Kültür Sanat Sevinç Kıranlı: İnsanlar küçükten büyüğe gergin ve içten içe panik

Sevinç Kıranlı: İnsanlar küçükten büyüğe gergin ve içten içe panik

28.09.2021 - 12:15 | Son Güncellenme:

Başarılı oyuncu Sevinç Kıranlı, çok yönlü kişiliğinin bir parçası olarak çocuk kitabıyla da dikkat çekiyor. Minnoş: Ailenin Yeni Üyesi adını taşıyan kitabını miniklerle buluşturan Sevinç Kıranlı ile oyuncu kimliğinin dışında bir yazar ve anne yönüyle sohbet ettik. Pandeminin getirdiği psikolojik sorunlar, bu süreçte kaleme aldığı ikinci kitabın hazırlıkları ve daha fazlasını dair sorularımızı yanıtlayan Sevinç Kıranlı, geleceği dair çalışmalarına yönelik açıklamalarda da bulundu.

Sevinç Kıranlı: İnsanlar küçükten büyüğe gergin ve içten içe panik

İhsan Dindar - Milliyet.com.tr / ihsan.dindar@milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Tüm dünya zor günlerden geçiyor. Pandemi, iklim krizi, göçler. Sade bir insan olarak yaşananlar karşısında neler düşünüyorsunuz?

Dünyamız insanlık tarihi boyunca çeşitli zor süreçlerden geçmiş. Biz insanların her zaman geçmişten ders alarak yolumuza devam etmemiz gerektiğini bize anlatmak istemiş fakat bizler ölümlü olmamızdan mı kaynaklı bilemiyorum, çok bencilce hunharca davranmışız evimize. Evlatlarını çok seven büyükler olarak aslında gelecek nesilleri hiç düşünmemiş, sistemimizi çocuklarımızın geleceğini ve dünyamızı korumak adına kurmamışız. Bugün geldiğimiz noktada iklim kriziyle ilgi çocuklarımızı bilinçlendirmeye çalışırken bile, biz beceremedik bari siz bilinçli bireyler olun da siz gidişatı düzeltin diyor aslında tam manasıyla harekete geçmiyoruz. Her zaman yadırgamışımdır, lütfen çimlere basmayın yazılarını. İnsanlar çimleri koruyup ağaçları rahatça yok edebiliyor. Burada ve bunun gibi detaylarda saklı aslında geldiğimiz nokta.

Haberin Devamı

 

Tüm bu olumsuzluklardan en çok etkilenenlerin başında elbette çocuklar geliyor. Bir anne olarak bu süreci nasıl yorumluyorsunuz? Gözlemleriniz neler oldu?

Sanıyorum ki bu yaşanılan sıkıntılı sürecin izleri kolay kolay silinmeyecek. Biz büyüklerinde çocuklarında üzerinde büyük bir tedirginlik var ve bu şekilde normalleşmeye çalışıyoruz ama uzun bir süreç bizi bekliyor .Sizlere bir iki örnek vermek istiyorum kendi evlatlarımdan. Şu an on beş yaşında olan kızım bundan üç sene evvel daha küçükken tek başına evimize yakın olan yabancı dil kursuna gidip gelebiliyor ve bundan büyük mutluluk duyuyorken bugüne baktığımızda ülkemizde artan kadına şiddet olayları ve pandemiyle beraber uzun soluklu kapanmalar neticesinde kesinlikle evden çıkmak istemiyor .Ben de bir anne olarak sosyal gelişiminin aldığı bu zararı telafi etmek için çabalıyorum. Bu ergenlikteki bir genç için çok büyük bir gerilemedir. Beş buçuk yaşında olan oğlumda geçen gün viral bir enfeksiyon geçirdi fakat kendisi sürekli ben korona mı oldum diyerek panik yaptı. Biz ne kadar telkin etsek de vücudu alerjik reaksiyon gösterecek kadar stres yapmış. Bu da çok üzücü bir durum. İnsanlar küçükten büyüğe gergin ve içten içe panik. Umutsuz ve karamsar olmayı sadece zaman kaybı olarak gören biri olduğum için el birliğiyle toplum ve dünya olarak toparlayacağımıza ve gerekli meslek gruplarının üzerlerine düşeni yapacağına inancım tam. Ben bizim evden başladım.

Haberin Devamı

Sevinç Kıranlı: İnsanlar küçükten büyüğe gergin ve içten içe panik

Çocuk gelişimi hassas bir konu. Bu noktada eğitim için destekleyici içerikler de çok önemli. Kitap yazarken ne gibi zorluklar var?

Çocuk kitabı yazmak ve çocuklarla ilgili projeler hem çok dikkatli, özenli olunması gereken konular hem de benim gibi çocukları seven biri olarak son derece mutluluk verici. Bende bu konulardan sesimi duyurmak, paylaşımlarda bulunmak istiyor ve açıkçası bu etkileşimden çok yönlü besleniyorum. Çocuklarıma örnek olmaktan tutunda, okuyuculardan aldığım geri bildirimlere kadar müthiş bir sevgi çemberi.

 

Yoğun çekim maratonu esnasında, üstüne üstlük annelik gibi daha zorlu bir mesai ile birlikte yazarlık bir arada nasıl gidiyor?

Haberin Devamı

Oyunculuğu seçmemede sebep olan çok yönlü araştırmacı kimliğim, hayata olan merakım sayesinde her yaşta algıları açık bir birey oldum. Bu benim çok büyük bir avantajım kitap yazmak konusunda da bu avantajımdan yararlanırken bilgi birikimimi ve hala yaptığım araştırmalarımı kitaba aktardım. Yani size pek zorluklardan bahsedemeyeceğim, olsa olsa keyifli kısımları konuşuruz. Yoğun dediğiniz çekim programım aslında çoktan bir sisteme oturmuş durumda ve sadece haftanın belirli günlerini kapsıyor. Annelik 7/24 ve hiç şikayetim yok. Zaten bende organize yaşayan, B planları olan bir kadın olduğumdan ev idaresi ve işler bir arada tıkır tıkır yürüyor maşallah.

 

Bundan sonrasında seri ne sıklıkla devam edecek?

Şu anda serimizin ikinci kitabının çizimleri başlamış durumda. Pandemi sürecine denk gelen ilk kitabımız planlanandan biraz geç çıktı malum yüz yüze yapılamayan görüşmeler aksaklıklara yol açtı bundan sonrası için mümkün olan en iyi zamanlama ile çocuklarla buluşmayı temenni ediyorum.

Haberin Devamı

 

Son olarak ileride de aynı kulvarda mı yazmayı sürdüreceksiniz?

Kitap okumayı, kitapların dokusunu, kokusunu çok seviyorum. En keyifli zamanlar kitaplarımla baş başa kaldığım, yeni dünyalar keşfettiğim anlar. Yazmak da bir o kadar zevkli bir süreç. Bu bağlamda sadece bu kulvarla sınırlı kalmayı düşünmüyorum. Şu an sadece kendime sakladığım denemeler yazıyorum ve bunları da paylaşacağım günleri sabırsızlıkla bekliyorum.

 

 

Yazarlar