05.11.2020 - 04:54 | Son Güncellenme:
Makinist, geçmişten günümüze yük ile yolcu treninin çalıştırılması ve güvenli bir şekilde yolculuk edilmesini sağlayan kişidir. İyi bir makinist her zaman treni en iyi şekilde kullanır.
Makinist Nedir?
Makinist genellikle yolcu ve yük trenlerinin güvenli bir şekilde ulaşımını sağlar. Yük ve ya yolcu trenini kullanan kişiye de makinist denilmektedir. Makinistlerin görevi treni güvenli bir şekilde kullanmaktadır.
Makinistler aynı zamanda seyahat sırasında meydana gelen arıza ve problemleri de çözebilmelidir. Bir trenin yolculuğa başladığı andan yolculuğu bitirdiği ana kadar geçen süreci Makinist kontrol etmektedir. Bu kapsamda meydana gelen her türlü sorun ve şikayetler de Makinistler tarafından kontrol altına alınır.
Makinist Ne İş Yapar?
Trenlerin güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlayan makinistler güvenli bir ulaşım sağlarlar. Makinistler tren seferi boyunca yolculuğun ve yolcuların güvenliğini sağlarlar.
Şehirden şehre yük taşıyan trenleri kullanan trenler o yüklerin güvenli bir şekilde teslimatını yaparlar. Aynı zamanda yolcu trenlerini kullanan makinistler ise yolculuk esnası sırasında yolcuların inecekleri duraklarda durarak yolcuların güvenle inmelerini sağlarlar. Makinistler yolculuk sırasında trenlerde meydana gelen arıza ve problemleri de kolay bir şekilde çözebilirler.
Makinist Nasıl Olunur?
Makinist olmak için mutlaka gereken eğitimlerin alınması gerekiyor. Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi gibi önlisans programları makinist yetiştirir. Makinist olmak için bu bölümlerden birinden mezun olmak gerekiyor.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nda (TCDD) görev almak isteyen kişiler bu kapsamda hizmet içi eğitim programlarına katılırlar. Ayrıca makinist olmak için bazı şartlar da bulunur. Öncelikle makinistler 35 yaşını aşmamalıdır. Ayrıca KPSS'den de 60 ve üzeri bir puan alınması gerekir. Makinistlerin görme ve ya işitme duyularında hasar ve ya eksiklik olmamalıdır. Özellikle erkek Makinistler askerlik görevini tamamlamış ve ya askerlikten muaf olmuş olmaları gerekir.
Makinistin Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?
İyi bir makinist hızlı ve etkili karar verebilmeli. Bunun yanı sıra makinistler sürekli ayakta durabilecek fiziki yeterliliğe sahip olmalı. Ayrıca renkleri ayırt edebilen makinistlerin de herhangi bir göz kusuru bulunmamalı. Makinistler her türlü mevsimsel koşula uyum sağlamalıdır. Özellikle de soğuk hava şartlarında makinistler trenin ısınmasını da sağlayabilir.
Tren yolculuğu sürecinde meydana gelebilecek her türlü arıza ve problemin çözülmesini sağlayabilmeli. Makinist, yolculuk esnasında arız olursa gerekli tamiri yapabilmeli. Sorun tamir edilmeyecek kadar büyük ise yük ve ya yolcu tahliyesi de yapılmalı. Makinist, yolculuk başlamadan önce trenin güvenlik ve teknik ekipmanlarını da detaylı bir şekilde kontrol etmelidir.
Trenin kullanımı sırasında dikkatli ve özenli davranılması gerekir. Bu nedenle iyi bir makinist taşıdığı yük ve yolcuların da güvenliğini sağlamak ile görevlidir. Özellikle de enerji tasarrufuna dikkat edilerek en iyi yolculuk şartları yerine getirilmelidir. Trendeki el aletleri de dikkatli bir şekilde kullanılarak bakımının da yapılması lazım. Trende bulunan ekipmanların kalitesi şartnamelere göre de uyum sağlayabilmeli.