Kültür Sanat Erykah Badu ilk kez İstanbul'da!

Erykah Badu ilk kez İstanbul'da!

12.07.2012 - 10:42 | Son Güncellenme:

19. İstanbul Caz Festivali uzun zamandır beklenen bir ilki gerçekleştiriyor:

Erykah Badu ilk kez İstanbulda

“Neo-soul’un Kraliçesi”, 4 Grammy’nin yanı sıra sayısız ödülün sahibi, etkileyici sahne performansı, özgün sesi ve renkli tarzıyla hayranlarının yıllardır dört gözle beklediği Erykah Badu, Matraş sponsorluğunda 13 Temmuz Cuma akşamı saat 21.00’de Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde İstanbul’daki ilk konserini verecek.

Haberin Devamı

“Neo-soul’un Kraliçesi” olarak anılan Erykah Badu, 9 kişilik kalabalık ekibi, etkileyici sahne performansı, soul, pop ve hiphop’ı harmanlayan ekleklik müzik tarzı, renkli ve özgün sesiyle, 13 Temmuz Cuma akşamı İstanbul Caz Festivali kapsamında, Matraş sponsorluğunda hayranlarıyla buluşacak.

Festivalin unutulmazlarından biri olmaya aday konserde, Badu sahneye tuşlu çalgılarda aynı zamanda ekibin müzik direktörlüğünü de yürüten R Williams, geri vokallerde Durand Ferebee Jr., Keisha Williams, “Nayrok” Koryan Wright ile Rachel Yahvah, basgitarda “Thundercat” Stephen Bruner, elektrogitarda Mark Lettieri, vurmalı çalgılarda “Taron” Brenton Lockett, davulda Cleon Edwards, ve flütte Dwayne Kerr ile çıkacak. Ekibe ayrıca Aaliyah, En Vogue ve 50 Cent gibi isimlerle de sıklıkla çalışan DJ, Burton Rashad “Ringo” Smith eşlik edecek.

Haberin Devamı

R&B, soul, neo-soul, funk, caz ve hip-hop türlerini harmanladığı kendine özgü müzik tarzının yanı sıra imzası niteliği taşıyan, saçlarına bağladığı renkli kumaşlarla da kendine büyük bir hayran kitlesi edinen Erykah Badu’nun konserlerinde, “On & On”, “Window Seat”, “The Other Side of the Game”, “Apple Tree” gibi sevilen şarkılarını çaldığını belirtelim.

Erykah Badu konserinin biletleri 80 TL, 70 TL, 60 TL, 50 TL ve 40 TL (öğrenci) üzerinden, BİLETİX satış kanalları ve İKSV’den satılıyor. Konser günü mekân girişinden de bilet satışı olacaktır.

Açık Hava Sahnesi için biletini kendin bas, yanında getir!

Bu yıl ilk defa Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’ndeki konserlerle başlayacak bir uygulamayla sanatseverler, Biletix üzerinden satın aldıkları PDF formatındaki biletleri kendileri basarak ve konser girişinde çıktıların üzerlerinde yer alan barkotları okutarak mekâna girebilecek.

“26 Şubat 1971’de Dallas’ta doğdu, Balık burcu.

Dallas, New York ve dünyada yaşıyor.

Vejeteryan, kadın, anne…”

Resmi web sitesinde (www.erykah-badu.com) kısaca kendini böyle tanıtan Erica Abi Wright, ya da bilinen adıyla Erykah Badu, küçük yaşta annesi Kolleen Wright sayesinde, Joni Mitchell, Pink Floyd, Phoebe Snow, Parliament-Funkadelic ve Chaka Khan gibi farklı müzik türleri dinleyerek müzik hayatına başladı.

Haberin Devamı

Henüz 4 yaşındayken Dallas Tiyatro Merkezi’ndeki gösterilerde şarkı söyleyip dans etmeye başlayan Badu sahnedeki yeteneğiyle dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Lise yıllarıdna bale, tap dancing ve modern dans dersleri almaya başlayan Badu, tiyatro ve kuantum fiziği dallarında başladığı üniversite eğitimini müzik yapabilmek uğruna yarım bıraktı.

Günümüzün Billie Holiday’i

1997 yılında yayımladığı ilk albümü Baduizm ile tabuları kıran ve büyük ses getiren Erykah Badu, bu albümdeki performansı ile Billie Holliday ile kıyaslandı. Listelere üst sıralardan giriş yapan multi-platinum Baduizm “En İyi R&B Albümü” Grammy’sinin sahibi olurken, Erykah Badu ise albümün hit şarkılarından “On & On” ile “En İyi Kadın R&B Vokalisti” dalında Grammy kazandırdı.

