Kültür Sanat ‘Filmi izleyince besteme başka türlü baktım’

‘Filmi izleyince besteme başka türlü baktım’

16.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Besteci ve piyanist Anjelika Akbar’ın ''İçimdeki Türkiyem" albümünde Nâzım Hikmet'in SSCB yıllarını anlattığı "Yalnız Çınar" adlı eseri oğlu Yurek Akbar ve Svitlana Zavialova'nın yönetmenliğini yaptığı “The Language Of The Light” filminde kullanıldı.

‘Filmi izleyince besteme başka türlü baktım’

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ - Performans ve çekimin doğaçlama gerçekleştiği film, Pure Magic International Film Festival 2022'de "En İyi Deneysel/Sanat Film" kategorisinde birinci oldu.  Akbar, ABD’de videografi ve fotoğraf eğitimi alan Yurek Akbar’ın başarısı ve eserinin filmde yer almasıyla ilgili duygularını bizimle paylaştı. 

Haberin Devamı

“Filmi izleyince çok şaşırdım, tamamen sürprizdi. Yurek, çocukluğundan beri müzikle iç içe büyüdü, ve tabii ki benim bestelerimi ezbere biliyor, sevdiğini de hep dile getiriyor. Amerika’ya gittikten sonra hep ‘Anne, senin müziklerin burada inanılmaz seviliyor, ben de hep müziklerin üzerine filmler çekmek, görseller ile bestelerini birleştirmek istiyorum’ diyordu. Bana sürpriz olarak hazırlık yapıp böyle bir prodüksiyonu gerçekleştirmiş. Filmi izleyince besteme de birden başka türlü baktım… Aslında onu Nâzım Hikmet’in SSCB yıllarına hitaben bestelemiştim ‘Yalnız Çınar’, hatta içinde özelikle o zamanın müzik simgesi olan D. Şostakoviç’e ait prelütlerinden birinden müzikal bir alıntı yapmıştım. Şimdi ise oğlumun gözünden, arkadaşı Svitlana’nın doğaçlama performansıyla, yeni duygular ve renklerle yeniden keşfetmiş oldum” diyen Akbar sözlerini şöyle sürdürdü: “Yurek ile sanatsal, felsefi ve duygusal olarak çok yoğun iletişimimiz var. Her ne kadar yıllardır ABD’de yaşıyor ve çalışıyorsa da her dakika iletişimdeyiz. Birlikte ödül almak da bu iletişimin neticelerinden biri oldu.”