Milliyet Arkeoloji

Milliyet Arkeoloji

Son dakika milliyet arkeoloji haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan milliyet arkeoloji gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan milliyet arkeoloji haber sayfamızda...

Milliyet Arkeoloji

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 375 milliyet arkeoloji haberi bulunmuştur.
Milliyet Arkeoloji’den yeni sayı! Bahar bayramları özel sayısı
Milliyet Arkeoloji’den yeni sayı! Bahar bayramları özel sayısı Milliyet Arkeoloji dergisi, baharı "bahar sayısı" ile karşılıyor. Dergi, 35. sayısında tarihte bayramlarla, dinî törenlerle kutlanan, yeni bir yılın gelişi olarak görülen baharı karşılama törenlerini odağına alıyor.
15.03.2024 Kültür Sanat
Satır satır yolculuğu
Satır satır yolculuğu Mardin, Türkiye’nin zengin kültürünün en önemli parçaları arasında... Bugün sayıları çok azalmış da olsa Süryaniler de Mardin’in en önemli renklerinden...
19.02.2024 Arkeoloji
Patara Antik Kenti İstanbul’a geldi
Patara Antik Kenti İstanbul’a geldi Patara Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan, Patara’nın ve kazıların tarihini Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’ndeki “Patara’nın İzinde” programında anlattı.
19.02.2024 Arkeoloji
Yaşayan tarih yaşayan kent
Yaşayan tarih yaşayan kent Aykut Ferah  Milliyet Arkeoloji Proje Danışmanı Değerli Milliyet Arkeoloji Dergisi Okurları; Bir sene önce, 6 Şubat 2023’te gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin en büyük yıkıma sebep verdiği şehirlerden biri de medeniyetler şehri Hatay oldu...
19.02.2024 Arkeoloji
Alaca Höyük İstanbul’a taşındı
Alaca Höyük İstanbul’a taşındı Yapı Kredi Müzesi’nde gerçekleşen “Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük” sergisi Alaca Höyük kazılarına ışık tutarken Cumhuriyet’in arkeolojiye verdiği önemi de hatırlatıyor.
22.01.2024 Arkeoloji
Geleceğe Miras Hierapolis
Geleceğe Miras Hierapolis Aykut Ferah/ Milliyet Arkeoloji Proje Danışmanı-  Değerli Milliyet Arkeoloji Dergisi Okurları; 9 Aralık 1988 tarihinden bu yana UNESCO Doğal ve Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Pamukkale Travertenleri ile birlikte Hierapolis Antik Kenti, eşsiz güzelliği ile ülkemizde en fazla ziyaret edilen antik kentler listesinin en ön sıralarında yer alıyor ve hem Denizli turizmi hem de ülkemiz turizm gelirleri açısından oldukça büyük öneme sahip...
21.01.2024 Arkeoloji
Evine dönen kültür mirası
Evine dönen kültür mirası Aykut Ferah/ Milliyet Arkeoloji Proje Danışmanı- Değerli Milliyet Arkeoloji Dergisi Okurları; Arkeolojik alanlar ve somut kültürel varlıklar ne üzücüdür ki savaşlar, kaçak kazılar yahut ekonomik gelişmeler, yol, baraj yapımı, madencilik gibi faaliyetler neticesinde yıkıcı etkilere maruz kalmış ve bunun bir sonucu olarak da tarihi bütünsel olarak açıklama ve anlama misyonları zaman zaman sekteye uğramış veya ortadan kalkmıştır...
18.12.2023 Arkeoloji
Karia’dan Geyre’ye kentin tarihi
Karia’dan Geyre’ye kentin tarihi Aphrodisias, Aydın’ın Karacasu ilçesi sınırları içinde, Büyük Menderes Nehri’nin bir kolu olan Dandalaz Çayı’nın açtığı vadide yer alıyor. Büyük Menderes Nehri ile Dalaman Çayı arasında kalan bölge, geçmişte Karia, halkı da Karialılar olarak biliniyordu.
20.11.2023 Arkeoloji
İkiztepe Höyüğü: Döneminin çok ötesinde
