Kültür Sanat Genç müzisyenlere Avrupa’dan övgü

Genç müzisyenlere Avrupa’dan övgü 

06.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası, dokuz konserlik turne serisini bugün Roma’da tamamlıyor. 16-22 yaşları arasındaki 73 genç müzisyen İtalya turnesindeki performanslarıyla büyük övgü topladı.

Genç müzisyenlere Avrupa’dan övgü

Sabancı Vakfı’nın 15 yıldır ana destekçisi olduğu ve kuruluşunda büyük rol oynadığı Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası (TUGFO), başarısını dünyaya duyurmaya devam ediyor. Ağustos ayında İstanbul AKM’de başlayan turne yolculuğuna Avrupa’da devam eden orkestra bugün vereceği konserle toplam dokuz performansa imza atmış olacak. 

Haberin Devamı

Şef Cem Mansur’un yönetiminde, Sevda-Cenap And Müzik Vakfı çatısı altında faaliyet gösteren Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası (TUGFO), 2023 turnesini bu akşam İtalya’da tamamlıyor. Türkiye’de konservatuarlarda okuyan 16-22 yaşları arasındaki sınavla seçilen 73 genç müzisyenden oluşan TUGFO, turne öncesindeki kamp sürecinde, Berlin Filarmoni Orkestrası’nda keman sanatçısı olarak yer alan Hande Küden, İstanbul Devlet Senfoni ve Borusan Filarmoni Orkestrası solo obuacısı Sezai Kocabıyık’ın eğitimleriyle tecrübe kazandı. 

Yurt dışı turnesine 29 Ağustos’ta İtalya’nın Sicilya bölgesinde düzenlenen Palermo Classica Festivali ile başlayan TUGFO; Agrigento Tapınaklar Vadisi’nde, Selinunte’de, Palermo Classica Festivali’nde ve Corleone’da da sahne aldı. Türkiye’deki yüzlerce genç müzisyeni ülkemizde ve dünyada dinleyicilerle buluşturan TUGFO, bugün İtalya’nın başkenti Roma’da dördüncü defa davetli olduğu, dünyanın önde gelen senfonik salonlarından Sala Santa Cecilia’da vereceği konser ile turnesini tamamlayacak. 

Haberin Devamı

‘Rekor başvuru aldık’ 

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan bu yıl TUGFO’nun, farklı üniversitelerdeki toplam 540 öğrenciden rekor başvuru aldığına dikkat çekti. Safkan, “Orkestrada çalmanın ve iyi bir ekip olmanın ne demek olduğunu burada deneyimleyen gençler için Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası çok iyi bir basamak oluşturuyor. Ülkemizin ve dünyanın en önemli konser salonlarında, önemli solistlerle birlikte çalma fırsatı bulan genç müzisyenler burada kendilerine vizyon katıyor. Bu gençler aynı zamanda ülkemizi yurt dışında temsil edip bizleri gururlandırıyor. Ülkemizin önemli şeflerinden Cem Mansur’un liderliğinde yetişen Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası’nı başarılarından dolayı tebrik ediyorum” şeklinde konuştu. 

‘Gittikçe artan güven ve kaliteyle çalınıyor’

Milliyet’e konuşan Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası Şefi Cem Mansur, konser programı ile ilgili “İtalya turnesi gayet güzel ve keyifli geçiyor. Bir hafta boyunca Palermo’da kalıyoruz. Bu şehirdeki iki konsere ek olarak şehir dışında iki konser daha gerçekleştirdik. Dünyanın en büyük arkeolojik parkı Agrigento’da Beethoven’ın ‘9’uncu Senfonis’ini çalma fırsatı bulduk. Bugün de Roma’da İtalya turnemizin son konserini gerçekleştireceğiz. Orkestranın motivasyonu ve enerjisi harika. Dinleyici tepkileri de müthiş. Çok zor bir konser programı, gittikçe artan bir güven ve kaliteyle çalınıyor” dedi.