Kültür Sanat ‘Santrfor alacakaranlıkta öldürülecek’

‘Santrfor alacakaranlıkta öldürülecek’

01.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

.

‘Santrfor alacakaranlıkta öldürülecek’

Efnan Atmaca -Futbol asla futbol değildir” başlıklı bir kitap yazarak en son söylenecek lafı en baştan söylemişti Simon Kuper. Ben de Lale Orta’dan alıntı yaparak “Futbol sadece erkeklere bırakılamayacak kadar güzel bir oyun” diyerek söze başlamak istiyorum. Her ne kadar artık endüstrileşen futbol, basit bir oyundan fazlası haline geldiyse ve bu haliyle pek çok eleştiriye açık olsa da ben de pek çok kişi gibi seviyorum bu oyunu! Ve alıntılara devam ederek Albert Camus’ye kulak vermek istiyorum: “Hayatta ne öğrendiysem futboldan öğrendim çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi”. Bu kez top bir polisiye kitaptan geliyor. Adı “Ofsayt”. Yazarı Manuel Vasquez Montalban. Polisiye ve futbol yan yana gelince ilgi çekmemesine imkân yok elbette. Hele de konu İspanya’da geçiyorsa. Barcelona takımının yöneticisine bir not geliyor: “Santrofor alacakaranlıkta öldürülecek”. Takım yöneticileri yaptıkları araştırmada futbolun beşiği İngiltere’den tranfer ettikleri süper yıldıza yönelik ciddi bir tehdit olduğunu düşünüyorlar bu notun. Ve hemen polise haber veriyorlar. Ancak dedektif Pepe Carvalho’dan da yardım istemeyi uygun buluyorlar. Elbette şimşekleri üzerlerine çekmemek için işin gizlilikle halledilmesi gerekiyor. Carvalho takım psikoloğu uydurma göreviyle Barcelona’nın koridorlarından dolaşmaya başlıyor. İşi çok zor, ortalığı bulandırmadan yıldız futbolcuyu koruması ve bu notun kimden geldiğini bulması gerekiyor. İşin içine rakip takım oyuncusu tarafından sakatlanarak futbol hayatı kararan zamanın yıldız adayı Palacin de girince ortalık fena karışıyor.

Haberin Devamı

Futbol, iktidar ve siyaset ücgeni

Kitabı okurken defalarca Kuper’in lafına geliyorsunuz ister istemez. Futbolcular arasındaki sürtüşmelerden tutun da futbol siyaset ve iktidar üçgeninde dönen dolaplara kadar her şey gözler önüne seriliyor. Olayların kaynağı İspanya’daki futbol olgusu olsa da konu meşin yuvarlak olduğunda yaşanan pek çok şey tanıdık geliyor. Örneğin Katalonya’daki en değerli mülkler için kulüplerin ve emlak patronlarının verdiği savaş. Dikkatli futbol tutkunları bu savaşın kısa bir zaman önce ülkemizde de yaşandığını hatırlayacaktır.

Santrfora ne oldu diye merak ediyorsanız sürprizi kaçırmak istemem maalesef. Tek söyleyebileceğim Barcelona’nın yoluna her zaman başarıyla devam edeceği. Ofsayta düşse de gol atmanın yolunu hep buluyor bu takım!