Siyaset ‘Ada’da iki devletli çözümü destekliyoruz’

‘Ada’da iki devletli çözümü destekliyoruz’

04.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersan Saner ve beraberindeki heyet Meclis’te bir araya geldi.

‘Ada’da iki  devletli çözümü destekliyoruz’

Şentop, burada yaptığı konuşmada, TBMM’nin, milli dava Kıbrıs meselesiyle ilgili gelişmeleri her zaman olduğu gibi yakından takip ettiğini ifade etti. Şentop, TBMM’nin yoğun girişimleri sayesinde KKTC’nin, İslam İş Birliği Teşkilatı Parlamento Birliği’nde 2006’dan bu yana “Kıbrıs Türk Devleti” adıyla temsil edildiğini, TÜRKPA’ya tam üye olması için girişimlerin de devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Eşitlik temelinde’

Şentop şöyle devam etti: “50 seneden fazla bir süredir müzakere edilen federasyon modelinin, Rum tarafının ‘Ada’nın tek sahibi benim’ zihniyeti nedeniyle Kıbrıs meselesini bir çözüme kavuşturamadığı ortadadır. Ada’da iki ayrı halk, iki ayrı demokrasi düzeni ve iki ayrı devlet mevcuttur. Çözüm ancak bu gerçekleri esas alan bir yaklaşımla mümkündür. Bu çerçevede, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitlik temelinde iki devletli çözüm vizyonunu destekliyoruz.

‘Saygı duysunlar’

Uluslararası topluma da Kıbrıs Türk halkının çözüm iradesine saygı duyması gerektiği mesajını veriyoruz. Kıbrıs Türk halkının varlığının, hürriyetinin ve geleceğinin teminat altına alınması, huzur, refah ve güvenliğinin sağlanması, kalkınmasının sürdürülmesi ve dünyayla bütünleşmesi önceliklerimizden olmaya devam edecektir. Türkiye, Kıbrıs Türk halkıyla aynı yolda yürümeye devam edecektir, yolumuz birdir. Bu vesileyle Kıbrıs davası uğruna şehit düşenlere Allah’tan rahmet niyaz ediyor, gazilerimizi minnetle anıyorum.”