Otomobil 4x4’ün yeni silahları Detroit’te çekiliyor

4x4’ün yeni silahları Detroit’te çekiliyor

07.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de de son yıllarda hayli popüler olan 4x4 araçlar, 2008’de de yeniliklere gebe...

4x4’ün yeni silahları Detroit’te çekiliyor

Levent Köprülü

Türkiye’de de son yıllarda hayli popüler olan 4x4 araçlar, 2008’de de yeniliklere gebe olacak. Nitekim Türkiye’ye gelmesi beklenen yeni modeller arasında 4x4’lerin payı hiç de küçümsenecek gibi değil...
Volkswagen’in, mart ayında Türkiye’de satışa sunulacak kompakt 4x4’ü Tiguan, Mitsubishi’nin Outlander’ı,  yeni Nissan X-Trail, Suzuki SX4, Ford X-Max ve Toyota Land Cruiser gelecek modellerden bazıları. Ayrıca Outlander temelli Citroen C-Crosser ve Peugeot 4007’nin Türkiye’ye ithaliyse karar aşamasında. .

Avrupalı egemenliği
2008 yılının ilk büyük fuarı niteliğindeki Detroit Motor Show’da tanıtılacak ve Avrupa ile birlikte Türkiye’ye de ithal edilecek başka yenilikler de var. Çoğu da Avrupalı üreticilere ait. 
Bunlardan ilki, BMW’nin çok konuşulan yeniliği X6. Detroit’te üretime hazır şekliyle gösterilecek X6, “Sports Activity Coupe” adıyla anılabilecek farklı bir sınıf belirlemiş kendisine. Aslında coupe’den çok, yüksek bir “hatchback”i andıran X6, markanın akıllı “XDrive” dört tekerlekten çekiş sisteminin yanı sıra “Dinamik Performans Kontrolü” (Dynamic Performance Control) denilen bir sistemle de donatılmış.
Detroit’te 3.0 lt (310 HP) çift turbolu V6 ve 4.4 lt (420 HP) yine çift turbolu yeni V8 benzinli motorlarla tanıtılacak. Araçta Avrupa ve Türkiye pazarı için gereken 3.0 lt hacimli (231 HP ve 282 HP) iki ayrı güçte dizel motor da bulunacak.
BMW’nin bu hamlesine, Audi’nin Şanghay’da sergilediği CrossCoupe ile karşılık vermesi beklenirken, Mercedes buna Detroit’te sergileyeceği GLK ile hazırlanmış durumda. Aslında bu aracın, daha çok X3’e rakip olacağı söylenmekte.

Kompakt Mercedes
“Vision GLK Freeside” olarak adlandırılan konsept, aslında üretime büyük ölçüde hazır. Üretim, sonbaharda başlayacak. Türkiye’ye gelişi 2009’a da kalabilir.
Diğerlerine göre daha köşeli hatlara sahip olmasına karşın, boyutlar açısından hayli kompakt olan GLK, yeni C-Serisi’nin genlerini taşıyor. Tabii 4Matic dört tekerlekten çekiş sistemiyle donatılmış.
Yeni “Bluetec” imzası taşıyan (yani çevreci) 2.2 lt dört silindirli 170 HP’lik bir dizel motorla donatılmış. 7 ileri 7G-Tronic otomatik vites kutusuna sahip konseptte, arazide de devreye girebilen ESP, Yokuş İniş Hız Düzenleyicisi, Pre-Safe kaza algılayıcısı, Akıllı Far Sistemi, arka koltuk eğlence donanımları, üç bölgeli klima gibi donanımlar bulunuyor.

Ve yeni Forester...
Detroit Fuarı’nda görücüye çıkacak bir başka modelse, Türkiye’de yakından tanınan Subaru Forester.
İlk kez burada resmi tanıtımı yapılacak üçüncü nesil yeni Forester, eskisine göre daha yüksek ve geniş. “2.0 X”, “2.0 XS” ve “2.0 XT” olmak üzere üç versiyonu bulunacak. XT en lüks ve performanslı model olacak. Yenilenen 2.0 lt hacimli atmosferik ve turbo benzinli motorları var.