Milliyet Executive CEO’luğa uzanan yol: Milyar dolarlık ‘çilingir’

CEO’luğa uzanan yol: Milyar dolarlık ‘çilingir’

07.04.2022 - 13:08 | Son Güncellenme:

Değeri 1 milyar doları aşan startup şirketlerin lakabı ‘unicorn’, yani tek boynuzlu at. Türkiye’nin son unicorn’u, yazılım şirketi Insider... Insider e-ticaret sitelerinin yüksek satış yapmasına ‘kapı açıyor’. CEO Hande Çilingir, teknoloji girişimlerinde kadınları artık daha avantajlı görüyor

CEO’luğa uzanan yol: Milyar dolarlık ‘çilingir’

HANİFE BAŞ

Haberin Devamı

Yerli startup’lar başarı hikâyeleri yazmaya devam ediyor. İngilizce tek boynuzlu at anlamına gelen unicorn kelimesi, değeri 1 milyar doları geçen teknoloji ağırlıklı startup şirketler için kullanılıyor. Türkiye’nin beşinci unicorn’u da belli oldu. Yazılım firması Insider, son olarak Katar Varlık Fonu’nun liderliğini üstlendiği Seri D yatırım turunda Riverwood Capital ve Sequoia Capital’dan 121 milyon dolar yatırım alarak 1 milyar dolar değerini aştı. 2012 yılında faaliyete geçen startup’ın kurucu ortakları Hande Çilingir, Arda Köterin, Sinan Toktay, Serhat Soyuerel, Muharrem Derinkök ve Okan Yedibela. Insider’ın yazılımları 5 kıtada, 800’ü aşkın sitede kullanılıyor. 25 ofisi ve bine yakın çalışanı var. Şirket, e-ticaret sitelerine, satışı artırmaya yarayan yazılımlar sağlıyor. Şirketin yazılımları, e-ticaret ekosistemlerinde, kullanıcıları davranışsal bazlı olarak gerçek zamanlı segmentleyip doğru mesajı vermeyi sağlıyor. Insider’ın ortağı ve CEO’su Hande Çilingir’le, unicorn olmayı, Türkiye’de startup ekosistemini ve teknolojideki kadınlar üzerine konuştuk.

Haberin Devamı

Çin’e gitti, Çince öğrendi

Kariyer hikâyenizi dinleyebilir miyiz?

Bursa, Mudanyalıyım. Liseyi Bursa’da okuduktan sonra eğitimime Bilgi Üniversitesi’nde devam ettim. London School of Economics’e geçiş yaparak lisans eğitimimi İngiltere’de sürdürdüm. Çocukken cerrah olmak istiyordum. Zorlu şeyleri başarmanın çekiciliğinden ve getirdiği motivasyondan dolayı olabilir. Henüz öğrenci olduğum yıllarda ve sonrasında hem Londra’da hem Türkiye’de çeşitli uluslararası şirketlerin farklı departmanlarında çalıştım. Ardından dünyanın yükselen ekonomileri üzerinde çalışabilmek için Shanghai Normal University’ye yüksek lisans yapmaya gittim. İngiltere’den sonra Çin deneyimi benim için oldukça önemliydi, bana kattıklarıyla hayatımın en farklı ve güzel tecrübelerinden birisi oldu. Burada hem Çince öğrendim hem de Çin iş kültürünü yakından tanıma şansım oldu. Sonra kurumsal bir şirkette yatırım danışmanı olarak çalışmaya devam ettim. Fakat içimdeki kendi ülkemizden çıkacak ve globale gidecek bir iş kurma isteği, kurumsal başarılarımızdan çok daha baskın gelmeye başladı. Girişimcilik huzursuz bir ruh hali. Biz de oralarda çalışırken yavaş yavaş o huzursuzluğu hissetmeye başlamıştık. Bu yüzden Türkiye’ye dönmeye karar verdim. Arkadaşım Serhat Soyuerel’le, 2009’da ilk girişimimiz English and More’u kurduk. Dil eğitimi veren bu girişimimizle ‘exit’ (yatırımdan ayrılmak) yaptık ve sonrasında Insider geldi.

