Aslı Onat
1896 - 1976 yılları arasında yaşamış olan ressam Melek Celal Sofu’nun imzasını taşıyan ve bu ay düzenlenen müzayedelerde satışa çıkarılan tabloların orijinalliği konusunda belirsizlik yaşanıyor.
Troy Sanat Galerisi’nin yöneticisi Atilla Taşpınar’ın adını açıklamadığı bir kaynaktan edindiği Sofu tablolarından biri, önce Antik A.Ş.’nin 6 Mayıs’ta düzenlediği müzayedede satışa sunuldu. Tablo İstanbul Modern tarafından satın alındı ama alımın hemen ertesinde Taşpınar’a iade edildi.
Daha sonra, Portakal Sanat ve Kültür Evi’nin 20 Mayıs’ta düzenlediği müzayedenin kataloğunda yer alan bir başka Sofu tablosu, son anda satıştan çekildi.
Portakal Sanat Evi’nin yöneticisi
Raffi Portakal, tabloyu, 'sahte olduğundan şüphelendikleri için’ müzayedeye çıkarmadıklarını belirtti. Ekspertiz kontrolünden geçen tablodan son anda kuşkulandıklarını kaydeden Portakal, bu tür durumlara dünyada sıkça rastlandığını ifade ederek “Taşpınar, 30 yıldır tanıdığımız, güvendiğimiz bir dostumuz; o da kandırılmış” dedi.
Bugün de satış varBir başka Melek Celal Sofu tablosu da bugün İstanbul Antik Sanat tarafından saat 14.30’da Hyatt Regency’de düzenlenecek Yaz Müzayedesi’nde satışa çıkarılacak. Görüşüne başvurduğumuz Taşpınar, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Basında tabloların sahte olduğu yazıldı, öncelikle bunu düzeltmek istiyorum; Melek Celal tabloları konusundaki görüşlerin bazıları bunların orijinal, bazıları da sonradan yapılan resimler olduğu yönünde. Konu, benim kafamda da çok net değil. Biz Troy olarak müzayedelere ve galerilere servis yapan bir kişiden 8 adet Melek Celal tablosu aldık. Bu tablolar orijinal değilse Antik A.Ş.’nin 10 kişilik maaşlı uzman kadrosu, bu konulardaki titizliğiyle bilinen Raffi Portakal’ın eksperleri; hepimiz yanıldık. Bugünkü müzayedeyi düzenleyecek olan İstanbul Antik’in sahibi Mehmet Çebi, tablonun orijinalliğinden emin. Konuyu araştırmaya devam ediyoruz.”
Tabloların sahte olduğuna dair bir belge olmadan kimsenin üzerine gidilemeyeceğini belirten Taşpınar, “Resimler orijinal değil de bir ressam tarafından yapılıp piyasaya sürülüyorsa, o zaman tablo piyasasında çok büyük bir problem var demektir. Ama tablolar orijinalse, bunları çöpe atmamak lazım” dedi.
Taşpınar, Türkiye’de tabloların orijinalliği konusunda doğru karar verebilecek uzmanlardan ve kimya profesörlerinden oluşan, laboratuvarlı bir enstitü kurulmasının şart olduğunu da belirtti.
Paksoy: Tabloların hepsi orijinal
Koleksiyonundaki çok sayıda Sofu tablosunu Taşpınar ile aynı kaynaktan edinen Sanat Galericileri Derneği Başkanı Doğan Paksoy, yapay bir tartışma yaratıldığı düşüncesinde:
“Burada başka şeyler var. Bence resimlerin hepsi
yüzde yüz orijinaldir. Mesleğini kötüye kullananlarda ve tablolara orijinal değil diyenlerdedir sorun. Resimleri almıyorlarsa, ben onlara talibim. O kadar kaliteli ve ince resim yapabilecek bir adam, zaten kendi resminden daha çok para kazanırdı. Sofu’nun mirası başka kişilere kalmış. Bu resimler ortaya çıkana dek en fazla 10 Sofu resmi vardı bilinen. Bu kadar az resim görerek bu işin uzmanı olunur mu? Bu resimlere sahte demek, sanat dünyamıza zarar veriyor.”