İkiztepe Höyüğü: Döneminin çok ötesinde İlk yerleşim izlerinin 6500 yıl öncesine kadar uzandığı Samsun’daki İkiztepe Höyüğü’nde 1974 yılından bu yana süren arkeolojik çalışmalar, bölgenin maden ve tekstil işçiliğinin yanı sıra tıp alanında da geliştiğini gösteriyor.
20.11.2023 Arkeoloji
Aphrodisias: Büyüleyici bir masal
Aphrodisias: Büyüleyici bir masal Değerli Milliyet Arkeoloji Dergisi Okurları; Antik çağlarda insanlar inançları gereği ana tanrıça kültlerine ihtiyaç duymuşlar ve bu inanışa göre bu ana tanrıça kültleri hem kendisine inanan halka bolluk ve bereketi getirmiş hem de şehirlerini koruma görevlerini üstlenmiş.
19.11.2023 Arkeoloji
İnsanlığın mirası
İnsanlığın mirası Aykut Ferah/ Milliyet Arkeoloji Proje Danışmanı- Değerli Milliyet Arkeoloji Dergisi Okurları; Ankara’nın Polatlı ilçesinde bulunan Gordion Antik Kenti ile Eskişehir, Afyon, Kastamonu, Konya ve Ankara’da bulunan Anadolu’nun Orta Çağ Dönemi ahşap destekli beş camisi, UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu) kurumu tarafından geçtiğimiz ay Dünya Miras Listesi’ne Türkiye’den eklenen yerler oldu ve ülkemizin Dünya Miras alanına giren yer sayısı 21’e yükseldi...
22.10.2023 Arkeoloji
Tapınak yeniden ayağa kalkacak
Tapınak yeniden ayağa kalkacak Magnesia Antik Kenti’nde 2021 yılında başlayan kazı çalışmasıyla dört metrelik dolgunun altından çıkarılan Zeus Tapınağı için hedef, yüzde 80 orijinal parçasıyla yeniden ayağa kaldırmak.
18.09.2023 Arkeoloji
Işıltılı sergilerin karanlık tarihi
Işıltılı sergilerin karanlık tarihi Değerli Milliyet Arkeoloji Dergisi Okurları; Yüzyıllar boyunca büyük uygarlıkların beşiği olmuş bereketli Anadolu toprakları, kültürel değerler bakımından dünyanın en zengin ülkeleri arasında, belki de ilk sıradadır. Başka hiçbir ülkede bu kadar katmanlı medeniyetler tabakasına rastlayabilmek mümkün değil.
18.09.2023 Arkeoloji
Kahraman mı, iş birlikçi mi? Osman Hamdi Bey’in ateşten gömleği
Kahraman mı, iş birlikçi mi? Osman Hamdi Bey’in ateşten gömleği Çok yönlü kişiliği ve bilimsel çalışmalarıyla Türk arkeolojisinin öncüsü olan Osman Hamdi Bey, kazılardan çıkarılan tarihi eserleri koruyan yasayı yürürlüğe koyan tek yetkili olarak eserlerimizin yurt dışına çıkışına göz yumdu mu? Arkeoloji dünyasında tekrar gündem yaratan tartışmayı masaya yatırdık.
18.09.2023 Arkeoloji
Bir inanç turizmi mekânı: Akdamar Adası
Bir inanç turizmi mekânı: Akdamar Adası Aykut Ferah/ Milliyet Arkeoloji Proje Danışmanı- Değerli Milliyet Arkeoloji Dergisi Okurları; Sektörel olarak hızla gelişen ve ülke ekonomimizi olumlu şekilde etkileyen en önemli sektörlerden biri ve küresel bir pazar olan turizm sektörü, her geçen gün sahip olduğu kitleyi artırarak, faaliyet gösterilen destinasyonlarda ekonomik ve toplumsal kalkınma sürecini hızlandırıyor...
23.08.2023 Arkeoloji
Ankara Müzeleri kent markasının neresinde?
Ankara Müzeleri kent markasının neresinde? Müzelerin “marka kent” yaratmadaki rolünü Ankara örneği üzerinden sosyal medyayı kullanarak inceleyen proje ile kentlilik ve aidiyet bilincinin oluşmasında müzelerin rolü vurgulanırken Ankara’daki müzeleri ön plana çıkarmak amaçlanıyor.
23.07.2023 Arkeoloji
Ve sahne tekrar Nysa’nın
