Siyaset Afrika ülkeleriyle iş birliği güçlenecek

Afrika ülkeleriyle iş birliği güçlenecek

21.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika turu başladı. Erdoğan’ın ilk durağı Kongo ile birçok alanda iş birliği anlaşmaları imzalandı. Afrika ülkeleriyle dayanışma mesajı veren Erdoğan, toplam 1 milyon 200 bin doz Kovid-19 aşısının Kongo’ya hibe edileceğini söyledi.

Afrika ülkeleriyle iş birliği güçlenecek

KİNŞASA DHA ,İHA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Senegal ve Gine Bissau’yu kapsayan ve dört gün sürecek Afrika turuna dün başladı. Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan, Tshisekedi ile ikili ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. İki ülke arasında birçok alanda anlaşmalar imzalanmasının ardından Erdoğan ve Tshisekedi ortak basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Tshisekedi ile son 6 ayda 3’üncü kez bir araya geldiklerini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: “Ziyaretimin ikili ilişkilerimizdeki ivmeyi daha da artıracağına inanıyorum. Türkiye-Afrika ortaklık zirvesinde kabul ettiğimiz bildiri, eylem planı ve ortak uygulama raporuyla 2022-2026 döneminde Afrika ile ilişkilerimiz bakımından bir yol haritası belirledik. Afrika ülkeleri ile ilişkilerimizi bu çerçevede samimiyet, kardeşlik ve dayanışma temelinde geliştirmeye devam edeceğiz. İkili ilişkiler ve iş birliğimizi geliştirme yönündeki irademizi karşılıklı olarak bir kez daha teyit ettik.

FETÖ ile mücadele

Güvenlik ve terörle mücadele alanlarında dayanışmamızı kararlılıkla sürdürüyoruz. FETÖ terör örgütüyle mücadelemizde desteğini esirgemeyen Kongo makamlarına teşekkür ediyorum. Biz de terörle mücadelesinde Kongo hükümetinin yanında olmayı sürdürüyoruz. Kalkınma çabalarında Kongo’nun yanında olmaya devam edeceğiz. Ekonomik ve ticari ilişkilerimiz de giderek güçleniyor. 2018 yılında 36,5 milyon dolar olan ticaret hacmimizi neredeyse ikiye katladık. 250 milyon dolar olan hedefimize doğru yürüyoruz. Ticari iş birliğimizi arzu edilen seviyeye yükseltmek amacıyla mevcut mekanizmalarımızdan daha fazla istifade etmek hususunda Sayın Cumhurbaşkanı ile aynı fikirdeyiz. İş adamlarımızı buradaki yatırımlarını artırmak için teşvik ediyoruz.

Haberin Devamı

1.2 milyon doz aşı hibe

Türkiye Afrika zirvesi vesilesiyle açıkladığım Kovid-19 aşısı hibesine dair gerekli çalışmaları yaptık. 100 bin doz aşıyı uçakla beraberimde getirdim. Ayrıca ilave olarak sağlık bakanlığımız bu gece veya yarın 1 milyon Sinovac aşısı ve 100 bin doz TURKOVAC aşısını yine gönderecekler.”

1915 Çanakkale Köprüsü 18 Mart’ta açılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde açılacağını açıkladı. Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: “Planlanandan bir buçuk yıl önce tamamladığımız, bir an evvel milletimizin hizmetine sunmak için 26 Şubat’ta açmayı planladığımız 1915 Çanakkale Köprümüzün açılışını, vatandaşlarımızın talebi üzerine Çanakkale Zaferi’mizin yıl dönümünde, 18 Mart’ta gerçekleştirme kararı aldık.”  l ANKARA Milliyet

 

 

Yazarlar