Badu, ikinci albümü Mama’s Gun’ı 2000 yılında yayımladı ve albümde yer alan, The Roots ile birlikte seslendirdiği “You Got Me” şarkısı ile “En İyi Rap Performansı” kategorisinde üçüncü Grammy ödülüne layık görüldü. R&B listelerinde 7 hafta boyunca üst sıralarda yer alan, platinum statüsüne ulaşan Mama’s Gun albümüyle dünya çapında bir yıldız haline gelen Badu, ilk albümüyle kırdığı satış rekorlarını tekrar kırdı.

Haberin Devamı

Mama’s Gun albümünün ardından bir süre şarkı yazmayan Badu, üç senelik bir aradan sonra, 2003 yılında, turne otobüsündeki mobil stüdyoda kaydettiği ve Lenny Kravitz, Caron Wheeler ve Zap Mama gibi isimlerin de konuk sanatçı olarak yer aldığı Worldwide Underground adlı albümü yayımladı. Badu aynı yıl, “Brown Sugar” filminin müziklerinden “Love of My Life” şarkısıyla dördüncü Grammy’sini de kazandı.

2008 yılında yayımladığı, Irak Savaşı’na göndermeler içeren, dördüncü stüdyo albümü New Amerykah Part One: 4th World War’u 2010 yılında New Amerykah Part Two: Return Of The Ankh takip etti. İlk albümde daha sosyal ve politik bir hava hâkimken ikinci albümünde daha romantik ve duygusal tarafını öne çıkardı.

Haberin Devamı

Besteci, oyuncu, aktivist ve anne

Besteci, albüm yapımcısı, oyuncu, aktivist ve moda ikonu kimlikleriyle adından söz ettiren sanatçı, 2003 yılında kurduğu kâr amacı gütmeyen kuruluş B.L.I.N.D (Beautiful Love Incorporated Non-Profit Development) ile sosyal, kültürel ve ekonomik konularda yardım çalışmaları düzenliyor.

Klip direktörlüğü ve yapımcılıkla da uğraşan Erykah Badu, Zap Mama’nın 2004’te yayınladığı Ancestry in Progress albümüne destek verdi ve aynı albümde yer alan “Bandy Bandy” şarkısında vokalleriyle yer aldı. Badu’nun, 2010 yılının Mart ayında Dallas’ta “Window Seat” şarkısınına çektiği ve üzerindeki elbiseleri çıkartarak J. F. Kennedy’nin vurulduğu alana ilerleyip, şarkının sonunda duyulan bir kurşun sesiyle yere yığıldı klibi de büyük yankı uyandırmıştı.

Erykah Badu, Brooklyn’de çekilen konser belgeseli “Dave Chapelle’s Block Party”nin yanı sıra sinema filmlerinde de boy gösteriyor. 1998’de yayımlanan “Blues Brothers 2000” filminde bir vudu büyücüsünü canlandıran Badu, 1999 yılında “The Cider House Rules” adlı filmde Rose Rose karakterini canlandırdı.

1997 yılında Outkast’in efsane solisti Andre Benjamin’den ilk çocuğu Seven Sirius’u doğuran Badu, 2004 yılında “mini-me” olarak tarih ettiği ikinci çocuğu Puma Sabti’yi doğurdu. Badu, erkek arkadaşı Jay Electronica’yla kızları Mars Merkab’ın 1 Şubat 2009 yılında doğumunu canlı olarak bloglarında duyurarak çocuklarının doğumunu “tweet”leyen ilk ünlü çift de oldu.

Erykah Badu, Montreux Caz Festivali’ni salladı

Haziran ayı boyunca Amerika’da konserler veren Erykah Badu, 24 Haziran’daki Sofya konseriyle heyecanla beklenen Avrupa turnesine başladı. İngiltere, Belçike, Fransa ve Almanya’daki konserlerinin ardından 5 Temmuz’da Montreux Caz Festivali’nde unutulmaz bir konser verdi. Badu, 11 Temmuz’da Umbria Jazz Festivali’nde vereceği konserin ardından İstanbul’a gelecek ve 13 Temmuz Cuma akşamı İstanbul Caz Festivali kapsamında Matraş sponsorluğunda Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde İstanbul’daki ilk konserini verecek. Erykah Badu’nun 2012 Avrupa turnesi İstanbul’un ardından Sırbistan’da sona erecek.

Matraş, 13. kez İstanbul Caz Festivali’ne destek veriyor

İstanbul Caz Festivali’nin en uzun soluklu destekçilerinden Matraş, 2000 yılında düzenlenen 7. İstanbul Caz Festivali’nden bu yana festival izleyicilerini müziğin büyük isimleriyle buluşturuyor. Geçtiğimiz yıllarda Compay Segundo, İbrahim Ferrer, SEAL, Joss Stone, Marcus Miller, Tower of Power, Joe Sample Trio, Randy Crawford ve Gilberto Gil gibi büyük isimlerin sponsoru olan Matraş, bu yıl 13. kez İstanbul Caz Festivali’nin unutulmayacak yıldızlarından Erykah Badu konserinin sponsorluğunu üstleniyor.