Kültür Sanat Özgürlük, eşitlik, kız kardeşlik

Özgürlük, eşitlik, kız kardeşlik

08.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, tiyatrodan sergiye, sinemadan konsere uzanan programlarla coşkuyla kutlanacak ve sahnelerden eşitlik çağrısı yükselecek.

Özgürlük, eşitlik, kız kardeşlik

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ - 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kadın haklarına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine ihtiyacın had safhada olduğu son yıllarda daha anlamlı. Kadın cinayetlerinde rekorun yaşandığı, kadın haklarının örselendiği süreçte 8 Mart’ı hakkıyla kutlamak daha elzem. 101 yıl önce Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen bu özel gün, Türkiye’de pek çok etkinlikle kutlanacak. Tiyatrodan sahneye sergiden konsere kadar bugüne özel projeleri sanatseverlerle buluşacak ve eşitlik çağrısı yapacak.

Haberin Devamı

İBB Şehir Tiyatroları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde üç özel oyunu İstanbullularla buluşturacak. Toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesine dikkat çekmek için kadın hikâyelerinin anlatıldığı oyunlar, şehrin üç farklı sahnesinde ücretsiz olarak seyirciyle buluşacak. Oyunların hepsi saat 20.30’da başlayacak. Özen Yula’nın yazıp yönettiği “Hayat Der Gülümserim”, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde; Rüstem Ertuğ Altınay’ın yazdığı Jale Karabekir’in yönettiği “Melek”, Müze Gazhane Büyük Sahne’de; Bilgesu Erenus’un yazdığı Yelda Baskın’ın yönettiği “Yaftalı Tabut”, Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde sahnelenecek.

Lara Di Lara Konseri

ARTOPOL GALERİ ise seçkin bir koleksiyonu “BEYOND FEMINITY: S/HE FOR ART” adlı sergiyle sanatseverlerle buluşturuyor. Farklı disiplinlerden kadın sanatçıların son dönem eserlerinin bulunduğu karma sergide ayrıca erkek sanatçıların kadını odak noktasına koyduğu portreler yer alacak. Bugün ziyarete açılan sergiden elde edilecek gelirin bir bölümü Koruncuk Vakfı’na bağışlanacak. Sergi 15 Mart’a kadar ziyaret edilebilir.

Haberin Devamı

Beykoz Kundura’da Mart ayı boyunca sürecek Kadın Tarihi Ayı ve Dünya Kadınlar Günü kutlamalarında bu hafta, sinemanın ilk komedyen kadınlarına selam gönderen canlı müzik eşliğinde sessiz film gösterimleri ve Lara Di Lara konseri var. Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında 11 Mart Cuma akşamı Kundura Sahne’nin büyüleyici atmosferinde, yerli sahnelerin sevilen kadın vokal ve müzik yazarlarından Dilara Sakpınar, nam-ı diğer Lara Di Lara'nın şarkıları yükselecek. 12 Mart Cumartesi günü ise, Kundura Sinema’nın geçen yıl büyük ilgi gören sessiz film programı “Nasty Women / Sinema’nın Edepsiz Kadınlar”ın ikincisi sinemaseverlerle buluşacak.

Dört farklı bakış

Biletinial ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel film seçkisi düzenliyor. Kadınların penceresinden dünyayı görmemize olanak sağlayan çok özel dört film; "Mad Max:Fury Road”, “Erin Brockhovich”, “The Color Purple” ve “The Hours”, İstanbul Özdilek AVM Cinetime Sineması’nda kadınlara özel dört farklı seansta ücretsiz olarak rezervasyon sistemi ile gösterilecek.