Siyaset 4 yıl 11 ay hapis ve siyaset yasağı

4 yıl 11 ay hapis ve siyaset yasağı

13.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Kaftancıoğlu’na “kamu görevlisine hakaret”, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aşağılamak” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlarından verilen 4 yıl 11 ay 20 gün hapis cezasını onadı, siyaset yasağı getirdi.

4 yıl 11 ay hapis ve siyaset yasağı

Mehtap Gökdemir / Yargıtay 3. Ceza Dairesi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanarak 6 Eylül 2019’da mahkumiyetine karar verilen davanın temyiz incelemesini tamamladı. Daire, Canan Kaftancıoğlu’na “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret”ten verilen 1 yıl 6 ay 20 gün ile “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aşağılamak”tan verilen 1 yıl 8 ay hapis cezalarını kanunda öngörülen suç tiplerine uyduğu gerekçesiyle onadı.

Haberin Devamı

Kaftancıoğlu’na, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan verilen 2 yıl 4 ay hapis cezası ise 1 yıl 9 ay olarak düzeltilerek onandı.

İki suçtan ceza bozuldu

Canan Kaftancıoğlu’na, “PKK/KCK silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan verilen 1 yıl 6 ay hapis ile “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçundan verilen 2 yıl 8 hapis cezaları ise daire tarafından bozuldu.

Canan Kaftancıoğlu’nun, sosyal medya paylaşımı ve bir televizyon kanalındaki konuşmaları nedeniyle “PKK/KCK silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan cezalandırıldığı anımsatılan kararda, bu eylemlerin söz konusu suçun unsurlarını oluşturmadığı ifade edildi.

“Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçu bakımından ise kararda, muhalif kişiliği ile bilinen Kaftancıoğlu’nun sosyal medyadaki paylaşımlarının bütününün incelendiğinde atılı suçun unsurlarının oluşmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

‘AYM’ye bireysel başvuru hakkı yolu açık’

Kararı Ankara’dan İstanbul’a dönerken öğrenen Canan Kaftancıoğlu sosyal medya hesabından “Memleketime bahar gelmiş. Asla durmak, yılmak, yorulmak yok. Umudu örgütleyerek iktidardaki kötülüğü hep birlikte gönderecek, hukukun üstünlüğünü tesis ettiğimizde birlikte nefes alacağız” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Ceza İnfaz Kanuna göre giriş çıkış anlamında olacak, yoksa cezaevinde kalmayacak kendisi. Siyasi yasak getirildiği de ifade ediliyor. İstanbul’un kaybını hazmedemeyen zihniyet yargı eliyle İstanbul’u kazananlardan hesap sormaya çalışıyor. Ancak AYM’ye bireysel başvuru hakkı yolu açıktır.”

‘İnfaz kurallarına göre içeride kalamaz’

Canan Kaftancıoğlu’nun onanan cezaları nedeniyle cezaevinde uzun süre kalmayacağı, infaz hukuku ve Kovid izni uygulaması kapsamında denetimli serbestlikten yararlanarak tahliye edileceği yorumları yapılıyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekilleri, hukukçu kurmayları, ilçe başkanları, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Canan Kaftancıoğlu ile bir araya geldi. Yapılan toplantıda CHP’nin hukukçu kurmayları karara ilişkin, “31 Mayıs’a kadar geçerli Kovid dönemine uygulanan infaz koşulları var. O tarih öncesi ve sonrası diye ayrılabilir. O tarihten önce bir uygulama yapılacak olur ise doğrudan açık cezaevinden bırakılması gerekiyor. Eğer farklı bir infaz hükmü uygulaması söz konusu olursa da bir iki günlük rapor bekleme sürecinden sonra doğrudan denetimli serbestlikle bırakılması gerekir. İnfaz kurallarına göre içeride kalacağı bir süre yok. Siyasi yasak var. Onun da uygulaması şöyle; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı CHP’ye bu kararla ilgili kararın infazıyla ilgili yazı yazması lazım. O ancak o tarihte konuşacağımız bir şey olur” değerlendirmesini yaptılar. Edinilen bilgiye göre siyaset yasağının ardından İstanbul’da bir kongre değil, atama yapılabileceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ise Twitter’dan “Hükümlü Kaftancıoğlu, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanunda 15 Nisan 2020 tarihinde yaptığımız değişiklikle; infaz işlemlerini tamamlaması için cezaevine girer, şartla salıverilme ve denetimle serbestlik uygulanmak suretiyle aynı gün salıverilir” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

‘Arkasında koca bir halk var’

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından milletvekillerine “Partimizin tüm vekilleri derhal İstanbul il başkanlığı binamıza doğru yola çıkın” talimatı verdi. TBMM’de 25 nöbetçi milletvekili bırakıldı, diğer vekiller İstanbul’a geldi. Kendisi de Ankara’dan İstanbul’a gelen Kılıçdaroğlu, Canan Kaftancıoğlu’nun yanında olduklarını vurguladı. Kılıçdaroğlu, il binası önünde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bu ülkeye çektirilen zulme son vereceğiz. Erdoğan’a sesleniyorum; yaklaşan gök gürültüsünü duyuyor musun? Bu gürültü, mahallelerini sığınmacılara sattığın insanların gürültüsüdür. Emeklilerin gürültüsüdür. Elektriği kestiğin 4 milyon insanın sesidir. Geleceğini çaldığın bu insanların sesini duyuyor musun? İnsanların özgürce yaşayabileceği bir ülke yaratacağız. Sen sırça köşkünde yaşayacaksın, biz omuz omuza olacağız. Cezalandırmaya çalıştığın Canan’ın arkasında koca bir halk var. Canan nezdinde vücut bulan halkın iradesi senden büyüktür. Canan bizimdir, herkes duysun. Hiç endişe etmeyin zalimin zulmü karşısında hiç geri adım atmayacağız. 21 Mayıs günü Bursa’da miting yapacaktım artık miting yeri İstanbul’dur. Zalimin zulmü karşısında asla geri adım atmayacağız. Adalet bu ülkeye ya gelecek ya gelecek.”

Haberin Devamı

Öte yandan Kaftancıoğlu hakkındaki karara muhalefet liderleri de tepki gösterdi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Twitter’dan “Dünün mağdurlarının, bugün mağrur olduğu bu ucube sistem, Türkiye’yi daha fazla taşıyamaz. O sandık gelecek, bu vesayet bitecek” dedi. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan “Nereden gelirse gelsin haksızlığa boyun eğmeyiz” ifadelerini kullandı. Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu da “Yargı kararı ile demokratik siyaseti hedeflemiştir” mesajını paylaştı.