Haberin Devamı

Tek odadan 26 ülkeye

Insider’ın kuruluşunu anlatır mısınız?

İlk exit’imizden sonra kendi girişimimizi kurma düşüncesi yine devam ediyordu. Elimizde bir önceki işimizden gelen bir sermayemiz de vardı. Bir sonraki işimizin Türkiye’den globale çıkacak bir iş olması hayalimizi gerçekleştirebileceğimiz bir sektörde olmasını istiyorduk. Bu yüzden hikâyemizin teknoloji alanında, dijitalde olmasını istedik. Bir e-ticaret sitesi kurmayı düşündük. Bu sırada e-ticaret siteleriyle konuştukça onların satış dönüşüm oranlarını artıracak bir teknolojiye ihtiyaçları olduğunu gördük. 2012’de mobile, web’e entegre olan büyük veri, yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerini kullanarak kullanıcı davranışlarını anlayan, kaydeden, kullanıcıya özel içerik sunan ve bu şekilde dijital platformların dönüşümlerini artırarak büyümelerini sağlayan Insider platformunu yarattık. Bir yıl Ar-Ge çalışması yaptık. Tek oda bir ev - ofis tuttuk. CTO’muz Mehmet Sinan Toktay, üçüncü kurucu ortak olarak aramıza katıldı. Dördüncü kurucu ortağımız Arda Köterin, sonrasında Okan Yedibela ekibe dahil oldu. Bir yıl boyunca ürün ilk haline gelene kadar teknoloji işlerini öğrendik ve ürünün tasarımını yaptık. Altıncı ortağımız Muharrem Derinkök de sonradan aramıza katıldı ve Insider, şu an o ev ofisten globalde 700’den fazla takım arkadaşıyla, 26 ülkede ofisi bulunan sektörünün en tanınır teknoloji şirketlerinden biri haline geldi. 2016’nın başında Asya Pasifik bölgesinde Singapur, Jakarta, Seul, Ho Chi Minh, Tokyo ve Sidney ofislerimizi açtık. Pazar lideri olduk ve her sektörden lider markaların güvenini kazandık. Latin Amerika’ya da açıldık. Son üç yılda 3 kat büyüdük. Şimdi de güçlü bir müşteri portföyü ile Amerika’daki büyümeye odaklıyız.

Haberin Devamı

CEO’luğa uzanan yol: Milyar dolarlık ‘çilingir’

Haberin Devamı

Yazılımda i̇lk Türk unicorn

‘Unicorn’ oldunuz tebrikler...

WhatsApp, Instagram ve Youtube gibi şirketlerin erken dönem yatırımcılarından Sequoia Capital’in Türkiye’de ilk, Avrupa’da 3. yatırım yaptığı şirket olduk. Bu hem gelecekteki hayallerimiz, hem de ülkemiz ve girişimcilik ekosistemi adına önemli bir adım oldu. Şirket değerlememizi Seri D yatırım turunda 1 milyar doların üzerine taşıyarak Türkiye’nin ilk yazılım unicorn’u (değeri 1 milyar doları aşan startup şirket) olarak tarihe geçtik. Bizim için bir dönüm noktası olan bu yatırımla Insider aynı zamanda dünyada bir kadın tarafından yönetilen birkaç SaaS unicorn’dan biri oldu.

2000 kişiye iş sağlanacak

2022 yılı hedefiniz nedir? Elde ettiğimiz Seri D yatırımı ile büyümeye odaklanmayı hedefliyoruz. Asya, Avrupa, Avustralya ve Güney Amerika’daki hızlı büyümemizin ardından aynı ivmeyi ABD pazarına da taşımayı hedefliyoruz. Olduğumuz noktada, Samsung, GAP, MAC ve Santander gibi önde gelen global markaların güvenilir yazılım ortağıyız. Şu anda en büyük odak noktamız Insider’ı yeni pazarlarda daha geniş kitlelere tanıtmak ve dünya çapında pazarlama uzmanlarının bir numaralı platform seçimi olmak. Seri D yatırımını, global düzeyde yayılmayı hızlandırmak, yapay zeka tabanlı teknolojiyi güçlendirmek ve global satış ve pazarlama yatırımlarını artırmak için kullanacağız. Ayrıca 3 yılda çalışan sayımızı yüzde 300 büyütmemizle birlikte global işe alım sürecimizi hızlandırarak önümüzdeki dört yıl boyunca 2000’den fazla iş imkânı yaratmayı hedefliyoruz.

