Kariyer 10 bin kişi, 31 Ağustos’ta, Boğaz Köprüsü’nde...

10 bin kişi, 31 Ağustos’ta, Boğaz Köprüsü’nde...

11.08.2008 - 22:47 | Son Güncellenme:

31 Ağustos’ta aralarında İstanbul’un da bulunduğu 25 ülkede yapılacak dünyanın en büyük koşu organizasyonu Human Race, 1 milyon insanı sporla birbirine yakınlaştıracak. İstanbul’da da 10 bin kişinin Asya’dan Avrupa’ya doğru koşması bekleniyor

10 bin kişi, 31 Ağustos’ta, Boğaz Köprüsü’nde...

Bill Bowerman, koşu koçuydu; koşmak ve yürümek arasında bir spor olan ‘jogging’in fikri de ondan çıkmıştı. 31 Ağustos günü aralarında İstanbul’un da bulunduğu 25 ülkede yapılacak Nike Human Race Koşusu için başlangıç çizgisinde yerini alacak 1 milyon kişi, Nike’ın kurucusu Bill Bowerman’ı düşünmeyecek belki ama, bir anlamda onun hatırasını da yaşatmış olacak.

Haberin Devamı

Nike tarafından düzenlenen, dünyanın en büyük koşu organizasyonu Human Race için ilk düdük Taipei’de, son düdük ise Los Angeles’ta çalacak. Yarış güzergâhının sonunda koşucular, yarışların düzenlendiği şehirlerdeki ünlü mekânlara ulaşacak. Örneğin Los Angeles’taki koşucular Coliseum’a, Taipei’de dünyanın en yüksek binası 101’e doğru koşacaklar. Birleşmiş Milletler’in desteklediği ‘Medeniyetler İttifakı’ projesi kapsamına alınan Nike Human Race İstanbul organizasyonu ise akşam saat 20.00’de Boğaziçi Köprüsü’nde gerçekleşecek. İstanbul’da yaklaşık 10 bin kişi Asya’dan Avrupa’ya koşacak ve Kuruçeşme Arena’da Kenan Doğulu’nun vereceği konsere katılacak.

ATLETİZMİ GELİŞTİRECEK

Dünyanın neresinde olursa olsunlar koşucular, adresine girerek yarışa katılmak istedikleri şehri seçip ön kayıt yaptırabiliyor. Ardından Türkiye’deki katılım için İstanbul’daki Nike Satış Noktaları’ndan, içinde özel bir tişört, koşu çipi ve Kenan Doğulu konserini izlemelerini sağlayacak bilekliklerinin bulunduğu ‘Nike Human Race Koşu Paketi’ni 10 YTL’ye alarak kayıt sürecini tamamlıyorlar. Bu şekilde elde edilecek gelir, Türkiye Atletizm Federasyonu’nun Atletizmi Geliştirme Projesi’ne aktarılacak. Nike ayrıca, ön kaydını yapan her katılımcının kendi seçimi doğrultusunda, iklim değişikliğiyle mücadele eden WWF’e veya kanser hastalarını birleştiren Lance Armstrong Vakfı’na ya da çocuklara spor ve eğitim olanakları sunmak için çalışan Birleşmiş Milletler Mülteci Temsilciliği’nin ninemillion.org kampanyasına 1’er YTL bağışlayacak.

Haberin Devamı

Nike Türkiye Halkla İlişkiler Müdürü Zeynep Ongun, “İstanbul’daki hedefimiz 10 bin sporseveri Boğaziçi Köprüsü’nde koşturmak. Sloganımız ‘İstanbul dünya ile yarışıyor’. Dünya genelinde ön kayıtlarını en hızlı tamamlayan ve birinci sıraya oturan ülke Türkiye oldu. Yurtdışından ve yurtiçinden çok büyük talep aldık” diyor. Ongun, Human Race’in İstanbul ayağının diğer etkinliklerden farklı olacağını da söylüyor:
“Koşunun en çok konuşulan şehri İstanbul; kıtalararası koşu dünyada sadece İstanbul’da yapılacak. Boğaziçi Köprüsü, tüm ülkelerin dikkatini çekiyor. İstanbul’daki koşuya diğer ülkelerden de katılımcılar geliyor. Gece boyunca 25 şehirden canlı yayın yapılacak. İstanbul, canlı yayın için en çok talep alan kent. Uydu bağlantıları, canlı yayınlarla dünyanın merkezi Türkiye olacak, diyebiliriz.”

Haberin Devamı

Koşmaya hazırlar

Nike’taki koşu kültürünü gösteren sadece Human Race değil, farklı etkinliklerle de Bill Bowerman’ın mirası yaşatılıyor. Koşu, şirket kültürünün önemli bir parçası ve sanki çalışanlar da her daim koşmaya hazır. Nike çalışanları arasında profesyonel veya amatör sporcuların yer aldığını söyleyen Zeynep Ongun, tüm çalışanların Nike’ın dünya merkezinin bulunduğu Oregon’da gerçekleştirilen ‘Hood To Coast’ yarışına katılabildiklerini belirtiyor:
“12 kişilik ekipler gece, gündüz koşarak veya yürüyerek 205 km’lik parkuru tamamlıyor. Nike çalışanları her sene dünya üzerinde ‘Hood To Coast’ yarışına katılabilmek için aralarında elemeler yapıyor. Bütün ekip, her sene 10 km’lik yerel yarışa hazırlanıyoruz. Kazanan arkadaşımız oluşturulan global yarış ekibinin bir üyesi oluyor. Yakın zamanda bayilerimiz de bu koşuya katılmaya başladı. Her sene kimin yarışa gitmeye hak kazanacağı bir heyecan konusu.”
Nike Türkiye’de yaklaşık iki sene önce sporla ilgisi olan, olmayan herkesi bir araya getirmek için İstanbul, İzmir ve Ankara’da ‘Pazar Koşuları’ da başlatılmış. Ongun, “Nike Pazar Koşuları’nda bugüne kadar 40 bin kişiyi koşu kültürü etrafında birleştirmeyi başardık. Bugün Türkiye dünyanın en büyük koşu projesinin bir parçası” diyor.