Bu Adreste Bulunamadı / Yazan: Kressmann Taylor / Yönetmen: Gencay Gürün / Oyuncular: Can Gürzap,
Cihan Ünal.
Tiyatro İstanbul’da, Gencay Gürün’ün çevirdiği ve sahneye koyduğu Kressmann Taylor’ın "Bu Adreste Bulunamadı"sı seyirci karşısına çıktı. "Bu Adreste Bulunamadı", Martin ve Max adlı iki can dostun, ırkçılığa boyun eğme ve kudrete karşı koyamama yüzünden yaşadıkları trajik bir öyküyü; karşılıklı mektuplaşmaların eşliğinde anlatıyor. Oyunda Martin’i Can Gürzap, Max’ı ise Cihan Ünal canlandırıyor.
Yahudi Max ile Hristiyan Martin Amerika’da bir resim galerisinin sahibi iki dosttur. Martin, İkinci
Dünya Savaşı’nın arifesinde, Nazizm’in ayak seslerinin duyulmaya başladığı Almanya’ya döner. İki dostun yegâne bağı artık mektuplardır. İlk başlardaki sevgi dolu dostluk mektupları bir süre sonra yerini, Martin’in Almanya’da boy veren düzene uyum sağlayan ırkçılık yüklü mektuplarına bırakır. Martin’in artık bir Yahudi ile mektuplaşmak istemediğini Max’a bildirmesi ve arkadaşının kızkardeşi, ki bir zamanlar âşık olduğu kadından başkası değildir, Griselle’nin SA’larca öldürülmesine sessiz kalmasıyla bir anda ikili arasındaki roller değişir. Artık adreste bulunamayan mektupların sahiplerine bir yenisi daha eklenmek üzeredir!
"Bu Adreste Bulunamadı" tiyatro metni olmamasına rağmen sağlam dramatik kurgusu ve sıkı kreşendosuyla sahnelenmek açısından cazip olanaklar sunuyor. Ancak metnin salt mektuplardan oluşan içeriği de beraberinde yoğun bir statikliği getiriyor. Hal böyleyken "Bu Adreste Bulunamadı" sahne üzerine taşınırken sıkı bir dramaturji çalışmasını da zorunlu kılıyor. Yönetmen Gencay Gürün metni, elindeki iki usta oyuncunun yeteneğine bırakmayı yeğlerken, sahne üzerinde oyunu diri tutacak unsurlar; devinim ve mizansen konusunda pek de titiz davranmamış. Sahne üzerinde atraksiyon konusunda yaşanan bu kısırlık, "Bu Adreste Bulunamadı"yı iki oyuncunun neredeyse tüm bir
oyun boyuca adeta tek kişilik bir oyunmuşçasına seyirciye oynadıkları, yalnızca birkaç kez mektup okumalarını diyaloglara dönüştürebildikleri tekdüze ve vasat bir yapıma dönüştürmüş. İki oyuncunun sahnede yer bile değiştirmedikleri, göz göze gelme konusunda hayli cimri davranmak zorunda bırakıldıkları oyun, çoğu kez okuma tiyatrosunun sınırlarında dolaşmaktan kurtulamıyor. "Bu Adreste Bulunamadı"nın düştüğü temposuzluk tuzağına oyuncuların da takıldığı gözlemleniyor. Can Gürzap, içindeki örtülü faşist yanı kudretin gölgesinde, şartların etkisiyle ortaya çıkaran Martin’de yaşanan kara değişimi yazık ki yeterli ölçüde yansıtamıyor. Aynı şekilde Max’ın uğradığı hayal kırıklığı ve yaşadığı acının ardından girdiği hassas intikam sürecini de Cihan Ünal beklenen düzeyde sahneye taşıyamıyor. Oyunun belki de en az rahatsız eden yanı ise kuşkusuz dönemin izlerini sahne düzenlemesine sindirmeyi başarabilen Ersin Satgan’ın stilize dekor tasarımı.
Tiyatro İstanbul / (0212) 216 40 70