Kültür Sanat İncesaz’ın huzur veren nağmeleri

İncesaz’ın huzur veren nağmeleri

15.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

İlk albümleri ‘Eski Nisan’dan bugüne hoyrat zamana, yaslandıkları Türk müziği ile karşı koyan İncesaz, 25 yıldır İstanbul’un, kalbimizdeki ince sızının, olmadık yerde yüzümüzü gülümseten anıların müziğini bize ulaştırıyor.

İncesaz’ın huzur veren nağmeleri

Harun KARABURÇ - İncesaz, 25 yıldır İstanbul’un, kalbimizdeki ince sızının, olmadık yerde yüzümüzü gülümseten anıların müziğini bize ulaştırıyor. Bazen bir yaraya merhem oluyor, bazen nazik bir noktaya dokunuyor, bazen de hayal âlemine yolculuyor bizi İncesaz’ın müziği. Kuruldukları ilk günden, ilk albümleri “Eski Nisan”dan bugüne hoyrat zamana, yaslandıkları Türk müziği ile karşı koyan İncesaz ve hayranları, bugün Zorlu PSM’de gerçekleşecek 25. Yıl Özel Konseri için gün sayarken maziye doğru müzikli bir yolculuğa çıkalım istedik. Grubun gitaristi ve bestecisi Cengiz Onural ile İncesaz üzere keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. İncesaz’la duygulandık, ağladık, sevindik. 25 yıl önce de bugün de. Daha nice 25 senelere İncesaz…

Haberin Devamı

‘Çizgimizi koruduk’

Bugüne dek Leman Sam, Zuhal Olcay, Aşkın Nur Yengi, Münip Utandı, Melihat Gülses, Cengiz Özkan, Haris Alexiou, Dilek Türkan gibi çok kıymetli solistlerle çalışan İncesaz’ın repertuvarında 250’den fazla eser bulunuyor. “25 senedir varlığımızı, çizgimizi koruduk. Bu bence değerli bir geçmiş. Müziğimizden taviz vermedik” diyen Cengiz Onural’dan ilk müjdeyi alıyoruz. İncesaz, 25. yılı dolayısıyla bugüne kadar yayınladığı bütün şarkı ve saz eserlerini bir nota albümünde topladı ve önümüzdeki aylarda Pan Yayıncılık tarafından yayımlanacak. Bu nota albümünde telifi İncesaz’a ait 40 şarkı ve 53 saz eseri bulunuyor.

“İncesaz’ın 25 yıl için kilometre taşları nelerdir?” diye sorduğumuzda Cengiz Onural’ın cevabı şöyle oluyor: “Hatıralardan silinmeyecek, bizim açımızdan önem arzettiğimiz kurulmamız ve Kalan Müzik ile yola çıkmamız. Bütün albümlerimizi Kalan Müzik’ten yayınlamamız. Geçen sene Hasan’ı kaybetmemiz, hâlâ içimizde buruk bir acı var. Çok değerli solistlerimiz. Hepsini saygıyla, sevgiyle selamlıyoruz. İki tane bizim ufkumuzu açan konser oldu. Biri Berlin’de Berlin Filarmoni Orkestrası’nın üyeleriyle beraber verdiğimiz konser 2009’da. Diğeri de 2019’da New York’ta Carnegie Hall’de verdiğimiz konser. Bir başka kilometre taşı Haris Alexiou ile PSM’de verdiğimiz konser. 20. yıl konserimiz de unutulmazdı. ‘Ekmek Teknesi’ ve ‘İkinci Bahar’ dizisi için yaptığımız çalışmalar, o süreçler bizim için çok değerli, öğretici ve de çok üreticiydi.” İncesaz’ın 2020’de yayınlanan 10. albümü iki şarkıdan oluşan bir single idi. Buradaki iki şarkıyı da ihtiva eden 11 şarkılık bir albüm hazırladıklarını ve Kalan Müzik’e sunduklarını söyleyen Onural, albümün ilkbaharda çıkacağını müjdeliyor.