Kültür Sanat Sarıkamış Cephesi’ni hatırlatan 7 yağlı boya tablo

Sarıkamış Cephesi’ni hatırlatan 7 yağlı boya tablo

01.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birinci Dünya Savaşı’nın en hazin sonlu cephelerinden olan Sarıkamış Cephesi’nde yaşananları unutturmamak için kurulacak Sarıkamış-Kafkas Cephesi Araştırma Tanıtım Merkezi’ne, Milliyet Gazetesi karikatürist ve ressamı Haslet Soyöz yedi tablo verdi.

Sarıkamış Cephesi’ni hatırlatan 7 yağlı boya tablo

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - Soyöz, Başkomutan Vekili Enver Paşa, 3. Ordu Komutanı Hasan İzzet Paşa, 9. Kolordu Komutanı Fevzi Paşa ve İhsan Paşa, 10. Kolordu Komutanı Hafız Hakkı Paşa, 11. Kolordu Komutanı Galip Paşa’nın yağlı boya tablolarını Sarıkamış Platformu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez’e teslim etti. Soyöz’ün hediye ettiği 7’nci tablo ise, Sarıkamış cephesine asker ve cephane götürürken Zonguldak-Ereğli açıklarında batırılan Bahr-i Ahmer, Bezm-i Âlem ve Mithat Paşa gemilerini anlatıyor. Tablolar müzenin kalıcı eserler sergisinde olacak.

Haberin Devamı

Sarıkamış ilçesinin İstasyon Mahallesi'nde yapımı süren Sarıkamış-Kafkas Cephesi Araştırma Tanıtım Merkezi’nin objeleri toplanmaya devam ediyor. 1915 panorama salonu, 350 kişilik konferans salonu, Kafkas Cephesi Araştırma Merkezi, sergileme ve fuaye alanı gibi pek çok birimden oluşarak yaklaşık 12 bin metrekarelik kapalı alana sahip merkezin inşaatı
büyük ölçüde tamamlandı.

2023’te açılacak

Merkez'in 2023 Ocak'ta açılması bekleniyor. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi gemilerinden tarihimize yön veren önemli kişilerin portrelerine kadar pek çok konunun yağlı boya tablosunu sanatseverlerle buluşturan Ressam-Karikatürist Haslet Soyöz’ün 3 yılda yaptığı 7 yağlı boya tabloda Sarıkamış-Kafkas Cephesi Araştırma Tanıtım Merkezi’nde sergilenecek. Soyöz ayrıca Sarıkamış’a asker, cephane ve takım elbise götürürken 7 Kasım 1914 günü Zonguldak-Ereğli açıklarında batırılan Bahr-i Ahmer, Bezm-i Âlem ve Mithat Paşa gemilerini anlatan tablosunu da merkeze hediye etti.

 

Yazarlar