beklenen kritik buluşmanın tarihi dün netleşti. Kılıçdaroğlu bugün saat 17.00’de, Memleket Partisi Genel Merkezi’ne giderek, İnce ile görüşecek.

Haberin Devamı

Oğan’dan ikinci tur açıklaması

ATA İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan, düzenlediği basın toplantısında “AK Parti bu ülkede adaletsizlikleri, yolsuzluklarıyla 20 seneden fazla iktidardaysa çok iyi olduğu için değil, muhalefetin yetersiz olduğu için iktidarda. O sebeple biz tahterevalli siyaseti gibi milletin önüne konulan Cumhur ve Millet ittifakı’nın yanında bir seçenek sunma amacıyla yola çıktık” dedi.

Oğan, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde kimi destekleyecekleri yönündeki soruya “Varsayalım biz olmadık ne yapacağız? Millilik, yetkinlik durumuna bakacağız. Ortak akılla karar vereceğiz. Ortak akıl bize şunu gösteriyor; cenneti vaat edemeyiz belki ama cehennemin kapılarını kapatmanın zamanı gelmiştir” yanıtını verdi. l ANKARA Milliyet