Milliyet Executive 10 fikir üretin 'olmuyor ise' 20 fikir üretin

10 fikir üretin 'olmuyor ise' 20 fikir üretin

09.10.2023 - 02:45 | Son Güncellenme:

.

10 fikir üretin olmuyor ise 20 fikir üretin

Şükrü Andaç/Milliyet Gazetesi Ekonomi Müdürü/ sukru.andac@milliyet.com.tr - Başarılı iş insanlarının ve yöneticilerin "fikir" bir diğer ifadeyle "yeni proje" konusundaki ortak görüşü hemen hemen aynıdır ve şu sözlerle özetlenebilir: "Bol bol fikir üretin. Ama ayağı yere basan fikirler olsun. Yapılamayacak fikirlerden uzak durun." Şu sıralar başucu kitabım olan ve sıralı olarak değil, sayfaları neresinden açarsam ilgiyle okumayı başardığım - hatta çoğu kez tekrar okuma - bir eser var. Tim Ferriss imzalı Devlerin Takım Çantası... Kitapta milyarderlerin, başarılı iş insanları, sanatçı ve sporcuların hikâyelerine yer veriliyor. "James Altucher" başlığıyla kitapta yer alan bir bölüm, fikir - yeni proje - konusuna oldukça farklı bir bakış açısı getiriyor.

Haberin Devamı

İşte size sihirli bir sır!

"James her sabah bir adisyon fişine ya da küçük not defterine 10 fikir yazma alışkanlığı edinmeyi öneriyor. Bu egzersiz "fikir kasınızı" geliştirmeniz ve istenildiğinde yaratıcılığınıza güven duymanız için... O yüzden konulardan ziyade düzenli olarak alıştırma yapmanız daha önemli... Peki ya 10 fikir üretemezsiniz? İşte size sihirli bir sır: Eğer 10 fikir üretemiyorsanız, 20 fikir üretin... Kendinize çok fazla yükleniyorsunuz. Mükemmeliyetçilik fikir kasının düşmanıdır... Beyniniz kendinize zarar vermenize, acı çekmenize sebep olabilecek utanç verici ve aptalca bir fikir üretmenize engel oluyor. Bunu ancak beyninizi kötü fikirler üretmeye zorlayarak kapatabilirsiniz.

Haberin Devamı

Branson Boeing'i arar!

 Fikir üretirken nasıl ilerleyelim? Öncelikle kâğıdınızı iki sütuna ayırın. Bir sütunda "fikir listesi" olsun. Diğerinde "ilk adımlar" listesi yer alsın. Unutmayın, sadece "ilk adım". Çünkü ilk adımın sizi nereye götüreceğine dair bir fikriniz olamaz. En sevdiğim örneklerden biri: Richard Branson'ın kullandığı havayollarının hizmetinden hoşlanmayınca bir fikir üretmesi: 'Yeni bir havayolu şirketi kuracağım.' Bir dergi yayıncısı doğru düzgün parası olmadan nasıl bir hava yolu şirketi kurar?

Branson'ın ilk adımları: Boeing'i arayıp kiralayabilecek bir uçak olup olmadığını sordu. (Bugün kendisi ünlü bir havayolu şirketinin sahibi...)

Eğlenecekseniz yapın!

Unutmayın, hiçbir fikir ilk adımı atamayacağınız kadar büyük değildir. Eğer ilk adım çok zor görünüyorsa onu kolaylaştırın. Fikrinizin kötü olması sizi endişelendirmesin. Bütün bunlar sadece bir egzersiz." James'in fikirlerinin hepsi iş hayatıyla ilgili değil; aksine çok azı işle ilgili. Bunu şöyle açıklıyor: Yılda 3000'den fazla iş fikri üretmek zor. Birkaç iş fikri üretirsem, şanslı sayılırım. İşin sırrı eğlenmek, aksi takdirde bunu yapmayın." Kendi sözcükleriyle James'in oluşturduğu liste türlerine birkaç örnek:

-Yenileştirebileceğim 10 eski fikir.

-İcat edebileceğim 10 gülünç şey. (Örneğin akıllı tuvalet)

-Yazabileceğim 10 kitap.

Haberin Devamı

-Fikir yollayabileceğim 10 kişi.

-Eski yazılarımı alıp onlardan kitaplar yapmanın 10 yolu

-Dün öğrendiğim 10 şey.

-Bugün daha farklı yapabileceğim 10 şey.

-Vakit tasarruf edebileceğim 10 şey.

-Daha iyi olmak istediğim 10 şey.

"James'in kitapta yer alan kapanış cümlesini de buraya not düşelim: "Amacı unutun. Amaçsız da mutlu olabilirsiniz. Tek bir amacın peşine düşmek birçok hayatı mahvetti."

James Altucher kim?

Amerikalı fon yöneticisi, girişimci ve çok satan yazar. Reset ve Stockpickr da dahil olmak üzere 20'yi aşkın şirket kurdu 17'si başarısız oldu ve 3'ü ona onlarca milyon kazandırdı. Hayır Demenin Gücü de dahil 17 kitabın yazarı.