Trendleri iyi takip edin

Girişimcilere iş hayatında öneriniz ne olur? Tüm girişimcilere tavsiyem, dünyadaki teknoloji ve dijital trendleri daha iyi takip etmeleri, daha iyi özümsemeleri ve daha fazla okumaları... Türkiye’deki ve çevre ülkelerdeki yatırım fırsatlarına hakim olmak, hem öğrendiklerimiz hem de uyguladıklarımız açısından hayatımıza manen ve madden kazandırabileceğimiz en büyük zenginliğin bir girişim kurmaktan geleceğini öngörmek ve bu kazanımı sağlamak için cesaretli davranmayı öneriyorum.

4 ilkeyle gelen başarı

 İş hayatında başarınızın sırrı nedir? Girişimcilik sonu olmayan bir yolculuk, bu yolculukta ‘başardım’ diyebileceğimiz bir varış noktası da yok. Başarılı olmak için çok çalışıyoruz çünkü çok çalışmak en büyük rekabet avantajımız. Elbette şans faktörünü de göz ardı edemeyiz ama ben çoğu zaman yine çok çalışarak o şansı kendimizin yarattığını düşünüyorum. Bizim olmazsa olmaz dört farklı değerimiz var Insider’da. Birincisi ve en başta geleni önem vermek. Insider, memleket ve insan sevgisine sahip vicdanlı, akıllı ve iyi kalpli insanlara önem veriyor ve ancak bu insanlar bir araya getirildiğinde başarının da geleceğine inanıyorum. İkincisi sıkı çalışmak. İmkânların ve yatırımların kısıtlı olduğu bir ülkede girişimlerin tek çözümünün sıkı çalışmak olduğunu savunuyoruz. Üçüncüsü etki, hatta etkin girişimcilik. Teknoloji üretmek ve en önemlisi de teknoloji ihraç etmek etkiyi doğuruyor. Son olarak da kişisel gelişim. Insider ekibinde yer alan her bir kişinin gelişim motivasyonu olmasını, üretmesini, buna yatırım yapmasını ve en çok da kendini geliştirirken başkalarının hayatına dokunma misyonunu taşımasını istiyor.

Kadın girişimci olmanın zor tarafları neler?

Bence günümüzde kadın olmanın zorlukları yerine, kadınların birtakım teşvikleri ve pozitif ayrımcılığı kendi yanlarına alarak nasıl sıçrama yapabileceği üzerine konuşmalıyız. Böyle bir dönemde teknoloji girişimlerinde kadınların avantajlı olduğunu düşünüyorum, girişimciler olarak bunu daha fazla önemsemeliyiz.

Startup kurucusu kadınlar artmalı

Startup girişimcisi olarak çok az kadını görüyoruz. Bunun nedenleri neler sizce?

Dünya bu gerçeğin farkında, kurumsal şirketler, girişimler, herkes bunu değiştirmek için bir şeyler yapıyor. Değişim; cesaret, sıkı çalışma ve fedakârlık gerektirir. Kadınların özellikle girişimcilikte teşvike ve cesarete ihtiyacı var. Kadınlar bu tarz istihdamdan faydalanmalı. Daha fazla kadın mühendisi yazılıma kazandırmak için daha fazla aksiyon almamız gerek. Bu anlamda daha fazla kadına istihdam sağlamak amacıyla ‘Women in Tech’ ve ‘She Leads’ ve ‘She Codes’ gibi birçok farklı mentorluk programı yürütüyoruz. Ayrıca diğer bir eğitim programımız olan ‘Genç Mühendisler’ projesindeki 300 katılımcımızın yüzde 70’i kadın. Dünyada bir kadın tarafından kurulan ve yönetilen birkaç B2B SaaS şirketinden biri olma özelliği taşıyan Insider’ın yüzde 50’si, CEO, CMO, CFO ve CHRO dahil olmak üzere üst düzey yöneticilerinin yüzde 60’ı kadınlardan oluşuyor.