Ve sahne tekrar Nysa’nın Aydın’ın Sultanhisar ilçesindeki Nysa Antik Kenti’nin tiyatrosunda, önümüzde uzanan kentin tarih sahnesindeki yolculuğunu seyredeceğiz. Tarihi M.Ö. 3. yüzyıldan 12-13. yüzyıla kadar uzanan Nysa’da bebek Dionysos’un büyütülmesine, Persephone’nin yeraltına kaçırılmasına tanıklık edeceğiz. Köprülerinden kütüphanesine, gözümüzün görebildiği her noktasında, tarihin, kalabalık bir oyuncu kadrosu ile sahne aldığı Nysa’nın arkeolojik araştırmalarla yeniden canlanarak binlerce yıllık oyunun son perdesinde karşımıza tekrar “eğitim ve kültür kenti” olarak çıkışını izleyeceğiz.
23.07.2023 Arkeoloji
Arkeolojik kazıların finansman meselesi
Arkeolojik kazıların finansman meselesi Değerli Milliyet Arkeoloji Dergisi Okurları; Anadolu’muz dünyanın en önemli medeniyetlerine ev sahipliği yapmış ve buna bağlı olarak çok zengin bir kültür hazinesine sahip olmasına rağmen maalesef bu hazinenin bugüne kadar çok az bir kısmı keşfedilebilmiştir.
23.07.2023 Arkeoloji
Nysa’nın hikâyesi
Nysa’nın hikâyesi Roma mimari mühendisliğinin nadide örneklerinin bulunduğu Aydın’ın Sultanhisar ilçesindeki iki yakalı kent Nysa ad Maeandrum, gymnasion’unda Strabon’un bile öğrenim gördüğü bir eğitim merkeziydi
21.07.2023 Advertorial
Nysa'da Milliyet Arkeoloji buluşması... Roma kentinde Anadolu tarihine yolculuk
Nysa'da Milliyet Arkeoloji buluşması... Roma kentinde Anadolu tarihine yolculuk Milliyet Arkeoloji ve İş Sanat Kültürel Miras Buluşmaları'nın son durağı Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde bulunan Nysa Antik Kenti oldu. Gezi, İş Sanat Antik Sahne kapsamında Nysa tiyatrosunda sahnelenen "Ben Anadolu" oyunu ile taçlandı.
13.07.2023 Gündem
Anadolu tarihine yolculuk
Anadolu tarihine yolculuk Milliyet Arkeoloji ve İş Sanat Kültürel Miras Buluşmaları’nın son durağı Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde bulunan Nysa Antik Kenti’ydi. Kazı Başkanı Doç. Öztaner, tüm Milliyet Arkeoloji okurlarını Nysa’ya davet etti.
13.07.2023 Gündem
Eşsiz tarih ve büyüleyici manzara
Eşsiz tarih ve büyüleyici manzara İstanbul’un tarihi siluetini süsleyen sembollerden Kız Kulesi, uzun süren bir restorasyon sürecinin ardından beklenen heyecanla ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.
19.06.2023 Arkeoloji
Kalıntıların ışığında, unutulmanın eşiğinde: İki başkentin tarihi ilişkisi
Kalıntıların ışığında, unutulmanın eşiğinde: İki başkentin tarihi ilişkisi Orta Çağ’dan günümüze Ankara ve İstanbul arasındaki sosyal ve ekonomik bağın araştırıldığı çalışma kapsamında, iki kent arasındaki ticari yapıların izi sürülüyor.
22.05.2023 Arkeoloji
Kalkınma ve kültürel mirası koruma dengesi
Kalkınma ve kültürel mirası koruma dengesi Aykut Ferah/ Milliyet Arkeoloji Proje Danışmanı- Değerli Milliyet Arkeoloji Dergisi Okurları; Üzerinde bulunduğumuz Anadolu coğrafyası, taşınmaz kültür varlığı zenginliği açısından dünyanın en önemli ve sayılı coğrafyalarından biridir...
21.05.2023 Arkeoloji
Çocuklar için müzeler
Çocuklar için müzeler Değerli Milliyet Arkeoloji Dergisi Okurları; Dünya tarihi ile yaşıt oyun tarihi, değişik materyallerden üretilmiş oyuncaklara, sayısız oyunlara sahip olsa da yapılan tüm araştırmalar ve arkeolojik kazılar göstermektedir ki tüm kültürlerde oyun ve oyuncak insanlığın gelişimi için kullanılmıştır.
24.04.2023 Arkeoloji

Benzer Haber Etiketleri

Milliyet Arkeoloji ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.